Alimente ce afectează dinții și măsuri recomandate

©

Autor:

Alimente ce afectează dinții și măsuri recomandate

Alimentația joacă un rol esențial în viața fiecărui om, deoarece influențează în mod direct sănătatea generală a organismului. În lipsa nutrienților esențiali, organismul uman nu poate funcționa în mod corect. Pentru ca alimentele ingerate să devină substanțe asimilabile, procesul de digestie, început prin actul masticației, trebuie să se desfășoare normal.

Dinții, parte a aparatului dento-maxilar, au un rol esențial în actul masticator, astfel că sănătatea dentară este cel puțin la fel de importantă ca starea de sănătate a oricărei alte componente implicate în procesul de digestie. Deoarece cavitatea bucală este punctul inițial de contact al corpului cu alimentele, gura este un indicator al stării de sănătate, bolile dentare fiind un prim semn al dezechilibrului digestiv. În anumite situații, afecțiunile aparatului digestiv sunt cauzate de problemele de sănătate orală. (1) (2) (3)

Există anumite alimente ce afectează dinții și gingiile și al căror consum regulat ar putea determina apariția cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale. Băuturile bogate în zaharuri, băuturile acide, cât și alimentele cu un conținut crescut de carbohidrați simpli sunt principalele cauze ale cariilor dentare. Igiena dentară nu reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a problemelor cavității bucale, dacă nu este însoțită de o alimentație corespunzătoare și de vizite regulate la medicul stomatolog. (2) (4)

Care sunt alimentele care afectează dinții și ce măsuri sunt recomandate de către specialiști?

Bomboanele și dulciurile lipicioase

Din cauza conținutului crescut de zaharuri, cât și din cauza acidității crescute, bomboanele, caramelele, acadelele sau jeleurile reprezintă un pericol pentru sănătatea orală. Zahărul conținut de dulciuri favorizează apariția cariilor, iar dulciurile lipicioase, ce tind să rămână pe dinți o perioadă mai lungă de timp, pot să determine mult mai ușor descompunerea smalțului și odată cu aceasta formarea plăcii bacteriene. Zahărul în sine nu reprezintă însă principala problemă, ci perioada de timp în care acesta rămâne pe dantură. Medicii stomatologi recomandă clătirea gurii cu apă, imediat după consumul unui aliment ce conține zahăr, astfel încât bacteriile existente la nivelul cavității bucale să nu aibă timp să se înmulțească. De asemenea, medicii recomandă înlocuirea dulciurilor lipicioase cu ciocolata neagră, grație efectelor mult mai puțin nocive pe care aceasta le are asupra întregului organism. (2) (3) (5)

Băuturile care conțin zahăr

Fie că este vorba de suc, limonadă, cafea sau ceai, dacă acestea conțin zahăr, devin nocive pentru dantură. Dinții sunt în mod direct expuși, o singură înghițitură din oricare dintre băuturile menționate fiind suficientă pentru a favoriza înmulțirea bacteriană. Băuturile răcoritoare carbogazoase conțin nu doar zaharuri periculoase, ci și acizi fosforici și citrici, care uzează smalțul dentar. La fel ca în cazul consumului de dulciuri, este recomandată clătirea gurii cu apă la scurt timp de la înghițirea unei băuturi cu conținut de zahăr. (2) (3) (6)

Citricele

În ciuda conținutului crescut de vitamine și minerale și a beneficiilor aduse sănătății organismului, fructele din familia rutaceae, precum lămâile, portocalele, mandarinele sau grapefruit-ul, ar putea dăuna dinților. Din cauza acidității crescute, citricele pot eroda smalțul, ceea ce duce la o creștere a vulnerabilității de descompunere a smalțului. Medicii recomandă clătirea gurii după consumul de citrice, chiar și dacă acestea sunt stoarse într-o anumită băutură. (2) (3)

Pâinea

Produsele de panificație cu amidon pot să dăuneze danturii, deoarece în urma contactului acestora cu saliva amidonul este descompus în zahăr. Pâinea, cât și celelalte alimente amidonice, pot, de asemenea, să se lipească de dinți și să pătrundă în spațiile interdentare. În aceste situații, clătirea gurii cu apă poate să nu ajute la eliminarea în întregime a zahărului. Medicii recomandă introducerea în alimentație a produselor de panificație fabricate cu grâu integral, deoarece acestea conțin o cantitate mai mică de carbohidrați. (2) (6)

Chips-urile de cartofi

Consumate cu regularitate de un număr crescut de oameni, chips-urile sunt încărcate cu o cantitate crescută de amidon, astfel că sunt periculoase pentru dantură. Odată ajuns în cavitatea bucală, la contactul cu saliva, amidonul se va transforma în zahăr. La fel ca în cazul produselor de panificație, chips-urile pot să pătrundă în spațiile intradentare și să hrănească bacteriile. (2) (6)

Fructele uscate

Deși reprezintă o gustare sănătoasă, fructele uscate, categorie din care pot face parte orice fructe care au trecut prin procesul de eliminare a conținutului inițial de apă, sunt lipicioase și nocive pentru cavitatea bucală. Fructele uscate se blochează între dinți, iar zahărul conținut de acestea alimentează bacteriile existente în spațiile interdentare. Clătirea gurii cu apă, perierea dinților și utilizarea aței dentare, la scurt timp de la consumul de fructe uscate, sunt măsurile recomandate de către medici. (2) (6)

Asociația Dentară Americană (ADA) recomandă consumul alimentelor sau a băuturilor cu zaharuri în timpul unei mese, împreună cu alte alimente, limitarea numărului de gustări, consumul unei cantități mai mari de apă, în special de apă plată îmbuteliată ce conține fluor, perierea dentară de două ori pe zi și utilizarea apei de gură o dată pe zi. (6)


Data actualizare: 07-10-2019 | creare: 07-10-2019 | Vizite: 1077
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce greșeli faci când te speli pe dinți
  • Cum păstrăm dinții sănătoși - îngrijirea corectă a dinților
  •