Greșeli frecvente în alimentație și cum le corectezi
Autor: Domșa Dariana
Alimentația este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viață sănătos și echilibrat. Adoptarea unei alimentații sănătoase poate oferi multiple beneficii pentru sănătatea unui individ, atât pe plan fizic, cât și psihic. Cu toate acestea, mulți oameni cad în capcana unor obiceiuri alimentare neadecvate, care pot afecta nu numai greutatea lor, ci și sănătatea lor în general. (1, 2)
Cele mai frecvente greșeli în alimentație
Există multe greșeli frecvente în alimentație, pe care oamenii le fac uneori fără să-și dea seama. Aceste greșeli pot include consumul excesiv de zahăr și sare, alegerea alimentelor procesate și ultraprocesate în defavoarea alimentelor sănătoase și naturale, precum și ignorarea importanței echilibrului și diversității alimentare. Cele mai comune greșeli alimentare:
Consumul excesiv de zahăr și sare
Zahărul și sarea sunt două ingrediente comune, regăsite în multe alimente procesate și în alimente de tip fast-food. Consumul excesiv de zahăr poate duce la afecțiuni metabolice și cardiovasculare. De asemenea, consumul excesiv de sare poate crește riscul de hipertensiune arterială și poate contribui la apariția unor afecțiuni cardiace și renale. (3, 5)
Pentru a reduce consumul de zahăr și sare, este important să citiți etichetele alimentelor și să alegeți alimente cu un conținut scăzut de zahăr și sare adăugată. Înlocuirea alimentelor procesate cu alimente naturale și proaspete poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a reduce consumul de zahăr și sare. (3, 5)
Alegerea alimentelor procesate și a celor de tip fast-food
Multe alimente procesat sunt bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr și sare. Deși în general sunt mai gustoase și mai ieftine decât alte tipuri de alimente, acestea sunt mai dăunătoare pentru sănătate. Pentru a îmbunătăți obiceiurile alimentare, este important să optați pentru alimente sănătoase și naturale, cum ar fi fructele și legumele proaspete, carnea slabă și proteinele vegetale, cum ar fi fasolea și nucile. De asemenea, este important să evitați alimentele procesate și de tip fast-food, atunci când este posibil. (3, 4)
Ignorarea importanței echilibrului și diversității alimentare
O dietă echilibrată și diversă este importantă pentru menținerea sănătății și prevenirea unor probleme de sănătate. Înlocuirea unei alimentații monotone și bogate în calorii cu alimente variate, cu un aport adecvat de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, poate ajuta la menținerea unui nivel optim de nutrienți și la prevenirea unor afecțiuni cronice de sănătate. (3, 6)
Cum se pot corecta aceste greșeli?
În general, pentru a corecta aceste greșeli frecvente în alimentație, este important să acordați atenție alegerilor alimentare pe care le faceți și să încercați să realizați alegeri mai sănătoase și mai echilibrate. Cu o abordare atentă și consecventă, puteți îmbunătăți obiceiurile alimentare și puteți menține o dietă sănătoasă și echilibrată pe termen lung. (1, 3, 4)
Adoptarea următoarelor măsuri poate ajuta la îmbunătățirea alimentației:
- citiți etichetele alimentelor, pentru a identifica ingredientele cu un conținut ridicat de zahăr și sare (alegeți alimente cu un conținut scăzut de zahăr și sare adăugată și evitați alimentele procesate și fast-food-ul);
- alegeți alimente sănătoase și naturale, cum ar fi fructele și legumele proaspete, carnea slabă și proteinele vegetale (înlocuirea alimentelor procesate cu alimente naturale poate ajuta la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare);
- mențineți o dietă echilibrată (o dietă echilibrată și diversă este importantă pentru menținerea sănătății și prevenirea unor probleme de sănătate);
- gătiți acasă (în acest mod puteți evita alimentelor procesate și puteți avea un control deplin asupra caloriilor și nutrienților consumați). (1, 3, 4, 5)
(2) Healthy Eating, https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/healthy-eating.htm
(3) The Most Common Nutrition Mistakes, https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/nutrition-questions-tips
(4) 8 Common Nutrition Mistakes, https://kaynutrition.com/common-nutrition-mistakes
(5) Public health takes aim at sugar and salt, https://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/sugar-and-salt/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!