Băi cu oțet la picioare - ar putea avea efecte benefice?

©

Autor:

Băi cu oțet la picioare - ar putea avea efecte benefice?

Utilizat încă din Antichitate pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale, oțetul este în continuare la limita dintre excepțional şi banal. Despre beneficiile aduse de oțet continuă să se vorbească, în ciuda faptului că dovezile medicale care să ateste aceste beneficii sunt oarecum reduse. Cu toate acestea, rezultatele obținute de cercetători confirmă inclusiv unele dintre ipotezele lui Hipocrate, părintele medicinei. În realitate, rezultatele sunt cele care confirmă eficiența oțetului, chiar şi în lipsa unor studii concludente.

Oțetul, prin componenta sa principală (acidul acetic), reduce obezitatea, atunci când este consumat zilnic (1), reechilibrează pH-ul, aduce beneficii pentru piele sau reduce durerile de cap. Aceeași componentă este şi un important dezinfectant micobactericidal eficient împotriva majorității bacteriilor, inclusiv a celor mai grave dintre acestea, precum mycobacterium tuberculosis sau mycobacterium bolletii (2). Unul dintre cele mai concludente studii a fost realizat în urmă cu aproape zece ani, iar rezultatele sale cresc reputația oțetului. Conform acestui studiu, persoanele care consumă regulat oțet îşi vor scădea greutatea corporală, dar şi nivelul trigliceridelor serice. (1)

Cu toate acestea, oțetul poate avea efecte benefice asupra sănătății, chiar şi atunci când nu este ingerat, ci doar folosit pentru spălarea unei regiuni din corp sau pentru băi ale picioarelor. Oțetul era folosit pe post de dezinfectant încă din anul 3000 î. Hr, vechii egipteni curățând cadavre umane cu această substanță. Mulți ani mai târziu, în jurul anului 1715, obiectele sau persoanele afectate de ciumă erau dezinfectate cu oțet. În prezent, oțetul continuă să fie utilizat pentru dezinfecții, în special în statele cu situații financiare precare. Un studiu realizat în ultimul deceniu confirmă faptul că bacteriile tuberculoase, cât şi cele netuberculoase, sunt ucise de către acidul acetic, conținut de oțet. (3)

Oțetul poate ucide microbii sau ciupercile responsabile de mirosul neplăcut al picioarelor

Oțetul reprezintă un remediu natural şi este de regulă utilizat pentru eliminarea bacteriilor sau a germenilor ce cauzează probleme minore, precum mirosul neplăcut al picioarelor. Stropirea cu oțet a zonei interioare a încălțărilor va face ca mirosul să dispară, lucru care se întâmplă şi cu picioarele care stau pentru câteva minute în apă cu oțet. În ciuda mirosului său, care nu este tolerat de către majoritatea persoanelor, datorită avantajelor sale, dezavantajele vor deveni mai puțin importante. Pentru a face ca mirosul oțetului să fie mai puțin înțepător, în apa în care se va adăuga oțet şi în care se vor introduce picioarele se pot pune şi câteva picături de ulei de lavandă.

Piciorul sportivului, aşa cum a fost denumită problema comună apărută în cazul sportivilor (din cauza încălțărilor) poate fi ameliorată acasă, înaintea administrării unor tratamente cu medicamente, spray-uri sau creme. Deşi nu provoacă probleme grave, uneori ciuperca dezvoltată pe picior se poate răspândi în alte zone adiacente, astfel că tratamentul trebuie început în faza incipientă. Băile în oțet nu reprezintă o modalitate de tratament, ci doar una de ameliorare a simptomelor.

Candida, una dintre speciile de fungi care poate provoca ciuperca piciorului, este legată de o serie întreagă de probleme care pot afecta sănătatea fizică şi psihică a unei persoane. Acidul acetic poate fi utilizat împotriva candidei (utilizat pe picioarele cu candida, va face ca bacterii benefice să apară şi să distrugă fungii). (4)


Metodă de prevenție împotriva negilor?

Grație proprietăților sale antimicrobiene, oțetul poate proteja împotriva virusului papilomavirus uman (HPV), responsabil de apariția verucilor (negi). De asemenea, acesta ar putea avea capacitatea de a lupta împotriva negilor deja apăruți. Deoarece negii pot apărea inclusiv la nivelul picioarelor, băile regulate în apă cu oțet pot fi utile. În ciuda unor rezultate satisfăcătoare, în practica medicală nu este utilizată această metodă, deoarece nu sunt dovezi clare care să ateste capacitatea oțetului de a lupta împotriva virusului HPV. (4)

Eficient împotriva rănilor?

Deşi ar putea exista studii care să confirme acest lucru, în medicina modernă nu există nicio recomandare pentru utilizarea oțetului pe rănile deschise. Acidul acetic poate irita pielea inflamată, astfel că în mod cert trebuie utilizat cu precauție. Persoanelor cu diabet le este recomandat să evite metodele de tratament care nu au fost acreditate ca fiind eficiente, astfel că băile picioarelor persoanelor diabetice în apă cu oțet sunt clasificate ca fiind riscante.

Oțetul trebuie utilizat cu prevenție, în cantități nu tocmai mari, doar în combinație cu apă. În plus, trebuie ştiut faptul că băile în apă cu oțet nu trebuie să dureze mai mult de 20-30 de minute. (4)

 


Data actualizare: 28-07-2019 | creare: 27-11-2018 | Vizite: 23233
Bibliografie
(1) Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19661687
(2) Acetic Acid, the active component of vinegar, is an effective tuberculocidal disinfectant, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24570366
(3) History of disinfection from early times until the end of the 18th century, link: https://pdfs.semanticscholar.org/8211/e7caa0923e3e04898a9c29c531b9d4f63923.pdf
(4) Benefits of soaking your feet in vinegar, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323751.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: