Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate

Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate

©

Autor:

Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate
Fragilitatea este un sindrom ce afectează aproape 10% dintre vârstnici, reduce capacitatea acestora de a face față stresului, iar nutriÈ›ia joacă un rol cheie în dezvoltarea acestei condiÈ›ii. DeÈ™i carnea este o sursă bogată de proteine, impactul său asupra sănătății persoanelor fragile a rămas puÈ›in studiat până acum. Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition, Health and Aging a investigat impactul consumului de carne asupra riscului de deces în populaÈ›ia fragilă, evidenÈ›iind diferenÈ›ele dintre tipurile de carne È™i asocierea lor cu mortalitatea.
Studiul a analizat datele a aproximativ 20.000 de participanÈ›i, cu o vârstă medie de 58 de ani, majoritatea fiind femei. Aproximativ 38% dintre participanÈ›i consumau carne roÈ™ie, iar 12% carne procesată. Cercetarea a arătat că un consum crescut de carne de pasăre a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele, în timp ce consumul mai frecvent de carne procesată a crescut mortalitatea din toate cauzele È™i din cauze cardiovasculare.

Analiza a dezvăluit o relaÈ›ie în formă de U între consumul de carne roÈ™ie È™i mortalitate, indicând că un consum de până la de două ori pe săptămână de carne roÈ™ie poate fi asociat cu rate mai scăzute de deces din toate cauzele, cancer È™i boli cardiovasculare, deÈ™i doar asocierea cu mortalitatea din toate cauzele a fost semnificativă.

Înlocuirea cărnii procesate cu peÈ™te gras sau carne de pasăre a redus riscul de deces din toate cauzele È™i din cauze cardiovasculare, sugerând că acestea ar putea fi alternative mai sănătoase pentru persoanele fragile. În special, înlocuirea cărnii procesate cu carne de pasăre a redus mortalitatea din toate cauzele cu 9% È™i mortalitatea din cauze cardiovasculare cu 13%.

Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înÈ›elege mai bine componentele dietetice optime pentru persoanele fragile, având în vedere că liniile directoare clinice actuale se bazează în mare parte pe consensul experÈ›ilor din lipsa unei baze de dovezi solide. Rezultatele indică faptul că puiul È™i peÈ™tele ar putea reprezenta alternative mai sănătoase la carne roÈ™ie È™i carne procesată pentru indivizii fragili, necesitând totodată studii viitoare pentru a explora interacÈ›iunea dintre indicele de masă corporală (IMC) È™i consumul de carne procesată, precum È™i motivele pentru creÈ™terea mortalității asociată cu consumul de carne roÈ™ie în rândul bărbaÈ›ilor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-04-2024 | creare: 01-04-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
Study examines meat consumption's impact on mortality risk in the frail, link: https://www.news-medical.net/news/20240329/Study-examines-meat-consumptions-impact-on-mortality-risk-in-the-frail.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis È™i hipertensiunea arterială
  • DiferenÅ£ele dintre carnea de porc, vită ÅŸi pui - avantaje ÅŸi dezavantaje
  • Probioticele È™i prebioticele pot reduce riscul de sindrom de fragilitate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum