Zațul de cafea - beneficii și riscuri
Cafeaua este una dintre băuturile care au avut un impact semnificativ de-a lungul istoriei, întrucât încă de la descoperirea sa în Etiopia în secolul al 15-lea a revoluționat comerțul și industria, ajungând să influențeze populația întregului glob datorită proprietăților stimulante. Zațul care rezultă în urma preparării cafelei este considerat de majoritatea populației drept un deșeu care ajunge în coșul de gunoi, însă datorită compoziției sale, acesta poate fi reciclat și utilizat într-un mod benefic. Scopul acestui articol este de a evidenția atât aspectele pozitive, cât și negative ale zațului, precum și o serie de moduri în care se poate utiliza în locuința dumneavoastă.
Care sunt beneficiile zațului de cafea?
În procesul de preparare al cafelei, boabele măcinate sunt puse în contact cu apa fierbinte, fapt ce determină extragerea compușilor hidrofili care vor ajunge în ceașca dumneavoastă. În consecință, substanțele hidrofobe și insolubile rămân și formează zațul, conferindu-i următoarele proprietăți:
- Capacitatea de colorare a fibrelor naturale sau sintetice cu care vine în contact;
- Efectul antioxidant asupra pielii, iar uleiurile din compoziția sa contribuie la menținerea hidratării tenului;
- Acțiunea de exfoliere a pielii, datorită porozității sale;
- Fertilizator natural datorită conținutului semnificativ de azot;
- Acțiune dezodorizantă;
- Efect antimicrobian, inhibând unele specii de fungi;
- Insecticid, protejând solul de acțiunea furnicilor sau puricilor;
- Stimulant pentru creșterea părului;
- Contribuie la frăgezirea cărnii, datorită acidității sale;
- Prin adăugarea în produsele de patiserie, poate contribui la coacerea uniformă a acestora. (1), (2), (3)
Care sunt riscurile determinate de utilizarea zațului de cafea?
Compușii chimici care intră în alcătuirea zațului pot deveni dăunători asupra mediului înconjurător, precum și a sănătății dacă nu sunt aplicate măsuri de precauție.
- 1. Poluarea solului: datorită conținutului crescut de azot, zațul modifică pH-ul natural al solului, acesta devenind acid, motiv pentru care reciclarea acestuia sau colectarea sa în vederea depozitării corespunzătoare este deosebit de importantă. (4)
- 2. Inhibarea creșterii unor plante: un studiu realizat în anul 2009 susține efectul negativ al îngrășâmântului îmbogățit cu zaț de cafea asupra unor anumite specii de plante precum: lucerna, trifoiul roșu, trifoiul alb, muștarul brun sau mușcata. (2)
- 3. Creșterea nivelului de colesterol plasmatic: consumul zațului de cafea pentru efectul energizant poate dăuna sănătății dumneavoastră datorită cantității mari de colesterol conținute de acesta; în consecință, consumul frecvent de zaț va determina creșterea fracției LDL-colesterol din sânge. (5)
- 4. Inhibarea dezvoltării semințelor și a răsadurilor: utilizarea zațului în grădină trebuie realizată cu precauție, întrucât o cantitate prea mare va altera micobiomul solului și va forma o barieră în calea trecerii apei. (6)
În ce mod pot folosi zațul de cafea acasă?
Având în vedere efectul negativ al depozitării necorespunzătoare a zațului în gropile de gunoi, în continuare vor fi exemplificate câteva moduri în care îl puteți recicla fie pentru grădina, locuința sau chiar bunăstarea dumneavoastră:
- 1. Exfolierea pielii: prin combinarea cu apă, zahăr, ulei de cocos sau de argan puteți obține un exfoliant echivalent celor din comerț, care va facilita descuamarea celulelor epiteliale moarte; aveți în vedere că folosirea frecventă vă poate deteriora pielea, în consecință nu îl utilizați mai des de o dată sau de două ori pe săptămână.
- 2. Curățarea diverselor suprafețe: datorită texturii aspre, zațul de cafea poate fi eficient în eliminarea petelor de pe vase, mobilierul de bucătărie sau din baie.
- 3. Nuanțarea părului: aplicarea zațului pe părul umed va determina modificarea cu câteva tonuri a nuanței părului dumneavoastă și va exfolia în prealabil scalpul; efectul va fi vizibil însă doar pe părul de culoare deschisă și va dispărea după următoarea șamponare.
- 4. Colorarea articolelor de îmbrăcăminte sau încălțăminte: zațul de cafea combinat cu apă fierbinte va nuanța imbrăcămintea sau încăltămintea de culoare deschisă, conferindu-i o tentă cafenie; pentru obținerea efectului imersați articolul dorit în amestecul obținut și lăsați-l minim 10-15 min, apoi clătiți din abundență cu apă rece.
- 5. Mascarea mirosurilor neplăcute: proprietatea dezodorizantă a zațului poate fi valorificată adăugând o cantitate mică în scrumiere pentru a masca mirosul de tutun, folosindu-l drept odorizant de cameră sau pentru a îndepărta mirosurile neplăcute precum ceapa sau usturoiul de pe mâini după gătit.
- 6. Recondiționarea mobilierului din lemn: această utilizare are la baza tot proprietatea de colorare a zațului care combinat cu apă și aplicat cu ajutorul unei lavete va masca zgârieturile de mici dimensiuni și va conferi mobilei o nuanță maronie.
- 7. Marinarea cărnii: proprietatea de frăgezire face din zaț ingredientul perfect pentru realizarea marinadei, iar prin presărare înainte de gătit, acesta va influența în mod pozitiv gustul preparatelor dumneavoastră.
- 8. Realizarea compostului: având în vedere atât beneficiile, cât și riscurile reprezentate de folosirea zațului în grădină, este recomandat ca zațul să nu depășească 20% din volumul compostului.
- 9. Curățarea șemineului: prin adăugarea unei cantiăți mici de zaț peste cenușa rămasă în șemineu veți evita împrăștierea acesteia și o veți putea strânge cu mai mare ușurință.
- 10. Ținerea la distanță a dăunătorilor: datorită efectului insecticid, zațul va împiedica deteriorarea grădinii dumneavoastră de către melci, furnici sau muște. (1), (2), (7), (8)
(2) Coffee grounds – will they perk up plants?, link: https://s3.wp.wsu.edu/uploads/sites/403/2015/03/coffee-grounds.pdf
(3) Potential Uses of Spent Coffee Grounds in the Food Industry, link: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/14/2064/pdf?version=1657616107
(4) What Happens To Coffee Grounds After They’re Used?, link: https://perfectdailygrind.com/2020/09/what-happens-to-coffee-grounds-after-theyre-used/
(5) Are Coffee Grounds Bad for You?, link: https://knowyourgrinder.com/are-coffee-grounds-bad-for-you/
(6) Coffee Grounds for Gardening – Pros, Cons, and How to Use Them, link: https://www.trees.com/gardening-and-landscaping/coffee-grounds-for-gardening
(7) 16 Creative Ways to Use Old Coffee Grounds, link: https://www.healthline.com/nutrition/uses-for-coffee-grounds
(8) What to do with used coffee grounds – 7 ideas to try, link: https://thebarista.co.uk/what-to-do-with-used-coffee-grounds/#
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni