Studiu global dezvăluie deficiențe de micronutrienți la toate grupele de vârstă
Un studiu recent realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitatea California Santa Barbara (UCSB) și Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) a constatat că mai mult de jumătate din populația globală consumă niveluri inadecvate de mai mulți micronutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv calciu, fier și vitaminele C și E. Studiul, care va fi publicat în The Lancet Global Health pe 29 august 2024, reprezintă primul efort de a oferi estimări globale privind consumul inadecvat al 15 micronutrienți critici pentru sănătatea umană.
Contextul studiului
Deficiențele de micronutrienți reprezintă una dintre cele mai comune forme de malnutriție la nivel mondial, fiecare deficiență având propriile sale consecințe asupra sănătății, de la rezultate adverse în sarcină până la orbire și o susceptibilitate crescută la bolile infecțioase. Deși cercetările anterioare au evaluat cantitățile de micronutrienți disponibile și consumate de oameni, acest studiu analizează dacă aceste aporturi îndeplinesc cerințele recomandate pentru sănătatea umană și examinează inadecvările specifice în funcție de sex și de grupurile de vârstă.
Profesorul Chris Free, coautor principal al studiului și profesor de cercetare la UCSB, a subliniat importanța acestui studiu: „Studiul nostru reprezintă un pas mare înainte. Nu doar pentru că este primul care estimează aporturile inadecvate de micronutrienți pentru 34 de grupuri de vârstă și sex în aproape fiecare țară, ci și pentru că face aceste metode și rezultate ușor accesibile pentru cercetători și practicieni."
Desfășurarea studiului
Cercetătorii au folosit date din Global Dietary Database, Banca Mondială și sondaje alimentare realizate în 31 de țări pentru a compara cerințele nutriționale cu aportul nutrițional al populațiilor din 185 de țări. Au fost evaluate 15 vitamine și minerale: calciu, iod, fier, riboflavină, folat, zinc, magneziu, seleniu, tiamină, niacină și vitaminele A, B6, B12, C și E. Populațiile au fost împărțite în funcție de sex și de 17 grupe de vârstă, de la 0 la 80 de ani, cu intervale de cinci ani, precum și un grup pentru cei peste 80 de ani.
Rezultatele au arătat deficiențe semnificative de aport pentru aproape toți micronutrienții evaluați, excluzând fortificarea alimentelor ca sursă potențială de nutrienți suplimentari. Inadecvările de aport au fost deosebit de prevalente pentru iod (68% din populația globală), vitamina E (67%), calciu (66%) și fier (65%).
Peste jumătate din populație a consumat niveluri inadecvate de riboflavină, folat și vitaminele C și B6. Aportul de niacină a fost cel mai apropiat de suficiență, cu 22% din populația globală consumând niveluri inadecvate, urmat de tiamină (30%) și seleniu (37%).
Diferențe între sexe și grupe de vârstă
Studiul a constatat că femeile au un risc mai mare de aport inadecvat pentru iod, vitamina B12, fier și seleniu în comparație cu bărbații din aceleași țări și grupe de vârstă. În schimb, mai mulți bărbați au consumat niveluri inadecvate de calciu, niacină, tiamină, zinc, magneziu și vitaminele A, C și B6 comparativ cu femeile. Modelele de inadecvare a micronutrienților au fost mai clar conturate pe baza sexului, dar cercetătorii au observat, de asemenea, că persoanele de sex masculin și feminin cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani erau cele mai predispuse la niveluri scăzute de aport de calciu, în special în Asia de Sud, Asia de Est și Africa sub-Sahariană. Aportul de calciu a fost, de asemenea, scăzut în America de Nord, Europa și Asia Centrală.
Implicații pentru sănătatea publică
„Rezultatele sunt alarmante”, a declarat Ty Beal, specialist tehnic senior la GAIN. „Majoritatea oamenilor, chiar mai mulți decât se credea anterior, din toate regiunile și țările, indiferent de venituri, nu consumă suficiente micronutrienți esențiali. Aceste lacune compromit rezultatele sănătății și limitează potențialul uman la scară globală.”
Christopher Golden, profesor asociat de nutriție și sănătate planetară la Harvard Chan School, a subliniat provocarea uriașă cu care se confruntă sănătatea publică, dar a adăugat că practicienii și factorii de decizie politică au acum oportunitatea de a identifica cele mai eficiente intervenții dietetice și de a le direcționa către populațiile cele mai în nevoie.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că lipsa de date disponibile, în special privind aportul alimentar individual la nivel mondial, ar putea să fi limitat constatările lor.
Concluzii
Acest studiu evidențiază deficiențele răspândite de micronutrienți la nivel global, care afectează toate grupele de vârstă și ambele sexe. Prin abordarea acestor deficiențe și îmbunătățirea aportului de micronutrienți esențiali, putem spera la îmbunătățirea rezultatelor sănătății și la realizarea potențialului uman în întreaga lume. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin și a aborda aceste provocări complexe.
Image by freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sfaturile dieteticienilor sunt esențiale pentru optimizarea rezultatelor la pacienții care utilizează terapii GLP-1
- Alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai mare de boala inflamatorie intestinală
- Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
- Extractele antioxidante din frunze de măslin grecesc și spaniol au efecte antimicrobiene, anticancerigene și antiangiogene
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni