Consumul de murături - asociat cu rscul de deces?
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în BMC Medicine Journal a examinat asocierea dintre consumul de legume conservate și mortalitatea de orice cauză și specifică în China.
În timp ce consumul de legume proaspete a fost legat de o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare (BCV), rămâne neclar dacă conservarea legumelor duce la un risc crescut de BCV și mortalitate. Sărarea este o metodă comună de procesare a alimentelor folosită pentru a prelungi data de expirare, iar aproximativ 0,68 miliarde de oameni din China consumă legume conservate astfel. Cercetări recente au arătat că un consum mai mare de legume conservate este corelat cu carcinomul esofagian cu celule scuamoase, cancerul esofagian și cancerul gastric.
Studiul actual a analizat o cohortă potențială mare de 440.415 de participanți din China pentru a evalua asocierea dintre consumul de legume conservate și mortalitatea de toate cauzele, boli cardiovasculare și cancer. Studiul a constatat că consumul de legume conservate a fost asociat doar marginal cu un risc mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare. Cu toate acestea, consumul de legume conservate a fost legat de o mortalitate mai mare din cauza accidentului vascular cerebral hemoragic și a cancerului tractului digestiv, în special a cancerului esofagian. Consumul de legume conservate a fost, de asemenea, legat de creșterea tensiunii arteriale și de creșterea în greutate.
Punctele forte ale studiului includ dimensiunea mare a eșantionului, durata relativ lungă de urmărire și numărul mare de decese din diverse cauze. Studiul a luat în considerare și factorii de confuzie și a efectuat o serie de analize de sensibilitate pentru a dovedi robustețea constatărilor. Limitările includ lipsa de informații despre rețete, tipuri sau tehnici de conservare a legumelor conservate și incapacitatea de a exclude orice confuzie reziduală. Natura observațională a studiului împiedică, de asemenea, stabilirea cauzalității.
Studiul concluzionează că consumul frecvent de legume conservate ar putea fi un factor de risc pentru decesul din cauza accidentului vascular cerebral hemoragic și a cancerului esofagian. Având în vedere popularitatea legumelor murate și a legumelor procesate cu sare în China, este important să se limiteze consumul de legume conservate pentru a îmbunătăți sănătatea generală și longevitatea. Cercetările ulterioare ar trebui să stabilească efectele cauzale ale legumelor conservate preparate prin diferite metode de procesare asupra sănătății generale.
sursa: News Medical
foto: Chatham172/Shutterstock.com
În timp ce consumul de legume proaspete a fost legat de o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare (BCV), rămâne neclar dacă conservarea legumelor duce la un risc crescut de BCV și mortalitate. Sărarea este o metodă comună de procesare a alimentelor folosită pentru a prelungi data de expirare, iar aproximativ 0,68 miliarde de oameni din China consumă legume conservate astfel. Cercetări recente au arătat că un consum mai mare de legume conservate este corelat cu carcinomul esofagian cu celule scuamoase, cancerul esofagian și cancerul gastric.
Studiul actual a analizat o cohortă potențială mare de 440.415 de participanți din China pentru a evalua asocierea dintre consumul de legume conservate și mortalitatea de toate cauzele, boli cardiovasculare și cancer. Studiul a constatat că consumul de legume conservate a fost asociat doar marginal cu un risc mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare. Cu toate acestea, consumul de legume conservate a fost legat de o mortalitate mai mare din cauza accidentului vascular cerebral hemoragic și a cancerului tractului digestiv, în special a cancerului esofagian. Consumul de legume conservate a fost, de asemenea, legat de creșterea tensiunii arteriale și de creșterea în greutate.
Punctele forte ale studiului includ dimensiunea mare a eșantionului, durata relativ lungă de urmărire și numărul mare de decese din diverse cauze. Studiul a luat în considerare și factorii de confuzie și a efectuat o serie de analize de sensibilitate pentru a dovedi robustețea constatărilor. Limitările includ lipsa de informații despre rețete, tipuri sau tehnici de conservare a legumelor conservate și incapacitatea de a exclude orice confuzie reziduală. Natura observațională a studiului împiedică, de asemenea, stabilirea cauzalității.
Studiul concluzionează că consumul frecvent de legume conservate ar putea fi un factor de risc pentru decesul din cauza accidentului vascular cerebral hemoragic și a cancerului esofagian. Având în vedere popularitatea legumelor murate și a legumelor procesate cu sare în China, este important să se limiteze consumul de legume conservate pentru a îmbunătăți sănătatea generală și longevitatea. Cercetările ulterioare ar trebui să stabilească efectele cauzale ale legumelor conservate preparate prin diferite metode de procesare asupra sănătății generale.
sursa: News Medical
foto: Chatham172/Shutterstock.com
Data actualizare: 10-04-2023 | creare: 10-04-2023 | Vizite: 385
Bibliografie
Is preserved vegetable consumption associated with mortality?, link: https://www.news-medical.net/news/20230407/Is-preserved-vegetable-consumption-associated-with-mortality.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Subestimarea aportului caloric – un alt factor care contribuie la epidemia de obezitate
- Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
- Dieta vegană duce la scădere în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină
- Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni