Psiholog sau psihiatru?

28-10-2022
Alisaa
Nu este medic/terapeut
Alisaa
Bună ziua! O să încerc să scurtez povestea cât de mult pot și sper să mă fac înțeleasă. M-am mutat in Anglia acum 2 luni pentru a studia la facultate, însă nu a fost cum m-am așteptat. Nu m-am putut adapta, aveam atacuri de panică atunci când eram la facultate și voiam doar sa plec de acolo, pentru că simțeam că sunt în plus și nu am ce căuta acolo. După ce am văzut că nu fac față am decis să renunț anul ăsta și să încep iar în toamnă. Ai mei m-au învinovățit pentru tot, neintelegand de ce fac asta deși le-am explicat și au ajuns la concluzia că cel mai bine este sa mă dea afară din casă (pentru că noi ne-am mutat toți in Anglia) și să nu mai vorbească cu mine, dar să îmi reproșeze in continuare uneori.
Ideea este că eu din țară aveam unele probleme, mai ales cu încrederea de sine, însă când am ajuns aici totul s-ar transformat în mai rău. Când mă uit în oglindă parcă mă văd cea mai urâtă, că nu merit nimic, nu mai am grija de mine ca înainte, nu mă mai aranjez.
De când am ajuns aici am inceput sa am și impresia că o să mor. Tot timpul mi-e frica sa stau singură în casă sau să ies, pentru că mă aștept mereu să mă omoare cineva. Si pe strada dacă văd că vine cineva prea aproape încep să plâng de frică.
Nu mai mănânc la fel, de dormit dorm și câte 14-15 ore pe noapte fără să mă trezesc, însă cel mai tare mă sperie că am inceput sa am gânduri sinucigașe. Eu in 2018 am avut o depresie ușoară dar niciodată nu a fost atât de extremă. Acum îmi planific tot, mă gândesc non-stop la asta mai ales noaptea sau dimineață când mă trezesc. Mi-am făcut tot scenariul in cap, dar probabil frica că mă va durea mă ține pe loc.
Totodată, de când sunt aici mi se schimba starea în câteva secunde. Acum plâng și îmi vine să trântesc iar peste 5 minute maxim mă simt de parcă nimic nu s-a întâmplat și nu mai simt nimic. Sau acum spun ceva iar peste câteva secunde mă schimb total. Îmi vine să plâng deodată, uneori fără motiv și am mereu senzația că mă arde pielea și simt că niște înțepături in tot corpul, mai ales când plâng.
Știu că nu e normal ceea ce se întâmplă și de aceea vreau sa cer ajutorul unui psiholog sau psihiatru. Din cate știam la psihiatru îți trebuie o trimitere, însă chiar nu știu exact daca este așa sau nu. Deci întrebarea mea ar fi daca ar trebui sa consult un psihiatru sau un psiholog sau ce ar fi mai bine sa fac. Mulțumesc!!
2 comentarii
0
28-10-2022, ora 14:57
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ambele.
0
28-10-2022, ora 16:51
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Bună ziua,

Recomand psihiatru apoi psiholog (psihoterapeut)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul