Lindini

©

Autor:

Lindini

Ouăle de păduchi, denumite popular lindini, apar în urma infectării scalpului, corpului sau a zonei pubiene cu păduchi. Ouăle sunt depuse în mod exclusiv de către păduchii de sex feminin în regiunile călduroase și întunecate de pe corp, precum scalpul, pielea din regiunea pubiană sau părul pubian. Păduchii pot depune între trei și zece ouă pe zi, iar eclozarea se produce în șapte-zece zile. Lindinii au dimensiuni reduse și formă uniformă. Culoarea ouălor de păduchi poate să fie diferită după eclozare, însă în general acestea sunt albe. (1)

Ce sunt păduchii?

Păduchii descriu insectele parazite de dimensiuni reduse, fără aripi, care se hrănesc cu sângele oamenilor sau animalelor. Mușcătura păduchilor cauzează mâncărimea intensă, inflamația și iritația regiunii infestate. Pe lângă simptomele comune, în anumite cazuri prezența păduchilor poate îngreuna somnul sau poate determina modificarea stării emoționale. Deși nu transmit boli, păduchii sunt contagioși și produc un disconfort major. (4) (5)

După localizarea lor pe corp, păduchii pot fi:

  • păduchi de cap (pediculus humanus capitis) - se hrănesc de mai multe ori pe zi și sunt localizați în apropierea scalpului (pot fi văzuți cel mai ușor cu ochiul liber la nivelul gâtului și în spatele urechilor);
  • păduchi pubieni (phthirus pubis) - se transmit de regulă în urma contactului direct cu regiunea pubiană a unei persoane contaminate (prin contact sexual și extrem de rar prin utilizarea obiectelor de lenjerie intimă ale persoanei infectate);
  • păduchi de corp (pediculus humanus corporis) - trăiesc în îmbrăcăminte sau pe așternuturi și afectează adesea persoanele care nu se spală sau care poartă aceleași haine pentru perioade lungi de timp, precum persoanele fără adăpost (contaminarea cu păduchii de corp este o problemă frecventă în regiunile sărace și aglomerate de pe glob, în comunitățile de oameni fără adăpost și fără acces la instalații sanitare). (2) (3)


Ciclul de viață al păduchilor de cap:

Lindini (ouă): ușor de confundat cu mătreața, în special în primele zile ale contaminării, lindinii sunt dificil de observat și de eliminat. Ouăle viabile sunt depuse de către păduchele femelă la o distanță de câțiva milimetri de scalp. Lindini eclozează în aproximativ o săptămână, însă perioada poate varia, fiind posibilă eclozarea chiar și la zece zile de la implementarea oului. (4)

Larva: apare în urma eclozării ouălor și se maturizează, devenind adult, după aproximativ o săptămână. Larva are dimensiunea unui cap de ac, forma asemănătoare păduchilor și este atașată de axul părului. Oul eclozat este situat la o distanță mai mare de rădăcina firului de păr, datorită faptului că în perioada de eclozare a oului părul se află în proces de creștere. (4)

Păduchele adult: insecte de dimensiuni reduse, de culoare brun-albăstruie, uneori roșiatice, păduchii adulți nu prezintă aripi și se deplasează cu ajutorul celor șase picioare. Păduchii sunt identificați la nivelul firelor de păr, dar și pe haine sau pături. Păduchii pot ajunge, de asemenea, pe pielea pe care există păr, în special în zona pubiană sau pe sprâncene. Cu excepția infestărilor masive, păduchii sunt mai dificil de observat decât larva sau oul de păduche. (1) (4)

Cum pot fi identificați păduchii și ouăle acestora?

Păduchii din părul capilar sunt cel mai dificil de depistat, fiind necesar ca acest lucru să fie realizat de către o altă persoană. Înainte de a căuta păduchii în podoaba capilară, este recomandată umezirea cu apă sau balsam a părului, deoarece în acest fel păduchii vor fi încetiniți. Cu ajutorul unui pieptene cu dinți fini părul este apoi despărțit și la nivelul scalpului sunt căutați păduchii, larvele sau ouăle acestora. În timpul căutărilor, lindini ar putea fi confundați cu mătreața. Pentru a se face distincția dintre mătreață și ouăle păduchilor, se realizează pieptănarea repetată a unei porțiuni a părului, urmărind dacă se elimină sau nu rezidurile. În cazul în care pieptănarea nu duce la îndepărtarea murdăriei, poate fi vorba de o infestare cu păduchi. (5)

Păduchii pot fi identificați de către medicul dumneavoastră, cu ajutorul unei lentile și a luminilor speciale, care fac ca păduchii să pară de culoare albastră. Diagnosticul de pediculoză (infestarea cu păduchi) este stabilit doar dacă medicul observă pe păr păduchi vii sau ouă de păduchi localizate la o distanță de 6-7 milimetri de scalp. În cazul în care nu sunt observați păduchi vii sau dacă distanța dintre scalp și ouăle păduchilor este mai mare, cel mai probabil infestarea nu mai este posibilă. Cu toate acestea, pentru a preveni reapariția este necesară îndepărtarea lindinilor. (5) (6)


Data actualizare: 06-01-2020 | creare: 06-01-2020 | Vizite: 17840
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: