Zațul de cafea - beneficii și riscuri

Zațul de cafea - beneficii și riscuri

©

Autor:

Zațul de cafea - beneficii și riscuri

Cafeaua este una dintre băuturile care au avut un impact semnificativ de-a lungul istoriei, întrucât încă de la descoperirea sa în Etiopia în secolul al 15-lea a revoluÈ›ionat comerÈ›ul È™i industria, ajungând să influenÈ›eze populaÈ›ia întregului glob datorită proprietăților stimulante. ZaÈ›ul care rezultă în urma preparării cafelei este considerat de majoritatea populaÈ›iei drept un deÈ™eu care ajunge în coÈ™ul de gunoi, însă datorită compoziÈ›iei sale, acesta poate fi reciclat È™i utilizat într-un mod benefic. Scopul acestui articol este de a evidenÈ›ia atât aspectele pozitive, cât È™i negative ale zaÈ›ului, precum È™i o serie de moduri în care se poate utiliza în locuinÈ›a dumneavoastă.

Care sunt beneficiile zațului de cafea?

În procesul de preparare al cafelei, boabele măcinate sunt puse în contact cu apa fierbinte, fapt ce determină extragerea compuÈ™ilor hidrofili care vor ajunge în ceaÈ™ca dumneavoastă. În consecință, substanÈ›ele hidrofobe È™i insolubile rămân È™i formează zaÈ›ul, conferindu-i următoarele proprietăți:

  • Capacitatea de colorare a fibrelor naturale sau sintetice cu care vine în contact;
  • Efectul antioxidant asupra pielii, iar uleiurile din compoziÈ›ia sa contribuie la menÈ›inerea hidratării tenului;
  • AcÈ›iunea de exfoliere a pielii, datorită porozității sale;
  • Fertilizator natural datorită conÈ›inutului semnificativ de azot;
  • AcÈ›iune dezodorizantă;
  • Efect antimicrobian, inhibând unele specii de fungi;
  • Insecticid, protejând solul de acÈ›iunea furnicilor sau puricilor;
  • Stimulant pentru creÈ™terea părului;
  • Contribuie la frăgezirea cărnii, datorită acidității sale;
  • Prin adăugarea în produsele de patiserie, poate contribui la coacerea uniformă a acestora. (1), (2), (3)


Care sunt riscurile determinate de utilizarea zațului de cafea?

CompuÈ™ii chimici care intră în alcătuirea zaÈ›ului pot deveni dăunători asupra mediului înconjurător, precum È™i a sănătății dacă nu sunt aplicate măsuri de precauÈ›ie.

  • 1. Poluarea solului: datorită conÈ›inutului crescut de azot, zaÈ›ul modifică pH-ul natural al solului, acesta devenind acid, motiv pentru care reciclarea acestuia sau colectarea sa în vederea depozitării corespunzătoare este deosebit de importantă. (4)
  • 2. Inhibarea creÈ™terii unor plante: un studiu realizat în anul 2009 susÈ›ine efectul negativ al îngrășâmântului îmbogățit cu zaÈ› de cafea asupra unor anumite specii de plante precum: lucerna, trifoiul roÈ™u, trifoiul alb, muÈ™tarul brun sau muÈ™cata. (2)
  • 3. CreÈ™terea nivelului de colesterol plasmatic: consumul zaÈ›ului de cafea pentru efectul energizant poate dăuna sănătății dumneavoastră datorită cantității mari de colesterol conÈ›inute de acesta; în consecință, consumul frecvent de zaÈ› va determina creÈ™terea fracÈ›iei LDL-colesterol din sânge. (5)
  • 4. Inhibarea dezvoltării seminÈ›elor È™i a răsadurilor: utilizarea zaÈ›ului în grădină trebuie realizată cu precauÈ›ie, întrucât o cantitate prea mare va altera micobiomul solului È™i va forma o barieră în calea trecerii apei. (6)


În ce mod pot folosi zaÈ›ul de cafea acasă?

Având în vedere efectul negativ al depozitării necorespunzătoare a zaÈ›ului în gropile de gunoi, în continuare vor fi exemplificate câteva moduri în care îl puteÈ›i recicla fie pentru grădina, locuinÈ›a sau chiar bunăstarea dumneavoastră:

  • 1. Exfolierea pielii: prin combinarea cu apă, zahăr, ulei de cocos sau de argan puteÈ›i obÈ›ine un exfoliant echivalent celor din comerÈ›, care va facilita descuamarea celulelor epiteliale moarte; aveÈ›i în vedere că folosirea frecventă vă poate deteriora pielea, în consecință nu îl utilizaÈ›i mai des de o dată sau de două ori pe săptămână.
  • 2. Curățarea diverselor suprafeÈ›e: datorită texturii aspre, zaÈ›ul de cafea poate fi eficient în eliminarea petelor de pe vase, mobilierul de bucătărie sau din baie.
  • 3. NuanÈ›area părului: aplicarea zaÈ›ului pe părul umed va determina modificarea cu câteva tonuri a nuanÈ›ei părului dumneavoastă È™i va exfolia în prealabil scalpul; efectul va fi vizibil însă doar pe părul de culoare deschisă È™i va dispărea după următoarea È™amponare.
  • 4. Colorarea articolelor de îmbrăcăminte sau încălțăminte: zaÈ›ul de cafea combinat cu apă fierbinte va nuanÈ›a imbrăcămintea sau încăltămintea de culoare deschisă, conferindu-i o tentă cafenie; pentru obÈ›inerea efectului imersaÈ›i articolul dorit în amestecul obÈ›inut È™i lăsaÈ›i-l minim 10-15 min, apoi clătiÈ›i din abundență cu apă rece.
  • 5. Mascarea mirosurilor neplăcute: proprietatea dezodorizantă a zaÈ›ului poate fi valorificată adăugând o cantitate mică în scrumiere pentru a masca mirosul de tutun, folosindu-l drept odorizant de cameră sau pentru a îndepărta mirosurile neplăcute precum ceapa sau usturoiul de pe mâini după gătit.
  • 6. RecondiÈ›ionarea mobilierului din lemn: această utilizare are la baza tot proprietatea de colorare a zaÈ›ului care combinat cu apă È™i aplicat cu ajutorul unei lavete va masca zgârieturile de mici dimensiuni È™i va conferi mobilei o nuanță maronie.
  • 7. Marinarea cărnii: proprietatea de frăgezire face din zaÈ› ingredientul perfect pentru realizarea marinadei, iar prin presărare înainte de gătit, acesta va influenÈ›a în mod pozitiv gustul preparatelor dumneavoastră.
  • 8. Realizarea compostului: având în vedere atât beneficiile, cât È™i riscurile reprezentate de folosirea zaÈ›ului în grădină, este recomandat ca zaÈ›ul să nu depășească 20% din volumul compostului.
  • 9. Curățarea È™emineului: prin adăugarea unei cantiăți mici de zaÈ› peste cenuÈ™a rămasă în È™emineu veÈ›i evita împrăștierea acesteia È™i o veÈ›i putea strânge cu mai mare uÈ™urință.
  • 10. Èšinerea la distanță a dăunătorilor: datorită efectului insecticid, zaÈ›ul va împiedica deteriorarea grădinii dumneavoastră de către melci, furnici sau muÈ™te. (1), (2), (7), (8)

Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 1917
Bibliografie
(1) Coffee grounds: Skin scrubs, dyes, cleaners, and more, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/uses-for-coffee-grounds#possible-risks
(2) Coffee grounds – will they perk up plants?, link: https://s3.wp.wsu.edu/uploads/sites/403/2015/03/coffee-grounds.pdf
(3) Potential Uses of Spent Coffee Grounds in the Food Industry, link: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/14/2064/pdf?version=1657616107
(4) What Happens To Coffee Grounds After They’re Used?, link: https://perfectdailygrind.com/2020/09/what-happens-to-coffee-grounds-after-theyre-used/
(5) Are Coffee Grounds Bad for You?, link: https://knowyourgrinder.com/are-coffee-grounds-bad-for-you/
(6) Coffee Grounds for Gardening – Pros, Cons, and How to Use Them, link: https://www.trees.com/gardening-and-landscaping/coffee-grounds-for-gardening
(7) 16 Creative Ways to Use Old Coffee Grounds, link: https://www.healthline.com/nutrition/uses-for-coffee-grounds
(8) What to do with used coffee grounds – 7 ideas to try, link: https://thebarista.co.uk/what-to-do-with-used-coffee-grounds/#
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Secretul tratamentului bolilor neurodegenerative ar putea sta în zaÈ›ul de cafea
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum