ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Grăsimile dietetice pot influența gustul vinului

©

Autor:

Grăsimile dietetice pot influența gustul vinului

Iubitorii de vin recunosc că un vin perfect poate face ca o masă delicioasă să aibă un gust și mai bun, dar și inversul este adevărat: anumite alimente pot influența aromele vinurilor.
Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie au explorat modul în care lipidele interacționează cu taninurile din struguri, mascând aromele nedorite ale compușilor vinului.

Taninurile sunt compuși polifenolici responsabili pentru gustul amărui și astringența vinurilor roșii. Testatorii de vin au observat că anumite alimente reduc aceste senzații, îmbunătățind aroma unui vin, dar oamenii de știință nu sunt siguri de ce. Unele studii au indicat faptul că taninurile interacționează cu lipidele la nivel molecular. În alimente, lipidele se găsesc ca globule de grăsime dispersate în lichide sau solide. Cercetătorii au dorit să investigheze modul în care taninurile influențează dimensiunea și stabilitatea picăturilor de lipide într-o emulsie. De asemenea, s-au întrebat cum ar putea influența consumul anterior de uleiuri vegetale gustul vinului.

Cercetătorii au realizat o emulsie de ulei în apă folosind ulei de măsline, apă și un emulgator fosfolipidic. Apoi, au adăugat un tanin din struguri, numit catehină, și au studiat lipidele din emulsie cu diverse tehnici biofizice. Echipa a constatat că taninul a fost introdus în stratul de emulgator care înconjura picăturile de ulei, provocând formarea de picături mai mari. În testele de gust, voluntarii au indicat că consumul unei linguri de rapiță, semințe de struguri sau ulei de măsline înainte de a gusta o soluție de tanin a redus astringența compușilor. Uleiul de măsline a avut cel mai mare efect.

 

Combinând rezultatele biofizice și senzoriale, cercetătorii au concluzionat că taninurile pot interacționa cu picăturile de ulei, făcându-le mai puțin disponibile pentru a se lega de proteinele salivei și a provoca astringența.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-03-2021 | creare: 05-03-2021 | Vizite: 480
Bibliografie
Dietary fats interact with grape tannins to influence wine taste, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210303081358.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool în timpul meselor reduce riscul de diabet de tip 2
  • Dieta mediteraneană prezintă beneficii asupra sănătății printr-un consum moderat de vin
  • Utilizarea anumitor bacterii și drojdii poate fi o modalitate promițătoare de a îmbunătăți componentele funcționale ale vinului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum