Previziuni asupra speranței de viață în viitor

©

Autor:

Previziuni asupra speranței de viață în viitor

Progresele înregistrate în domeniul tehnologiei și al științei din ultimul secol au dus la îmbunătățirea condițiilor de trai, ceea ce se reflectă și în durata medie de viață a unei persoane. Speranța de viață a cunoscut o creștere dramatică în ultimele secole, ajungând în prezent să depășească în majoritatea țărilor europene 80 de ani.
Cu doar un secol în urmă, speranța de viață a oamenilor din India sau Coreea de Sud era de doar 23,5, respectiv 24 de ani. În prezent, speranța de viață în aceste două țări este de 68,3, respectiv 81,9 ani. Deși prognozele demografice oficiale continuă să fie nesigure, este de așteptat ca speranța de viață să crească în continuare, în majoritatea țărilor de pe glob. (1) (2)

Există numeroase previziuni asupra speranței de viață în viitor, concluziile analiștilor fiind în anumite situații contradictorii. Creșterea prevăzută a longevității nu este la fel de optimistă precum ar trebui să fie, în special în țările cu o economie prosperă, precum Statele Unite ale Americii. Unul dintre cele mai concludente studii, realizat prin colaborarea a douăsprezece importante instituții medicale de la nivel global, generează prognoze cu privire la speranța de viață în anul 2040, pentru 195 de țări și teritorii. În cadrul studiului au fost generate prognoze cu privire la rata bolilor și speranța de viață, pe baza unei analize a datelor din anul 1990, până în prezent. Concret, au fost analizate aproximativ 250 de cauze ale morții, la care s-au adăugat 79 de factori independenți care joacă un rol important în sănătate. (3) (4)

Factori care scad speranța de viață

La nivel global, este de așteptat ca majoritatea factorilor independenți ai sănătății să cunoască îmbunătățiri până în anul 2040. Cu toate acestea, anumiți factori, precum indicele de masă corporal crescut, poluarea aerului sau colesterolul crescut, vor continua să se înrăutățească în timp. Factorii cu cea mai mare contribuție la moartea timpurie, precum hipertensiunea arterială, glicemia crescută, fumatul sau consumul de alcool vor rămâne la un nivel apropiat de cel actual. În ceea ce privește cauzele cele mai frecvente de deces, specialiști prognozează o creștere semnificativă a deceselor cauzate de boala renală cronică, diabet, cancer pulmonar sau boala Alzheimer. În schimb, boli precum malaria, nașterile premature, HIV/SIDA sau encefalopatia neonatală, ar putea să nu mai facă parte din topul celor mai mortale probleme de sănătate. (2) (3) (4)

Previziuni asupra speranței de viață în viitor

Conform estimărilor, speranța de viață globală va crește cu 4,4 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, aceasta fiind previziunea asupra speranței de viață în viitor cu cea mai mare probabilitate de confirmare. Specialiștii au realizat alte două scenarii, unul pozitiv și un altul negativ, ce depind de modele de sănătate. În cazul celui mai fericit scenariu, bazat pe modelele de sănătate bună, speranța de viață din anul 2040 ar putea crește cu aproximativ 7,8 ani pentru bărbați și 7,2 ani pentru femei. În scenariul rău, speranța de viață a bărbaților ar cunoaște o scădere cu jumătate de an, în timp ce speranța de viață a femeilor ar rămâne aceeași. (2) (3) (4)

Spania, Japonia, Singapore și Elveția sunt țările în care speranța de viață din anul 2040 ar putea trece de 85 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. La polul opus se plasează Republica Central Africană, Lesotho, Somalia și Zimbabwe, țări în care speranța de viață va continua să fie sub 65 de ani, dacă tendințele actuale vor fi menținute. Statele Unite, deși este unul dintre cele mai bogate state de pe glob, nu va avea o creștere importantă a speranței de viață. Conform estimărilor, durata medie de viață a americanilor va crește de la 78,7 la 79,8 ani (o creștere de doar 1,1 ani). Raportul prezice, de asemenea, că diferențele de speranță de viață dintre țările cu venituri mici și cele cu venituri mari vor scădea în următoarele două decenii. (2) (3) (4)

Siria este de așteptat să înregistreze cea mai mare creștere a speranței de viață în viitor, dacă va fi păstrat un model conservator de conflict. Palestina, în schimb, ar putea avea cea mai mare cădere în clasamentul speranței de viață, de pe locul 114, în prezent, până pe poziția 152, în anul 2040. Căderi în acest clasament vor înregistra și țările cu o economie puternică. Cercetătorii se așteaptă ca Norvegia să ajungă de pe poziția 12 până pe locul al 20-lea, în timp ce Belgia și Taiwan vor coborî câte șapte poziții. Spania, în prezent pe poziția a patra în clasamentul țărilor cu cea mai mare speranță de viață, ar urma să ocupe prima poziție în acest clasament, ajungând la o durată medie de viață de 85,8 ani. Clasamentul primelor zece țări va fi completat de Japonia, Singapore, Elveția, Portugalia, Italia, Israel, Franța, Luxemburg și Australia. (2) (5)


Data actualizare: 04-09-2019 | creare: 04-09-2019 | Vizite: 1034
Bibliografie
(1) Life Expectancy, link: https://ourworldindata.org/life-expectancy#life-expectancy-and-intelligence
(2) Forecasting life expectancy, years of life lost, and all-cause and cause-specific mortality for 250 causes of death: reference and alternative scenarios for 2016-40 for 195 countries and territories, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6227505
(3) Why Life Expectancy in 2040 Could Be Lower Than It Is Today, link: https://www.livescience.com/63846-2040-global-life-expectancy.html
(4) U.S. Life Expectancy Rankings to Drop By 2040, link: https://www.health.com/mind-body/life-expectancy-2040
(5) How healthy will we be in 2040? link: https://www.healthdata.org/news-release/how-healthy-will-we-be-2040
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •