Alimentele ultraprocesate și sănătatea: interpretăm corect dovezile disponibile?

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate și sănătatea: interpretăm corect dovezile disponibile?
Un articol de perspectivă analizează studiile epidemiologice privind efectele consumului de alimente ultraprocesate asupra sănătății umane, concluzionând că există dovezi insuficiente pentru a susține că ultra-procesarea în sine, și nu alți factori de confuzie, este responsabilă pentru rezultatele adverse observate. Analiza a fost publicată în jurnalul European Journal of Clinical Nutrition.
Studiile observaționale sugerează legături între consumul de alimente ultraprocesate și efecte negative asupra sănătății, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul. Totuși, aceste corelații sunt adesea interpretate eronat ca relații cauzale, deși existența factorilor confuzivi este probabilă. Nu toate alimentele ultraprocesate prezintă aceleași riscuri; unele, cum ar fi cerealele și pâinea, pot oferi chiar beneficii de protecție.

Articolul subliniază, de asemenea, importanța analizelor de subgrup în cercetările despre alimentele ultraprocesate, evidențiind că diferite subgrupuri de alimente ultraprocesate pot avea legături semnificativ diferite cu efectele asupra sănătății. De exemplu, unele alimente ultraprocesate pot fi asociate cu un risc mai mare de diabet, cancer sau boli de inimă, în timp ce altele ar putea fi protectoare.

Recomandările generale de sănătate publică împotriva tuturor alimentelor ultraprocesate pot omite produsele potențial benefice și ar putea afecta negativ populațiile cu venituri mici care se bazează pe aceste alimente. Variabilitatea regională în consumul de alimente ultraprocesate sugerează că alți factori, cum ar fi stilul de viață și modelele dietetice, pot juca un rol mai mare decât consumul de alimente ultraprocesate în sine.

În concluzie, pentru a întări dovezile actuale, este necesar să se prezinte rezultate pentru toate grupurile de alimente ultraprocesate și să nu se combine într-o singură categorie. Cercetările experimentale sunt esențiale pentru a explora mecanismele cauzale ale relațiilor dintre consumul de alimente ultraprocesate și efectele asupra sănătății, aspecte pe care studiile observaționale nu le pot stabili singure. Atenția ar trebui să fie direcționată și pe alimentele ultraprocesate care pot fi „benefice din punct de vedere nutrițional” și care protejează împotriva anumitor boli sau rezultate adverse ale sănătății.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-10-2024 | creare: 01-10-2024 | Vizite: 88
Bibliografie
Not all ultra-processed foods are made alike: Researchers warn against villainizing entire food group, link: https://www.news-medical.net/news/20240930/Not-all-ultra-processed-foods-are-made-alike-Researchers-warn-against-villainizing-entire-food-group.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
  • Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
  • Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum