Secretina - hormonul responsabil de inducerea sațietății prin activarea grăsimii brune
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Metabolism, există un mecanism de control al sațietății care implică hormonul numit secretină. Cercetătorii de la Turku PET Centre și de la Technical University of Munich au descoperit că acest hormon induce senzația de sațietate prin intermediul țesutului adipos brun.
„În cercetarea de față, s-au descoperit receptorii secretinei și în țesutul adipos brun la persoanele sănătoase, ceea ce a sugerat faptul că secretina afectează și grăsimea brună. Infuziile de secretină nu numai că au crescut absorbția glucozei în țesutul adipos brun, ci au crescut și cheltuielile de energie în întregul organism”, a afirmat cardiologul Sanna Laurila de la University of Turku.
Secretina reprezintă un hormon secretat în circulația sangvină de către intestin, fiind esențial în stimularea producției de suc pancreatic. Datorită noilor mecanisme celulare identificate în cadrul țesutului adipos brun, utilizarea secretinei ar putea limita pofta de mâncare a oamenilor.
Țesutul adipos brun are un rol foarte important în organism datorită capacității sale de a genera căldură ca răspuns la expunerea la frig. Studii anterioare au dovedit cum activitatea țesutului adipos brun este mai crescută la persoanele sănătoase, cu o dietă echilibrată, fără factori de risc cardiovascular. Țesutul adipos brun, deși în cantitate foarte mică la adulți față de copii, reprezintă subiectul multor lucrări de cercetare, deoarece capacitatea sa de a arde grăsimile poate reprezenta cheia unui control mai ferm al greutății.
Pentru a analiza activitatea secretinei, cercetătorii au utilizat rezonanța magnetică. Astfel, ei au descoperit că administrarea de secretină a scăzut interesul participanților pentru mâncare, activitatea sistemului de recompensă din creier la urmărirea unor fotografii cu mâncare fiind scăzută. Scăderea poftei de mâncare a subiecților a putut fi observată și prin creșterea timpului dintre mesele din acea zi cu aproximativ 40 de minute.
„Acest studiu subliniază relevanța funcțională a grăsimilor brune umane în controlul echilibrului energetic, deoarece afectează atât consumul de alimente, cât și cheltuielile de energie”, adaugă profesorul Martin Klingenspor de la Technical University of Munich.
Noul mecanism de control al saturației descoperit în acest studiu deschide oportunități pentru cercetarea în acest domeniu, pentru prevenirea și tratamentul obezității. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga mai detaliat ce fel de rol are secretina în tulburările metabolice, cum ar fi sindromul metabolic, obezitatea și diabetul zaharat de tip 2.
sursa: Scence Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dieta mediteraneeană, asociată cu scăderea mortalității la persoanele peste 65 ani
- Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
- Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare
- Influența membrilor grupului asupra alegerilor alimentare în mediul online
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni