Alimentele minune - lista alimentelor ce te ajută să traiești mai mult

Alimentele minune - lista alimentelor ce te ajută să traiești mai mult

©

Autor:

Alimentele minune - lista alimentelor ce te ajută să traiești mai mult

O dietă sănătoasă È™i echilibrată, bazată pe consumul unei combinaÈ›ii de alimente, reprezintă o condiÈ›ie esenÈ›ială pentru o viață sănătoasă. Consumul unor alimente sănătoase poate contribui la creÈ™terea longevității, deoarece influenÈ›ează riscul unei persoane de a dezvolta anumite afecÈ›iuni. O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea afecÈ›iunilor cardiovasculare sau metabolice, dar È™i la reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer. Unele alimente, descrise drept „alimente minune” pentru organism, ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult. (1, 2)

Care sunt principalele alimente minune?

Lista alimentelor ce te ajută să traieÈ™ti mai mult cuprinde o gamă variată de fructe È™i legume, dar È™i leguminoase, produse pe bază de cerealele sau alimente sărace în grăsimi È™i carbohidraÈ›i. Listă de alimente minune:

Legumele crucifere

Legumele crucifere, categorie din care fac parte broccoli, conopida, hreanul, ridichia sau varza, sunt una dintre culturile alimentare dominante la nivel mondial. Bogate în fibre, minerale È™i vitamine, legumele crucifere au capacitatea de a modifica hormonii umani, de a activa sistemul natural de detoxifiere al organismului È™i de a inhiba creÈ™terea celulelor canceroase. Unul dintre antioxidanÈ›ii găsiÈ›i în legumele crucifere, sulforafanul fitochimic, protejează de semnalizarea inflamatorie care poate duce la apariÈ›ia bolilor cardiovasculare. În plus, sulforafanul este cunoscut pentru beneficiile sale anticanceroase. Persoanele cu diete bogate în legume crucifere prezintă un risc semnificativ mai mic de obezitate, boli cardiovasculare È™i anumite tipuri de cancer, astfel că au o speranță de viață mai bună, comparativ cu populaÈ›ia generală. (4, 5, 6)

Fasolea

Un element de bază în dieta mediteraneeană, un model alimentar care este în mod obiÈ™nuit asociat cu o viață mai lungă, fasolea este recunoscută pentru conÈ›inutul crescut de nutrienÈ›i care susÈ›in îmbătrânirea sănătoasă. Consumul zilnic de fasole È™i alte leguminoase ajută la stabilizarea zahărului din sânge È™i reduce apetitul alimentar. Fasolea conÈ›ine compuÈ™i care pot reduce riscul de cancer È™i diabet de tip 2, promovând astfel longevitatea. Astfel, înlocuirea alimentelor de origine animală cu fasole de câteva ori pe săptămână ar putea prelungi viaÈ›a, sugerează literatura de specialitate. (4, 5, 6)

Fructele de pădure

O excelentă sursă de antioxidanÈ›i, vitamine È™i minerale, fructele de pădure, categorie din care fac parte, printre altele, zmeura, căpÈ™unele, afinele, murele sau coacăzele, pot proteja celulele umane împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Fructele de pădure reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare È™i ajută la prevenirea declinului cognitiv odată cu îmbătrânirea. Studiul Nurses Health Study, condus de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Harvard din Boston, care a urmărit peste 16.000 de participanÈ›i cu vârsta de peste 70 de ani pe o perioadă mai lungă de 20 de ani a constatat că un aport mai mare de afine È™i căpÈ™uni a fost asociat cu un declin cognitiv mai lent. (3, 4, 5, 7)

Nucile

Consumul de nuci este asociat cu o sănătate cardiovasculară mai bună, un risc redus de cancer, inflamaÈ›ie redusă, un mai bun controlul al nivelului zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 È™i o sănătate mai bună a creierului. Beneficii nucilor provin, conform cercetătorilor, dintr-un combinaÈ›ie de acid alfa linoleic, grăsimi mononesaturate È™i anumiÈ›i polifenoli găsiÈ›i în nuci. În ciuda densității lor calorice crescută, consumul de nuci este asociat cu o greutate corporală mai mică, potenÈ›ial din cauza suprimării poftei de mâncare. (4, 5)

Un studiu realizat de cercetătorii americani, care a inclus peste 60. 000 de persoane, a arătat că un consum mai mare de nuci (de minimum 5 porÈ›ii de nuci pe săptămână) este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate totală È™i cu o speranță de viață mai lungă. Conform rezultatelor studiului, femeile incluse în studiu care au consumat nuci au trăit cu 1,78 ani mai mulÈ›i, în timp ce, în rândul bărbaÈ›ilor consumatori de nuci speranÈ›a de viață a crescut cu aproape 2 ani. (4, 8)

Roșiile gătite sau produsele cu sos de roșii

Conservele de roÈ™ii, pasta de roÈ™ii, roÈ™iile gătite sub diferite forme sau chiar ketchup-ul sunt excelente surse de licopen, un antioxidant cu proprietăți anti-cancerigene ce se regăseÈ™te inclusiv în grapefruit, papaya È™i pepene. RoÈ™iile gătite, comparativ cu cele crude, conÈ›in de aproape zece ori mai mult licopen, care poate fi mai uÈ™or absorbit de organism când este consumat simultan cu grăsimi sănătoase. Produsele din tomate sunt recomandate, de asemenea, datorită cantității lor crescute de nutrienÈ›i È™i vitamine. (3, 5, 6)

Somonul

Sursă excelentă de acizi graÈ™i omega-3, somonul este unul dintre alimentele consumate cu regularitate în cadrul dietelor menite să prelungească viaÈ›a. Împreună cu alte tipuri de peÈ™ti bogaÈ›i în omega-3, somonul poate influenÈ›a pozitiv sănătatea cardiovasculară È™i cognitivă. Somonul È™i alÈ›i peÈ™ti graÈ™i furnizează grăsimi vitale omega-3, dar È™i proteine, vitamine È™i minerale esenÈ›iale pentru organism. O dietă bogată în fructe de mare este asociată cu un risc mai mic de depresie È™i cu o memorie îmbunătățită. (3, 4)

O analiză a douăsprezece studii de cohortă prospective la care au participat peste 670.000 de persoane, efectuată de cercetători de la Institutul de Cancer din Shanghai, a arătat că un consum minim de 60 de grame de peÈ™te pe zi a fost asociat cu un risc cu 12% mai mic de a muri din toate cauzele. În timpul studiilor au fost înregistrate peste 57.000 de decese. (4, 10)

Cerealele integrale

Cerealele integrale în forma lor naturală, cum ar fi grâul, quinoa sau ovăzul, oferă multiple beneficii pentru sănătate. Bogate în fibre, vitamine, minerale, proteine È™i antioxidanÈ›i, cerealele integrale sunt asociate cu un risc mai mai mic de a dezvolta o serie de boli grave, precum cancer sau diabet, dar È™i cu un risc mai mic de hemoroizi sau sindrom de colon iritabil, condiÈ›ii cu o severitate mai redusă. Rezultatele unui studiu publicat în jurnalul JAMA Intern Medicine a indicat că fiecare porÈ›ie de 28 grame de cereale integrale a fost legată de un risc de deces cu 5% mai mic (4, 11, 12)

În regiunile în care consumul de cereale integrale este o parte integrată a dietei, speranÈ›a de viață a oamenilor este mai mare decât în alte regiuni dezvoltate de pe glob. De exemplu, comparativ cu SUA, speranÈ›a de viață în Icaria sau Sardinia, două regiuni din Marea Mediteraneeană unde se pune accent pe consumul de cereale integrale, este cu opt ani mai mare, iar dieta pare să joace un rol principal. În plus, persoanele din Ikaria prezintă, conform studiilor, un risc cu 20% mai mic de cancer È™i un risc diminuat cu 50% de boli cardiovasculare. (4, 13)

Recomandări

Pentru a trăi o viață sănătoasă È™i mai lungă, introducerea în dietă a unuia sau mai multor alimente dintre cele descrise drept alimente minune nu este suficientă. Medicii recomandă, de asemenea, limitarea aportului de zaharuri, evitarea consumului de alcool, consumul cu regularitate al fructelor È™i legumelor È™i evitarea grăsimilor nesănătoase (precum grăsimile trans). O multitudine de alÈ›i factori, precum stilul de viață sau genetica, pot influenÈ›a perioada de viață a unei persoane. Din acest motiv, o anumită dietă nu va oferi întotdeauna garanÈ›ia unei vieÈ›i mai îndelungate. (1, 2)


Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 997
Bibliografie
(1) Healthy diet, link: https://www.who.int/initiatives/behealthy/healthy-diet
(2) Healthy Eating, link: https://patient.info/healthy-living/healthy-eating
(3) Eat Your Way to a Longer Life, https://www.everydayhealth.com/longevity-center-pictures/9-foods-that-may-lengthen-your-life.aspx
(4) 9 Foods Associated With Living Longer, According to Research, link: https://www.eatingwell.com/article/7900915/foods-associated-with-living-longer-according-to-research
(5) The 10 Best Foods for Longevity, link: https://www.verywellhealth.com/best-foods-for-longevity-4005852
(6) The 10 Best Foods for Longevity, link: https://www.denverhealthmedicalplan.org/blog/10-best-foods-longevity
(7) Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.23594
(8) Association of Walnut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality and Life Expectancy in U.S. Women and Men, link: https://academic.oup.com/cdn/article/4/Supplement_2/226/5844606
(9) Lycopene, link: https://www.cancernetwork.com/view/lycopene
(10) Fish consumption and all-cause mortality: a meta-analysis of cohort studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25969396
(11) 9 Health Benefits of Eating Whole Grains, link: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-whole-grains
(12) Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: two large prospective studies in US men and women, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25559238
(13) Blue Zones, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125071
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum