Prebioticele

©

Autor:

Prebioticele

O bună sănătate a intestinului este importantă pentru funcționarea optimă a întregului organism uman. În ultimii ani, cercetările asupra florei intestinale și a impactului acesteia asupra sănătății au condus la o înțelegere mai profundă a importanței prebioticelor. Considerate combustibil pentru bacteriile benefice din intestin, prebioticele promovează un mediu intestinal sănătos și echilibrat, stimulează sistemul imunitar și ajută la controlul greutății corporale. (1, 2, 3, 15)

Ce sunt prebioticele?

Prebioticele sunt substanțe nutritive, de obicei disponibile sub formă de fibre alimentare, care nu pot fi digerate de organismul uman, dar care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestin. Prebioticele ajută la menținerea și stimularea creșterii bacteriilor sănătoase, care contribuie la un echilibru optim al florei intestinale. (1, 2, 15)

Beneficii prebiotice

Prebioticele promovează o floră intestinală sănătoasă și echilibrată, ceea ce contribuie la o digestie mai eficientă și la prevenirea afecțiunilor intestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil și boala inflamatorie intestinală. Un studiu publicat în anul 2006 arată că modificarea compoziției microflorei prin utilizarea probioticelor și prebioticelor reprezintă o strategie terapeutică promițătoare pentru ameliorarea inflamației intestinale cronice. În plus, indică studiu, datorită profilului lor excelent de siguranță și a lipsei efectelor secundare grave, există puține contraindicații pentru consumul de prebiotice de către pacienții cu boală inflamatorie intestinală. (1, 4, 5)

Prebioticele au fost asociate cu stimularea sistemului imunitar. Ele favorizează producția de substanțe chimice benefice (butirat și acetat), care ajută la menținerea sănătății celulelor intestinale și la reducerea inflamației. De asemenea, consumul de prebiotice poate avea un efect benefic asupra greutății corporale, deoarece poate ajuta la creșterea senzației de sațietate, prin reducerea poftei de mâncare și promovarea unei digestii mai eficientă. (1, 4)

Pe lângă îmbunătățirea sănătății intestinale și promovarea unui mediu echilibrat în intestin, prebioticele oferă și alte beneficii importante pentru organismul uman, precum absorbția optimă a nutrienților. Prebioticele pot ajuta la creșterea absorbției de minerale, cum ar fi calciul și magneziul, în intestinul subțire. Unele prebiotice, cum ar fi fructooligozaharidele, pot contribui la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, lucru ce se datorează faptului că aceste fibre alimentare nu sunt digerate de enzimele din intestinul subțire, ci sunt fermentate în colon de către bacteriile benefice. Procesul lent de fermentare poate încetini eliberarea de glucoză în sânge și poate ajuta la menținerea unui nivel constant al glicemiei. (1, 4, 6)

Un alt beneficiu important al prebioticelor este reducerea riscului de boli cardiovasculare. Consumul regulat de prebiotice pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol total și a colesterolului LDL (colesterolul „rău”), reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. O recenzie publicată în jurnalul Nutrients a arătat că probioticele și prebioticele joacă un rol important în prevenirea și întârzierea dezvoltării bolilor cardiovasculare. Recenzia a evidențiat că introducerea diferitelor tulpini de probiotice și prebiotice îmbunătățește semnificativ nivelurile unor markeri critici ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi colesterolul LDL și proteina C reactivă (CRP). (4, 6, 7)

În plus, există o legătura între microbiomul intestinal și sănătatea mentală, mecanismele asocierii fiind în prezent investigate de cercetători. Se sugerează că prebioticele pot juca un rol în promovarea sănătății mentale prin influențarea comunicării dintre intestin și creier și prin producția unit substanțe chimice care pot afecta starea de spirit și funcția cognitivă. (9, 10)

Surse naturale de prebiotice

Există o varietate de surse naturale de prebiotice care pot fi incluse în alimentația zilnică. Acestea includ:

  • fructo-oligozaharide (găsite în alimente precum bananele, ceapa, usturoiul, acestea alcătuiesc o parte din fibrele solubile din legume și fructe);
  • inulina (se găsește în cicoare, păstârnac, sparanghel și rădăcinoase precum păstârnacul și topinamburul, fiind utilizată adesea ca îndulcitor natural în produsele alimentare);
  • galactooligozaharide (se găsesc în laptele matern, precum și în produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul sau kefirul și poate fi, de asemenea, utilizat ca ingredient în suplimente alimentare);
  • pectine (găsite în fructe, cum ar fi merele, citricele și fructele de pădure, pectinele sunt o formă de prebiotice care contribuie la formarea unei mase fecale mai moi și la menținerea sănătății intestinale);
  • lignoceluloză (o formă de fibră dietetică găsită în cereale integrale, cum ar fi ovăzul, secară, orzul și quinoa, ce ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la stimularea creșterii bacteriilor benefice). (1, 11, 13, 14)


Mod de consum al prebioticelor

Prebioticele pot fi obținute prin alimentația zilnică sau pot fi administrate sub formă de suplimente alimentare. Pentru a obține beneficii optime, este recomandat să se diversifice sursele de prebiotice și să fie combinate cu alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul sau murăturile fermentate. Astfel, se creează un mediu favorabil pentru creșterea și supraviețuirea bacteriilor benefice din intestin. (1, 12, 15)

Diferența dintre prebiotice și probiotice

Prebioticele și probioticele sunt două tipuri diferite de substanțe importante pentru sănătatea intestinală, dar care acționează în moduri diferite. În esență, prebioticele ajută la hrănirea bacteriilor benefice existente în intestin, în timp ce probioticele adaugă bacterii benefice în intestin. Ambele tipuri de substanțe sunt importante pentru menținerea unei sănătăți intestinale și generale bune, dar funcționează în moduri diferite.

Prebioticele sunt fibre alimentare care nu pot fi digerate de organism, dar care ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin și la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestin. Probioticele, pe de altă parte, sunt bacterii benefice care se găsesc în mod natural în intestin sau care pot fi adăugate în dietă prin alimente sau suplimente alimentare. Exemple de probiotice pot fi bacteriile Lactobacillus și Bifidobacterium și se găsesc în alimente precum iaurtul, kefirul și murăturile. (3, 5, 8)

Concluzii

Prebioticele reprezintă o componentă esențială a unei diete sănătoase, deoarece oferă multiple beneficii pentru sănătatea intestinală și generală. Prin promovarea unei flore intestinale echilibrate, prebioticele contribuie la digestie, absorbția nutrienților, stimularea sistemului imunitar și protecția împotriva unei game variate de afecțiuni cronice. Este important de menționat că beneficiile prebioticelor pot varia în funcție de tipul și cantitatea de prebiotice consumate, precum și de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane. (1, 4, 15)


Data actualizare: 17-05-2023 | creare: 17-05-2023 | Vizite: 309
Bibliografie
(1) What Are Prebiotics and What Do They Do? https://health.clevelandclinic.org/what-are-prebiotics
(2) Prebiotic Fiber: Everything You Need to Know, https://sunfiber.com/prebiotic-fiber/?gclid=CjwKCAjw04yjBhApEiwAJcvNoZf_MUQpAOvfcnrp8fcoRtw-iGzUlrEnOqJ5WnJ-gLXPF5qZ3uExaRoCY6AQAvD_BwE
(3) What are probiotics and prebiotics? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/probiotics/faq-20058065
(4) Prebiotics guide: foods, benefits & supplements, https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/conditions/digestive-health/prebiotics/prebiotics-guide
(5) Probiotics and prebiotics in chronic inflammatory bowel diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4124400
(6) 7 Reasons to Get Prebiotics in Your Diet — Plus the Best Sources, https://draxe.com/nutrition/prebiotics/
(7) Potential Benefits of Probiotics and Prebiotics for Coronary Heart Disease and Stroke, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401746
(8) What is the difference between prebiotics and probiotics? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490
(9) The Effects of Probiotics and Prebiotics on Mental Disorders: A Review on Depression, Anxiety, Alzheimer, and Autism Spectrum Disorders, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31914909
(10) Probiotics may help boost mood and cognitive function, https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/probiotics-may-help-boost-mood-and-cognitive-function
(11) Top 20 Prebiotic Foods For Gut Health, https://www.cookedandloved.com/top-20-prebiotic-foods-for-gut-health
(12) Mechanisms of Action of Probiotics, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363529
(13) Food as Medicine: Prebiotic Foods, https://www.chop.edu/health-resources/food-medicine-prebiotic-foods
(14) Evaluation of Prebiotic Effects of High-Purity Galactooligosaccharides in vitro and in vivo, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5105622
(15) Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cu fasole demonstrează efecte prebiotice semnificative
  • Prebioticele și probioticele - efect dublu împotriva depresiei și obezității
  • Eficiența probioticelor și sinbioticelor în controlul glicemiei la pacienții cu diabet (meta-analiză)
  •