Sfaturi în caz de incontinență urinară
Autor: Domșa Dariana
IncontinenÈ›a urinară descrie eliminarea involuntară sau accidentală de urină, determinată de pierderea sau slăbirea controlului asupra sfincterului urinar. Severitatea variază de la o scurgere ocazională, apărută în urma unei tuse sau a unui strănut puternic, până la scurgeri zilnice, apărute involuntar, la persoane fără control asupra sfincterului vezical. (1, 2, 3)
IncontinenÈ›a urinară reprezintă o problemă frecventă, care afectează mulÈ›i oameni, preponderent de sex feminin. Conform estimărilor, aproximativ 3 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 30 È™i 60 de ani suferă de incontinență urinară. În cazul bărbaÈ›ilor, procentul este semnificativ mai mic, mai puÈ›in de 1 din 20 persoane de sex masculin fiind afectate. (1, 2, 3)
În caz de incontinență urinară, o serie de sfaturi pot fi aplicate pentru reducerea frecvenÈ›ei pierderilor involuntare de urină È™i pentru recăpătarea stimei de sine. Anumite schimbări ale stilului de viață, cât È™i unele strategii simple de întărire a musculaturii, pot oferi beneficii importante pentru pacienÈ›i È™i pot reduce semnificativ disconfortul. (1, 2, 3)
Adresați-vă medicului!
Încă de la apariÈ›ia primelor episoade de incontinență urinară, este recomandată vizita la medic. Deoarece incontinenÈ›a urinară reprezintă o problemă stânjenitoare, care poate provoca o stare de anxietate socială, vizitele la medic ale persoanelor afectate sunt adesea întârziate. O astfel de întârziere nu va face decât ca problema să se intensifice. (1, 3, 4)
Modificați-va obiceiurile de urinare
Majoritatea persoanelor cu episoade temporare de incontinență urinară obiÈ™nuiesc să urineze atunci când vezica nu este plină. Pentru a reduce riscul de apariÈ›ie a pierderilor de urină, poate fi recomandată programarea ieÈ™irilor la toaletă sau întârzierea urinării. Antrenamentul vezicii urinare, prin întârzierea urinării, poate menÈ›ine tensionaÈ›i muÈ™chii din jurul uretrei, menÈ›inând închisă uretra. Golirea dublă a vezicii, ce constă în urinarea în două rânduri, la o distanță de câteva minute, vă poate ajuta să evitaÈ›i incontinenÈ›a de revărsare. (1, 4)
Beți suficiente lichide
Hidratarea este esenÅ£ială pentru sănătatea întregului organism, inclusiv a vezicii urinare. Consumul de lichide poate preveni incontinenÈ›a urinară, însă anumite lichide, precum băuturile carbogazoase, alcoolul sau cafeaua, pot provoca iritaÈ›ii ale vezicii urinare, fiind recomandată limitarea consumului acestora. Dacă urinaÈ›i frecvent în timpul nopÈ›ii, încercaÈ›i să evitaÈ›i consumul de lichide cu câteva înainte ore înainte de somn, dar fără a neglija necesarul zilnic de lichide. (3, 4)
Mențineți o greutate optimă
Excesul de greutate corporală (obezitatea) creÈ™te presiunea asupra musculaturii planÈ™eului pelvin, slăbind în timp capacitatea sfincterului vezical de a menÈ›ine închis conductul urinar. Obezitatea poate fi prevenită printr-un regim alimentar sănătos È™i printr-un stil de viață activ. ExerciÈ›iile fizice È™i o dietă săracă în carbohidraÈ›i È™i grăsimi pot ajuta persoanele cu surplus de kilograme. (1, 3, 4)
Renunțați la fumat
Persoanele fumătoare prezintă un risc crescut de tuse cronică, iar accesele de tuse pot slăbi musculatura pelviană È™i pot contribui la apariÈ›ia pierderilor involuntare de urină. Dacă prezentaÈ›i o tuse ce persistă pentru mai mult de trei săptămâni, adresaÈ›i-vă medicului pentru o evaluare amănunÈ›ită. (4, 5)
Nu neglijați infecțiile urinare
InfecÈ›iile urinare netratate se pot complica în diferite moduri, inclusiv prin iritarea mucoasei vezicii urinare. IncontinenÈ›a urinară temporară poate fi cauzată de o infecÈ›ie urinară netratată sau tratată necorespunzător. În cazul în care prezentaÈ›i unul sau mai multe dintre simptomele unei infecÈ›ii urinare (durere sau senzaÈ›ie de usturime la urinare, nevoia imperioasă de a urina sau hematurie), prezentaÈ›i-va la medic. (1, 4)
Antrenați musculatura planșeului pelvin
MuÈ™chii planÈ™eului pelvin sunt responsabili de controlul fluxului de urină în timpul urinării. Din diferite cauze, muÈ™chii pot deveni slăbiÈ›i È™i îÈ™i pot pierde capacitatea de a menÈ›ine închisă uretră, ceea ce duce la pierderi involuntare de urină. Recăpătarea capacității musculare se poate realiza prin exerciÈ›ii de antrenament È™i tonifiere. ExerciÈ›iile musculaturii planÈ™eului pelvin nu doar că ajută la prevenirea episoadelor de incontinență urinară, dar pot totodată să sporească sensibilitatea în timpul actului sexual, contribuind astfel la îmbunătățirea vieÈ›ii sexuale. (1, 3, 5)
(2) Urinary incontinence: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408
(3) Urinary incontinence, https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence
(4) Incontinence - prevention tips, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/incontinence-prevention-tips
(5) Everything you need to know about smoker's cough, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318931
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Probleme la urinare
- Incontinenta urinara
- Urinari inconstiente la 10 ani
- Am usturimi si incontinenta urinara si doctorii nu stiu ce tratament sa imi dea
- Pierdere urina
- Prostata, infectia urinara, incontinenta urinara?
- Prostata, infectia urinara, incontinenta urinara?
- Incontinenta urinara mai ales dupa urinare.
- Vezica urinara cazuta