Foamea este asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate
![Foamea este asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42337.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studii desfășurate în centre din Anglia È™i Austria È™i publicate în revista Plos One investighează modul în care foamea afectează emoÈ›iile oamenilor în viaÈ›a de zi cu zi. Conform acestora, foamea este asociată cu niveluri crescute de furie È™i iritabilitate È™i în acelaÈ™i timp cu niveluri scăzute ale plăcerii.
Participanții, un număr de 64 de adulți din Europa Centrală și-au documentat nivelurile de foame și diversele stări emoționale asociate pe o perioadă de 21 zile.
Datele trebuiau introduse intr-o aplicaÈ›ie pe telefon de 5 ori pe zi, lucru ce a permis strângerea de informaÈ›ii din mediul obiÈ™nuit al persoanelor, atât de acasă cât È™i de la serviciu.
Această abordare a permis o mai mare generalizare a rezultatelor, comparativ cu studiile desfășurate în laborator È™i oferă un tablou complet despre modul în care oamenii experimentează consecinÈ›ele emoÈ›ionale ale foamei în viaÈ›a de zi cu zi.
Efectele foamei asupra stărilor emoÈ›ionale au fost evidente chiar È™i după eliminarea unor factori demografici ca vârstă, sex sau indicele de masă corporală, comportament alimentar È™i trăsături individuale de personalitate.
AÈ™adar, foamea a fost asociată cu o variaÈ›ie de 38% în iritabilitate, 34% în furie È™i 37% în plăcere, conform documentaÈ›iei participanÈ›ilor.
Aceste emoÈ›ii negative precum furia, iritabilitatea È™i lipsa plăcerii erau cauzate atât de fluctuaÈ›ii zilnice ale nivelului de foame, cât È™i de foamea reziduală, măsurată ca medie de-a lungul a 3 săptămâni.
În concluzie, o conÈ™tientizare mai bună a faptului că foamea se poate asocia cu aceste sentimente negative poate reduce probabilitatea apariÈ›iei lor, precum È™i a unor comportamente negative.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dieta atlantică și efectele asupra sănătății și a mediului
- Dieta nesănătoasă în adolescență și riscul de cancer mamar la vârsta adultă
- Adoptarea dietelor mediteraneene ar putea reprezenta un factor protectiv împotriva artreitei reumatoide
- Dieta hiperproteică și aminoacidul leucină ar putea crește riscul de ateroscleroză
- Ma trezesc in timpul noptii si mananc si dimineata nu imi amintesc nimic
- Balonare, ingrasare, pofta mare de mancare
- Mi-e foame des. De ce?
- De ce mi-e foame des?