Dulceața sănătoasă - sfaturi de preparare și topul celor mai sănătoase dulcețuri și gemuri

©

Autor:

Dulceața sănătoasă - sfaturi de preparare și topul celor mai sănătoase dulcețuri și gemuri

Ce face o dulceață nesănătoasă? Este vorba de zahăr, însă dacă te gândești că foarte multe produse din comerț conțin zahăr, de-a lungul unei zile se adună o cantitate mare. Consumul de zahăr crește riscul de boli de inimă, chiar dacă duci un stil de viață echilibrat, cu activitate fizică, sport și fără tutun. (1, 2)

Următoarea întrebare este de ce conține dulceața atât de mult zahăr? Răspunsul este destul de simplu. Pe lângă amplificarea gustului fructelor, zahărul acționează ca un conservant. În plus, ajută și la îngroșarea dulcețurilor. (3)

Cum poți prepara dulceață (mai) sănătoasă

Poți pregăti dulceață sănătoasă prin două modalități: natural prin fierberea fructelor cu suc de struguri concentrat și cu pectină din citrice, caz în care dulceața va dura 10-14 zile după deschidere, sau prin adăugarea unui alt îndulcitor, natural sau artificial. (4)

Varianta cea mai simplă este să folosești un înlocuitor pentru zahăr, așa cum este zahărul de cocos, mierea, sirop de orez brun sau siropul de arțar. Este foarte important de știut că inclusiv în cazul în care folosești astfel de ingrediente discutăm despre o concentrație de zahăr (natural) care ar trebui consumat cu moderație. De exemplu, o dulceață naturală din fructe, pectină de citrice și suc de struguri concentrat (are rol conservant) are aproximativ 30 de grame de zaharuri naturale la 100 de grame de produs. Prin comparație, o dulceață clasică are aproximativ 60 de grame de zahăr la 100 de grame de produs. (5)

Dacă dorești să pregătești dulceață mai sănătoasă alege fructe cu un conținut ridicat de pectină așa cum sunt merele, caisele, murele și prunele. Pentru fructe precum zmeura sau căpșunele este nevoie de combinații de fructe, uneori inclusiv de pectină din citrice. (6, 7)

Pentru un plus de beneficii poți adăuga și semințe de chia. Acestea au o structură gelatinoasă care ajută la legarea dulceții. În plus, conține fibre, proteine și grăsimi sănătoase. (8, 9)

Topul celor mai sănătoase dulcețuri și gemuri

Deși, în teorie, poți pregăti dulceață sau gem din orice fruct, unele sunt mai sănătoase decât altele. Mai jos sunt câteva dintre cele mai sănătoase dulcețuri și gemuri: (10)

  • Căpșune – au un indice glicemic scăzut și conțin multe substanțe nutritive (vitamina B6, vitamina E, vitamina C, mangan, acid folic, potasiu)
  • Mure – alte fructe bogate în nutrienți (vitamina C, fibre, vitamina K, mangan), au puține calorii și un indice glicemic redus. Pot fi combinate cu pectină și alte fructe de sezon pentru a pregăti o dulceață sănătoasă
  • Zmeură – conține vitamina C, mangan, vitamina K, vitamina E, magneziu, fosfor, cupru. Poate fi combinată cu alte fructe de pădure
  • Cireșe – ai la dispoziție mai multe sortimente de la cireșele de mai la cireșele amare și cireșele clasice (care apar în iunie). Conțin vitamina C, potasiu, cupru, mangan
  • Afine – au un indice glicemic redus și sunt recomandate în diabet. Alături de alte fructe cu un indice redus și cu un îndulcitor precum stevia pot contribui la obținerea unei dulceți potrivite pentru diabetici. Bineînțeles că ar trebui consumată cu moderație
  • Merișoare – aceste fructe au gust ușor acruț, fiind perfecte pentru cei care doresc o dulceață cu un gust dulce-acrișor. Conțin vitamina C, mangan, vitamina E, vitamina K1, cupru. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți mai ales quercetin, miricetin, peonidin, acid ursolic și proantocianidine de tip A
  • Prune – poți pregăti magiun, un fel de dulceață fără zahăr. Totuși, chiar dacă nu se pune zahăr tot va fi dulce; are aproximativ 55 de grame de glucide la 100 de grame de produs.


Sfaturi pentru pregătirea dulcețurilor și gemurilor

Pentru ca dulceața sau gemul sănătoase să aibă o durată cât mai mare este important să urmezi sfaturile de mai jos: (11)

  • Sterilizează borcanele – în acest sens spală-le în apă fierbinte pentru eliminarea bacteriilor, scurge apa apoi pune-le la cuptor, la foc mic, pentru uscare
  • Alege fructe foarte coapte – astfel gustul dulce va fi al fructelor și nu al îndulcitorului (în cazul în care folosești)
  • Lasă pe foc fructele până devin moi, înainte de a adăuga îndulcitorul
  • Dacă dulceața nu se leagă, pune sucul de la o lămâie și puțină pectină
  • Acoperă borcanele cu un capac sau cu pungă de celofan. Depozitează borcanul la frigider după deschidere
  • Gătește fructele în vase din cupru sau inox – alte metale pot transmite dulceții un gust metalic.


Dulceața este un desert pe placul tuturor. Dacă o pregătești fără zahăr sau folosind îndulcitori naturali (sirop de arțar, miere, zahăr de cocos, etc.) rămâne la latitudinea ta. Totuși, nu uita că astfel de produse conțin zahăr, chiar dacă natural, și tot cresc glicemia mai repede decât în cazul consumului direct de fructe. De aceea, nutriționiștii recomandă consumul ocazional de produse dulci, inclusiv cele preparate acasă și fără zahăr adăugat. Mai mult, este indicat consumul zilnic de fructe în stare naturală. (12, 13)


Data actualizare: 16-06-2022 | creare: 16-06-2022 | Vizite: 1177
Bibliografie
1. Eating too much added sugar increases the risk of dying with heart disease, link: https://www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021
2. A review of total & added sugar intakes and dietary sources in Europe, link: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0225-2
3. How does sugar act as a preservative, link: https://www.sciencefocus.com/science/how-does-sugar-act-as-a-preservative/
4. Assessing the effects of different pectins addition on color quality and antioxidant properties of blackberry jam, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718622/
5. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/
6. Fruit Softening: Revisiting the Role of Pectin, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29429585/
7. Fruit softening and pectin disassembly: an overview of nanostructural pectin modifications assessed by atomic force microscopy, link: https://academic.oup.com/aob/article/114/6/1375/140822?login=false
8. Application of chia (Salvia hispanica) seeds as a functional component in the fortification of pineapple jam, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261162/
9. Study of processing of watermelon jam enriched with jabuticaba extracts and chia seed extract: physico-chemical characteristics and antioxidant potential, link: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/2934
10. How To Make Healthier Homemade Jams & 10 Fruits To Use, link: https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-make-healthier-homemade-jams-10-fruits-to-use/
11. 10 Tips for Making Jam, Jelly, and Marmalade, link: https://www.thespruceeats.com/tips-for-making-jam-and-marmalade-4149809
12. People who eat a healthy diet including whole fruits may be less likely to develop diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210602091404.htm
13. Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315720/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: