Halucinatii sau probleme cu ochii ?

15-10-2016
aladinnn
Nu este medic/terapeut
aladinnn
Va salut, am 20 de ani si de cand ma stiu sunt o fire mai timida, probabil din cauza faptului ca de mic am avut certuri in familie, tata avand diagnostic de tulburari schizo afectiective inca din 1997, eu fiind nascut un an mai devrememe..., Mereu am trait cu frica sa nu mostenesc boala tatalui meu...Greul a inceput prin 2013 din cauza unui episod psihotic al tatalui meu, de la suparare am inceput sa am anxietate si atacuri de panica care se pare ca le-am depasit...Dar cam de un an de zile am inceput sa vad in ceata si niste dungi negre in campul vizual dupa ce priveam in calculator sau in telefon...Am mers la oftalmolog si am primit diagnostic de miopie -1 la ambii ochi si mi-a spus sa nu mai stau asa mult la calculator...Dar dupa 6 luni simptomele s-au agravat, mereu dupa ce ma uit in telefon vad niste dungi negre care dispar dupa 5, 6 secunde...Si pe langa asta mi-a mai aparut un simptom oarecum ciudat, cand privesc un obiect, de exemplu ceasul din perete si mut privirea, vad conturu obiectului pt o secunda...Sau cand privesc in televizor si mut privirea vad luminat pentru cateva secunde si undeori vad un fel de umbre pe asfalt cand merg pe strada.Sunt halucinatii sau probleme de vedere ? Sunt foarte speriat, astept orice raspuns.Va multumesc !
11 comentarii
0
15-10-2016, ora 12:40
Psiholog Roxana Alina Olaru
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Roxana Alina Olaru
Buna ziua,

Va recomand sa mergeti inca o data la medicul oftalmolog si sa mai faceti noi investigatii, eventual sa ii descrieti mai bine simptomele. Daca va va spune ca din punct de vedere fizic nu aveti probleme cu ochii urmatorul pas va fi medicul psihiatru. Dar mai intai mai mergeti inca o data la oftalmolog.
1
15-10-2016, ora 14:20
marian54
Nu este medic/terapeut
marian54
Nu am auzit de halucinatii optice. Marea majoritate sunt auditive si -mai putin- olfactive. In ceea ce priveste vizualul, acelea sunt complexe deja si rupte de realitate ( d ex citisem despre cineva care zbura pe un cal inaripat etc ).
Cred ca ar trebui sa nu te ingrijorezi prea mult.
Oricum, un control de specialitate este necesar, cu atat mai mult cu cat ai antecedente familiale.
Bafta si sanatate.
1
15-10-2016, ora 17:49
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Atentie: una dintre caracteristicile de baza ale anxietatii este atentia sporita asupra propriilor senzatii (ale propriului corp) si trairea exagerata a unor lucruri dealtfel neimportante. Teama ta de a nu mosteni boala tatalui tau te poate face sa interpretezi gresit sau sa exagerezi niste stari/emotii/senzatii. Sustin parerea colegei de a merge intai la un alt consult oftalmologic (la un alt medic, pentru a doua parere).
1
15-10-2016, ora 17:51
Psihologie, Bucuresti
Exista halucinatii vizuale, care se caracterizeaza prin a vedea ceea ce altii nu vad, adica lucruri inexistente. Este caracteristica de baza a tulburarilor psihotice.
1
17-10-2016, ora 20:33
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Cereti cu incredere un al doilea consult oftalmologic si daca problemele persista puteti incerca la psihiatru. Sunt de acord si merita luat in seama ce v-a sfatuit colegul legat de cresterea intensitatii stimulilor/ perceptiei/ experientelor atunci cand ne concentram intens pe ele si avem o stare de hipervigilenta. Si tineti cont de faptul ca, indiferent ce aflati, rezultatul nu va fi in niciun fel diferit daca va faceti griji legat de posibilitatea schizofreniei. Dupa cum spune si vorba, nu adaugati grijii zilei de azi si grija zilei de maine.

Mai bine acceptati ca indiferent care va fi rezultatul puteti dezvolta un bun management al problemei si ii puteti face fata cu succes.
Va tinem pumnii!
0
27-10-2016, ora 09:20
aladinnn
Nu este medic/terapeut
aladinnn
Va multumesc de răspunsuri...O sa merg si la octalmolog si la psihiatru...De câteva zile am inceput sa citesc intr-una despre simptomele bolilor mintale, si de cand am citit de halucinații auditive mi se pare ca am si eu, si fara sa vreau imi imaginez voci în cap, dar aseara parca m-a strigat o voce pe nume cand incercam sa adorm.Imediat m-am ridicat speriat si nu am mai putut sa dorm deloc, acum poate fi un semn de boala psihică? Sau am doar gânduri negative cu care imi fac singur rau.Nu cred ca am pierdut contactul cu realitatea, ma comport cat de cat normal, cu toate ca sunt cam timid, retras, asa sunt de cand ma stiu.
0
28-10-2016, ora 14:25
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
In bolile psihice numite psihoze halucinatiile auditive se prezinta ca voci ale altor persoane care nu exista in realitate. Ceea ce ati auzit dv, posibil sa fi fost vocea gandului, simptom de anxietate.
Prezentati-va la un psiholog clinician si la un psihiatru pentru a va evalua.
1
29-10-2016, ora 15:50
iisusebland
Nu este medic/terapeut
iisusebland
Draga Aladin, sa stii ca autosugestia poate avea mare putere.
Tu stii ca tatal tau este bolnav si te sugestionezi ca esti si tu.
Faptul ca vezi un obiect alaturi când te uiti dupa ce il privesti este un lucru absolut normal.
Este bine, cum au spus si ceilalti forumisti, sa te duci si la oftalmolog, si la psihiatru dar eu cred in continuare cu putere ca te si autosugestionezi de frica.
Tu ai spus ca ai citit despre tulbuari mintale si ai inceput sa crezi ca auzi voci.
Un singur amanunt sa iti dau, eu sunt o persoana cu schizofrenie depistata de 16 ani si m-am recuperat bine si stiu sa deosebesc un om care are aceasta boala de unul care nu o are.
Sigur ca cel mai bine tot doctorul stie dar nu iti pierde curajul si credinta in Dumnezeu!
Sanatate multa!
0
30-10-2016, ora 02:45
aladinnn
Nu este medic/terapeut
aladinnn
Asa imi spune si tata ca ma autosugestionez, el fiind bine acum, nu a mai avut episod de 2 ani.dar de cateva seri mi se pare ca aud voci, de exemplu aseara cand stateam la pc, era liniste in camera am auzit in cap( ma handicapatule) fara macar sa ma gandesc la astea, in acel moment uitasem si chiar m-am speriat...nu aud ca si cum ar fi langa mine, aud in capul meu ca si un gand necontrolat...Inteleg ca asta sa patesc cand ma gandesc si ma autosugestionez, dar aseara jucam un joc si chiar uitasem de tot...Nu cred ca e normal ce mi se imtampla dar ma gandesc si la faptul ca daca o luam razna probabil nu eram constient, se poate ca o boala de genul sa fie constientizata de la inceput ?
0
30-10-2016, ora 02:51
aladinnn
Nu este medic/terapeut
aladinnn
Mentionez ca aproape mereu vad niste dungi negre transparente in campul vizual.Ele se agraveaza cand privesc in telefon sau in calculator.
0
30-10-2016, ora 08:40
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Da, poate exista o constientizare a diferentei dintre halucinatie si realitate. Este un factor favorabil pentru prognostic, in tratamentul schizofreniei, daca intr-adevar acesta este cazul tau. Este necesar si sa mergi la doctor. Uneori si organele interne ne pot afecta aceste perceptii si trebuie sa discuti evolutia acestor simptome cu medicul tau.
Fii curajos!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul