Sucraloza – beneficii și riscuri (conform studiilor)

©

Autor:

Sucraloza – beneficii și riscuri (conform studiilor)

Sucraloza este un îndulcitor artificial de mare intensitate, nenutritiv. Descoperit inițial în 1976, acest înlocuitor al zahărului fără calorii este obținut printr-un proces are la bază zaharoza, fiind de aproximativ 600 de ori mai dulce decât aceasta și permițând astfel utilizarea unei cantități mai mici pentru a obține același nivel de îndulcire.

Procesul de fabricație presupune înlocuirea a trei grupe de hidrogen-oxigen din molecula de zahăr cu trei atomi de clor, această transformare având ca rezultat un îndulcitor care nu este recunoscut de organismul uman drept carbohidrat și, prin urmare, nu este metabolizat.

Acest îndulcitor artificial este stabil la temperaturi crescute și într-o gamă largă de condiții de pH, ceea ce îl face versatil într-o varietate de produse alimentare, inclusiv produse de patiserie, băuturi nonalcoolice, gumă de mestecat, deserturi, sucuri de fructe și gelatine. De asemenea, este o alegere comună pentru îndulcirea băuturilor calde precum cafeaua sau ceaiul. (1)

Beneficiile consumului de sucraloză

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sucralozei este rolul său în gestionarea greutății. Fiind un îndulcitor fără calorii, sucraloza poate ajuta oamenii să-și reducă aportul caloric general, poate satisface pofta de dulce fără calorii suplimentare administrate organismului, ajutând astfel la pierderea în greutate sau menținerea acesteia. Studiile au arătat că utilizarea îndulcitorilor artificiali, cum ar fi sucraloza, poate fi un instrument eficient în controlul greutății corporale atunci când este utilizat în contextul unei diete și al unui stil de viață sănătoase. (2, 3)

Spre deosebire de zaharurile convenționale, sucraloza nu este fermentată de bacteriile orale, astfel că nu contribuie la apariția cariilor dentare. Bacteriile orale care determină apariția acestora, regăsite sub formă de placă dentară, nu pot metaboliza sucraloza, astfel încât îndulcitorul nu creează condițiile acide care contribuie la demineralizarea smalțului. Acest lucru face ca sucraloza să fie o alegere benefică pentru sănătatea dentară, în special la persoanele ce prezintă carioactivitate crescută. (4)

Totodată, s-a descoperit că sucraloza nu are niciun impact asupra controlului glicemic și, prin urmare, este potrivită pentru persoanele cu diabet zaharat. Spre deosebire de alți carbohidrați, nu afectează glicemia sau nivelul de insulină și, prin urmare, nu trebuie luată în calcul în planificarea meselor de către persoanele cu diabet, studiile clinice confirmând siguranța și eficiența acestuia în cadrul controlului glicemic la acești pacienți. (5)

Datorită stabilității sale chimice, sucraloza prezintă o perioadă de valabilitate crescută și, spre deosebire de alți îndulcitori artificiali, nu își pierde capacitatea de îndulcire cu timpul, atunci când se gătește cu ea sau în momentul coacerii la temperaturi ridicate. (6)

Sucraloza nu are un impact asupra nivelului de trigliceride, deoarece nu este recunoscută de organism drept carbohidrat sau grăsime, făcând-o o opțiune viabilă pentru persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride, ce încearcă să-și controleze aportul de lipide și carbohidrați. În mod similar, sucraloza nu are un efect nici asupra nivelului de colesterol. (7)

Mai mult, studiile au raportat că un consum moderat de sucraloză este sigur pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează, în ceea ce privește pătrunderea substanței în organismul copilului. Aceasta nu afectează sarcina sau dezvoltarea fătului și nu trece prin laptele matern. (8)

Riscuri asociate consumului de sucraloză

În ciuda beneficiilor sale, unele studii au sugerat că sucraloza poate avea efecte negative asupra microbiomului intestinal, care joacă un rol critic în sănătate și în apariția afecțiunilor. Acesta poate fi afectată negativ de substanță, ceea ce duce la disbioză. Dezechilibrul astfel rezultat a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, tulburări metabolice, boli de inimă și boli inflamatorii intestinale. (9)

Deși nu influențează în mod direct nivelul zahărului din sânge, există studii care indică faptul că sucraloza poate afecta răspunsurile organismului la alte zaharuri din dietă. Într-un studiu efectuat pe persoane ce suferă de obezitate, s-a observat că participanții care au consumat sucraloză au prezentat valori maxime mai mari ale zahărului din sânge și o creștere cu 20% a nivelului de insulină atunci când au consumat sucraloză în paralel cu o dietă ce presupunea consumul unei cantități nesemnificative de glucoză. (10)

De asemenea, au existat raportări ocazionale de persoane care au prezentat reacții alergice la sucraloză. Aceste cazuri sunt destul de rare, însă reacțiile au inclus simptome precum erupții cutanate, mâncărime, urticarie, inflamații și dificultăți de respirație. În cazurile severe, alergia la această substanță poate duce inclusiv la reacții anafilactice. (11)

Mai mult, consumul excesiv de îndulcitori artificiali poate modifica percepția gustului dulce. În timp, utilizarea prelungită a acestor îndulcitori de mare intensitate ar putea duce la desensibilizare și, consecutiv, la un aport crescut de alimente dulci și bogate în calorii. Unele studii au sugerat și că îndulcitorii artificiali precum sucraloza ar putea crește apetitul și pofta de zahăr, produse ce stimulează receptorii gustului dulce, determinând potențial un consum crescut de alimente, cu precădere a celor dulci. (12, 13)

Tot în urma studiilor a fost indicată o posibilă legătură între sucraloză și disfuncția metabolică, inclusiv creșterea depunerii grăsimilor și reducerea proceselor de consum a acestora. Cercetătorii consideră că fenomenul s-ar putea datora modificărilor microbiomului intestinal sau modificărilor răspunsului la insulină. Cercetările indică, totodată, faptul că îndulcitorii nenutritivi au capacitatea de a deruta sistemul de recompensă cerebral, ceea ce duce la un aport crescut de calorii și la creșterea în greutate la unele persoane. (14, 15)

S-a descoperit și faptul că sucraloza are un impact asupra absorbției anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate în cadrul chimioterapiei și a celor împotriva afecțiunilor cardiovasculare, influențând astfel eficiența acestor medicamente. (16)

În timp ce sucraloza este considerată sigură pentru consum pe baza cercetărilor actuale, unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța sa pe termen lung. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua pe deplin riscurile potențiale ale acestei substanțe asupra sănătății. (17)

Concluzie

Sucraloza, îndulcitor artificial, prezintă numeroase avantaje, precum ajutarea în controlul greutății, o influență pozitivă asupra sănătății dentare și potențialul de utilizare a sa pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, sunt importante și riscurile asociate cu consumul acesteia, inclusiv impactul asupra sănătății intestinale, răspunsul la insulină și posibilitatea apariției reacțiilor alergice. Ca atare, este recomandat consumul unor astfel de substanțe cu moderație și în contextul unei alimentații echilibrate și sănătoase.


Data actualizare: 25-07-2023 | creare: 25-07-2023 | Vizite: 1871
Bibliografie
1. Everything You Need to Know About Sucralose, https://foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/
2. Bellisle, F., & Drewnowski, A. (2007). Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. European journal of clinical nutrition, 61(6), 691-700.
3. Blackburn, G. L., Kanders, B. S., Lavin, P. T., Keller, S. D., & Whatley, J. (1997). The effect of aspartame as part of a multidisciplinary weight-control program on short- and long-term control of body weight. American Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 409-418.
4. Mandel ID, Grotz VL. Dental considerations in sucralose use. J Clin Dent. 2002;13(3):116-8. PMID: 11887514.
5. Mezitis, N. H. E., Maggio, C. A., Koch, P., Quddoos, A., Allison, D. B., & Pi-Sunyer, F. X. (1996). Glycemic effect of a single high oral dose of the novel sweetener sucralose in patients with diabetes. Diabetes Care, 19(9), 1004-1005.
6. Magnuson, B. A., Roberts, A., & Nestmann, E. R. (2017). Critical review of the current literature on the safety of sucralose. Food and Chemical Toxicology, 106, 324-355.
7. Gardner, C., Wylie-Rosett, J., Gidding, S. S., Steffen, L. M., Johnson, R. K., Reader, D., & Lichtenstein, A. H. (2012). Nonnutritive sweeteners: current use and health perspectives: a scientific statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes Care, 35(8), 1798-1808.
8. Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R. Artificial sweeteners - a review. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21. doi: 10.1007/s13197-011-0571-1. Epub 2011 Oct 21. PMID: 24741154; PMCID: PMC3982014.
9. Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., ... & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514(7521), 181-186.
10. Pepino, M. Y., Tiemann, C. D., Patterson, B. W., Wice, B. M., & Klein, S. (2013). Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. Diabetes care, 36(9), 2530-2535.
11. Allergic reactions to Stevia, sucralose, https://www.aaaai.org/allergist-resources/ask-the-expert/answers/old-ask-the-experts/reactions-stevia-sucralose
12. Swithers, S. E., Martin, A. A., & Davidson, T. L. (2010). High-intensity sweeteners and energy balance. Physiology & behavior, 100(1), 55-62.
13. Fowler, S. P. (2016). Low-calorie sweetener use and energy balance: Results from experimental studies in animals, and large-scale prospective studies in humans. Physiology & behavior, 164, 517-523.
14. Malaisé, Y., Menet, M. C., Duchampt, A., Ninot, A., Fourrier, C., Bultot, L., ... & Riant, E. (2017). Gut dysbiosis and impairment of immune system homeostasis in perinatally-exposed mice to Bisphenol A precede obese phenotype development. Scientific reports, 7(1), 1-12.
15. Swithers, S. E., Sample, C. H., & Davidson, T. L. (2013). Adverse effects of high-intensity sweeteners on energy intake and weight control in male and obesity-prone female rats. Behavioral neuroscience, 127(2), 262.
16. Abou-Donia, M. B., El-Masry, E. M., Abdel-Rahman, A. A., McLendon, R. E., & Schiffman, S. S. (2008). Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 71(21), 1415-1429.
17. Shankar, P., Ahuja, S., & Sriram, K. (2013). Non-nutritive sweeteners: Review and update. Nutrition, 29(11-12), 1293-1299.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este sucraloza un îndulcitor sigur pentru sănătatea intestinală?
  •