Alergia la deodorant și antiperspirant
Autor: Patriche Silvia
Majoritatea oamenilor folosesc un deodorant sau un antiperspirant în fiecare zi pentru a preveni transpiraÈ›ia (atiperspirantul) sau pentru a masca mirosurile neplăcute (deodorantul). Aceste produse cosmetice conÈ›in ingrediente care au proprietăți antimicrobiene È™i antibacteriene. Aceste ingrediente care reduc prezenÈ›a bacteriilor È™i maschează mirosurile pot provoca frecvent iritaÈ›ii ale pielii. (1)
Ce reacții adverse pot apărea?
De cele mai multe ori, reacÈ›iile alergice la deodorant È™i antiperspirant apar doar în locul folosirii (în general, la subraÈ›) se manifestă prin: (2, 3)
- erupții cutanate roșii
- senzaÈ›ie de mâncărime
- uscarea și chiar crăparea pielii
- senzație de arsură
- sensibilitate la atingere
- rar, apariția de bășici
Deodorantele È™i antiperspirantele sunt considerate, în cele mai multe cazuri, produse sigure pentru piele. Dacă în trecut se credea că parabenii folosiÈ›i cresc riscul de cancer la femei, studiile recente au arătat că aceste acuzaÈ›ii sunt complet nefondate. Chiar È™i aÈ™a, majoritatea producătorilor au eliminat parabenii din reÈ›eta pentru deodorant/antiperspirant. (4, 5)
Care sunt cauzele apariției alergiei la deodorant/antiperspirant?
Alergia la deodorant È™i antiperspirant poate avea mai multe cauze, de cele mai multe ori apărând din cauza parfumurilor folosite în procesul de producÈ›ie. Alergiile la parfumurile din produsele de îngrijire afectează circa 4% dintre oameni È™i se crede că până la 90% dintre deodorante È™i antiperspirante conÈ›in parfum. AlÈ›i „vinovaÈ›i” pentru alergie sunt propilenglicolul (un agent necesar pentru fixarea ingredientelor active), vitamina E È™i lanolina. (6, 7, 8, 9)
Cum este diagnosticată alergia la deodorant/antiperspirant?
Diagnosticul este pus, de cele mai multe ori, pe baza testului patch. Acesta constă în aplicare pe spate sau pe braÈ› a unei cantități mici de alergen diluat în vaselină medicală peste care se pune un plasture. Acesta este menÈ›inut pentru minimum 48 ore. Dacă apar pustule foliculare, papule cu lichid, prurit sau eritem extins, este vorba de alergie la deodorant/ antiperspirant. Dacă efectul testul nu este cert, este posibil să fie nevoie de o biopsie pentru a exclude alte forme de iritaÈ›ii ale pielii. (10, 11)
În ce constă tratamentul alergiei la deodorant/antiperspirant?
De cele mai multe ori, tratarea pielii iritate a subrațului presupune aplicarea unei creme pe bază de corticosteroizi. Formele avansate de iritație pot necesita inclusiv administrarea orală sau prin injecție a medicamentului. Pe termen lung, persoana afectată trebuie să evite re-expunerea la alergeni iar dacă testul de diagnosticare identifică elementele chimice care au provocat iritația, acestea trebuie evitate. Dermatologul va recomanda forme hipoalergenice de deodorant/antiperspirant (unul dintre cele mai cunoscute este deodorantul pe bază de alaun de potasiu). (10, 11)
Dacă este vorba de o formă uÈ™oară de iritaÈ›ie tratarea acasă poate consta în spălarea subraÈ›ului cu apă È™i săpun (cu pH neutru) pentru a elimina produsul aplicat. Aplicarea de cremă pe bază de aloe vera sau muÈ™eÈ›el poate calma zona, iar compresele cu apă pot reduce din senzaÈ›ia de arsură. Dacă simptomele nu dispar după acest tratament realizat acasă este bine să mergi la un consult dermatologic. (7, 11, 12)
Cele mai multe forme de alergie la deodorant/antiperspirant se trec dacă speli zona cu un săpun fără parfum È™i eviÈ›i refolosirea produsului. În cazul în care aceste tehnici nu au efect drumul la dermatolog devine obligatoriu.
2. Contact dermatitis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
3. Contact dermatitis: Triggers and treatment. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318099.php
4. Should People Be Concerned about Parabens in Beauty Products? https://www.scientificamerican.com/article/should-people-be-concerned-about-parabens-in-beauty-products/?redirect=1
5. Antiperspirants and Breast Cancer Risk . https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/antiperspirants-and-breast-cancer-risk.html
6. Fragrance contact allergy: a clinical review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14572300
7. Deodorants: a clinical provocation study in fragrance-sensitive individuals. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9817220/
8. Understanding fragrance allergy using an exposure-based risk assessment approach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11846748
9. Contact allergy to preservatives contained in cosmetics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17125030
10. Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554734
11. Patch test results with patients' own perfumes, deodorants and shaving lotions: results of the IVDK 1998-2002. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309462
11. Deodorant and Antiperspirant Allergy. https://www.verywellhealth.com/deodorant-and-antiperspirant-allergy-82753
12. What to do in case of Deodorant Allergy. https://www.tuasaude.com/en/deodorant-allergy/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni