Riscul crescut de apariție a bolilor cardiace din carnea roșie poate proveni din răspunsul microbilor intestinali la digestie
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Boston arată că substanțele chimice produse în tractul intestinal în timpul digestiei după consumul de carne roșie pot reprezenta motivul pentru care persoanele care o consumă sunt mai predispuse la boli cardiovasculare.
Conform oamenilor de știință, importanța studiului este dată de incidența crescută a acestor afecțiuni, în contextul în care bolile cardiace reprezintă principala cauză de deces la nivel global.
Meng Wang, doctor și autor principal al studiului, explică faptul că riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, în această categorie regăsindu-se și infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, crește automat odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, autorul menționează că există și alți factori ce influențează incidența acestor patologii, stilul de viață și alimentația fiind de o importanță marcată în obținerea unei stări de sănătate cardiovasculare bune. Spre exemplu, autorul recomandă consumul de fructe și legume, activitatea fizică regulată și menținerea unei greutăți corporale optime, precum și renunțarea la fumat sau la alcool.
Doctorul evidențiază faptul că, anterior, majoritatea studiilor care au tratat subiectul impactului cărnii roșii asupra organismului au avut la bază nivelurile de grăsimi saturate din dietă și cele de colesterol din sânge, însă constatările actuale sugerează un impact marcat al interacțiunilor dintre carnea roșie și microbiomul intestinal asupra riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Rezultatele analizei au arătat că o serie de metaboliți sunt asociați cu o creștere a acestuia, unul dintre ei, TMAO, sau N-oxidul de trimetilamină, fiind produs de bacteriile intestinale în vederea digerării cărnii roșii ce conține cantități crescute de L-carnitină.
Specialiștii subliniază asocierea dintre nivelurile sanguine ridicate de TMAO și creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, renale și a diabetului de tip 2, menționând totuși că nu se știe exact dacă TMAO și metaboliții derivați din L-carnitină pot explica în mod direct efectele negative ale consumului de carne roșie. În vederea determinării dinamicii acestora, o analiză ulterioară a oamenilor de știință americani a demonstrat că persoanele care au consumat în special carne roșie și procesată au înregistrat o creștere cu 22% a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, pentru fiecare porție de carne consumată suplimentar, față de persoanele care o consumă în mod echilibrat.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dietele low-carb vs. low-fat și predispoziția genetică pentru obezitate
- Gustările nesănătoase subminează aportul pentru sănătate al meselor principale de calitate
- Dieta de eliminare a glutenului la copiii fără boală celiacă: riscuri sau beneficii?
- Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni