Tratamentul durerii cronice

©

Autor:

Tratamentul durerii cronice

Durerea cronică poate fi definită ca o durere care durează cel puțin 12 săptămâni. Durerea poate fi ascuțită sau surdă, determinând o senzație de arsură în zonele afectate. Poate fi constantă sau intermitentă, apare și dispare fără nici un motiv aparent. Durerea cronică poate să apară în aproape orice parte a corpului. Durerea se poate simți diferit în diferite zone ale corpului afectate.

Dintre cele mai frecvente tipuri de dureri cronice se pot deosebi următoarele tipuri de durere:

  • Durere de cap
  • Durere postchirurgicală
  • Durere post-traumatică
  • Dureri lombare
  • Durere provocată de cancer
  • Durere provocată de artrită
  • Durere neuropatică (/neurogenă) – durere cauzată de leziuni ale nervilor
  • Durere psihogenică – durere care nu este cauzată de boli, leziuni sau leziuni ale nervilor


Potrivit American Academy of Pain Medicine, mai mult de 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice. Este cea mai frecventă cauză a dizabilității pe termen lung în Statele Unite și afectează aproximativ 100 de milioane de americani. Durerea cronică afectează 1 din 5 persoane în Scoția. Este imposibil să previi care durere va deveni, la un moment dat, cronică, dar s-a descoperit faptul că oamenii sunt mai predispuși către dezvoltarea aceastei afecțiuni în timpul sau după momente de stres sau nefericire.

Cauzele durerii cronice

Durerea cronică poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul persoanelor adulte și mai înaintate în vârstă. Alți factori care pot crește riscul de apariție a durerii cronice includ:

  • a avea o rană
  • a suferi o intervenție chirurgicală
  • a fi femeie
  • a fi supraponderal/ a suferi de obezitate

Factorii care pot influența cât de sensibil sunteți la durere includ:

  • Moștenirea genetică: bagajul genetic influențează cât de sensibil este corpul față de semnalele durerii și cum percepeți durerea. Unele studii sugerează că tendința de a prezenta dureri neuropatice după o leziune nervoasă poate avea, de asemenea, o componentă genetică puternică. Tot factorii genetici vor influența și reacția la medicamentele pentru durere.
  • Genul: femeile raportează mai frecvent dureri, care sunt mai intense și mai de lungă durată decât la bărbați. Nu se știe dacă acest lucru se datorează diferențelor biologice sau factorilor psihologici și sociali.
  • Probleme de sănătate pe termen lung: multe boli și afecțiuni cronice, cum ar fi fibromialgia, migrenele și sindromul colonului iritabil sunt asociate cu apariția unui anumit tip de durere.
  • Factorii psihologici: durerea este raportată mai frecvent în rândul persoanelor cu depresie, anxietate sau stimă de sine scazută.
  • Factorii sociali: stresul și izolarea socială se adaugă experienței durerii. Cercetările sugerează, de asemenea, că nivelurile scăzute de educație, veniturile mici și șomajul sunt asociate cu o prevalență mai mare a durerii.
  • Experiențe trecute neplăcute: amintirile tale despre experiențele dureroase din trecut pot influența experiențele tale din prezent. Dacă ați avut o experiență neplăcută la dentist sau nu ai fost niciodată la un dentist și îți este teamă, chiar și un stimul minor poate produce un răspuns puternic la durere.
  • Alți factori individuali: educația, strategiile de a face față durerii, cât și atitudinea generală pot afecta modul în care interpretezi mesajele dureroase și cât de bine tolerezi durerea.


Durerea cronică este, de obicei, cauzată de o leziune inițială, cum ar fi o entorsă sau o întindere musculară. Leziunea nervilor, spre exemplu, provoacă o durere mai intensă și de lungă durată. Gravitatea și frecvența durerii cronice pot fi diferite în rândul indivizilor. Astfel, medicii creează planuri de gestionare a durerii, care sunt specifice fiecărei persoane. Planul dvs. de gestionare a durerii va depinde de simptomele dumneavoastră și de orice alte probleme de sănătate subiacente. Pentru a tratarea durerii cronice, tratamentele medicamentoase, îmbunătățirea stilului de viață sau o combinație a acestor metode pot fi utile.

Tratamentul durerii cronice

În cazul durerii cronice, scopul tratamentului este de a reduce durerea și de a îmbunătăți funcțiile organismului, astfel încât persoana să își poată relua activitățile de zi cu zi. În ceea ce privește opțiunile de tratament, unele sunt mai eficiente decât altele. Indiferent de planul de tratament, este important să reținem faptul că durerea cronică nu poate fi complet vindecată, dar poate fi ținută sub control. Următoarele tratamente sunt printre cele mai comune metode de gestionare a dureri:

  • Medicamentele, kinetoterapia, stimularea electrică, intervenția chirurgicală sunt doar câteva dintre metodele folosite pentru tratarea durerii cronice.
  • Psihoterapia, terapiile de relaxare, biofeedback-ul și ajustarea comportamentului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata durerea cronică.
  • Și metodele complementare sau de medicină alternativă pot fi o opțiune. Printre acestea se numără: Tai Chi, acupunctura, meditația, autosugestia, terapiile cu masaj și alte tratamente similare.

Medicamente pentru dureri cronice

Există mai multe tipuri de medicamente care pot ajuta la tratarea durerii cronice. Iată câteva exemple:

  • Medicamentele anti-durere, cum ar fi cele care conțin acetaminofen (Paracetamol);
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul;
  • Opioidele, inclusiv morfina, codeina și hidrocodona;
  • Adjuvantele analgezice, cum ar fi antidepresivele și anticonvulsivantele.


Alte sfaturi utile

1. Activitatea fizică și exercițiul

A fi activ și face exerciții este un sfat bun pentru gestionarea durerii. Poate suna descurajant pentru oamenii care suferă de durere cronică, dar nu trebuie să te sperii de cuvântul „exercițiu” - orice tip de mișcare este un exercițiu care te poate ajuta să ameliorezi durerea cronică. Important este să alegi un nivel de exerciții care să ți se potrivească.

2. Mersul

Acest tip de activitate ar putea începe cu o plimbare până la capătul străzii și înapoi. O plimbare într-un parc este, de asemenea, o opțiune bună, mai ales dacă există bănci pentru a vă odihni pe parcurs.

3. În ritm de dans și muzică...

Dansul sau mișcarea în ritmul muzicii, stând în picioare sau jos (sau un pic din fiecare), este o modalitate foarte bună de a exersa.

4. Exerciții în piscină

Nu trebuie să știi să înoți pentru a putea să faci câteva exerciții într-o piscină. Apa ne face să ne simțim mai ușori, fapt pentru care mișcarea și exercițiile fizice sunt mai ușor de efectuat. Pentru început, petrece 10-15 minute în apă și fă câteva mișcări mai lente, apoi mai alerte. Cel mai important este să faci totul în ritmul tău și să nu te descurajezi.

5. Exerciții la sală

Dacă preferi să faci exerciții împreună cu alții, poți culege informații despre programele sportive care se organizează la un centru sportiv din apropiere. Și aici este avantajos pentru că îți poți alege nivelul de dificultate.

6. Exerciții fizice „personalizate” și kinetoterapia

Există programe individuale, care se organizează la diverse centre și săli sportive, cu antrenori care te vor sfătui și te vor ajuta să îți creezi un program de exerciții personalizat, care să răspundă nevoilor tale. Îți poți lua și un antrenor personal.
În ceea ce privește kinetoterapia, adresează-te medicului de familie pentru a obține o trimitere la un cabinet specializat și urmează procedurile timp de câteva săptămâni, până se ameliorează durerea și continuă să faci vizite chiar și după ce starea generală s-a îmbunătățit pentru a te menține în formă.

Durerea cronică este o afecțiune complexă și foarte des întâlnită. Ea reprezintă, în sfârșit, o povară. Durerea interferează cu activitățile noastre zilnice, pe care le poate fie încetini, fie periclita cu totul. Din această cauză, durerea cronică poate afecta în mod negativ relațiile și interacțiunile noastre cu ceilalți. Ne consumă energia și ne face să ne simțim permanent bolnavi. Din fericire, sunt disponibile numeroase opțiuni de tratament, care ne ajută să gestionăm durerea cronică. Atitudinea față de durere și stilul de viață joacă, de asemenea, un rol-cheie. Dacă abordăm orice afecțiune, mai mult sau mai puțin dureroasă, cu o atitudine pozitivă și o întâmpinăm cu dorința de a ne însănătoși, vom face față mai ușor durerii.


Data actualizare: 08-08-2018 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 1239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum