Depresie, anxietate si fobia de a inghiti, ineca si de a avea ceva in gat.

03-04-2021
Laura4052
Nu este medic/terapeut
Laura4052
Buna ziua, ma numeste Laura si am 18 ani. Dupa o vreme, m-am decis sa-mi creez si eu un cont aici deoarece am ajuns la capatul puterilor... Asa cum reiese din titlul subiectului, sufar de aceste neplaceri de mai bine de 4 ani, in special aceasta fobie groaznica, care efectiv mi-a schimbat viata. Chiar daca sufar de aceasta fobie inca din 2017, am avut o perioada cam de 2 ani cand era ameliorata si nu o bagam prea mult in seama. In schimb, de anul trecut totul a inceput sa apara, atacurile de panica, tristete si altele. Fix acum o luna, pe 3 martie, am avut cel mai ingrozitor nod in gat, in care credeam ca voi muri. In acel moment nu mai stiam ce sa fac, voiam sa chem salvarea, dar in cele din urma am iesit afara cu mama si fratele meu. Sincer, am inceput sa-mi revin, in schimb imi era frica sa intru in casa si sa beau/mananc. Abia sapt. urmatoare am mers la un psiholog si am vorbit si mi-a confirmat ca nu are ce sa-mi ramana in gat, numai daca am probleme medicale, pe care nu le am. De asemenea, in 2017, cand mi s-a declansat pentru prima data fobia, am inceput sa simt un deranj la Marul lui Adam, si cand voiam sa beau si sa mananc, simteam ca ma sufoc si nu-mi dadeam seama de ce. Tot asa, abia sapt. urmatoare am lipsit de la scoala si am fost la doctor in care mi-a spus sa-mi fac niste analize si sa merg la endocrinolog. Am facut analizele, dar la endocrinolog nu am mai mers, abia peste 6 luni, cand situatia a inceput sa devina foarte grava. Slabisem 10 kg in acele luni, eram mai mereu nervoasa, stresata (in special cu scoala) si mi-am petrecut intreaga vacanta de vara numai pe calculator, in care si acolo ma mai enervam si imi petreceam mereu timpul acolo. Mi s-au gasit noduli la tiroida si am urmat un tratament cu procor, la care chiar a mers! El este cel care mi-a mai ameliorat fobia, poate pentru ca si eu credeam ca acest tratament ma va vindeca de fobie, desi ea tot era acolo. Astfel am avut 2 ani destui de frumosi. Buun, acum sa trecem la prezent. Nu mai pot manca si bea mai nimic, mai am si momente in care nu pot sa-mi inghit saliva, fac atacuri de panica cam din orice, innebunindu-mi parintii cu intrebari, la fel si internetul. Mai am faze cand simt un nod in gat, desi mama si eu suspectam ca sa nu fie de la spondiloza cervicala. Intr-adevar, ma doare spatele, dupa cap si umerii, iar cand ma masez pare sa treaca. Am fost si la psihiatrie sapt. aceasta, mi s-a dat un tratament cu arketis de 20 mg, milgamma de luat 10 zile in aprilie si mai, si acutil, care trebuie sa-l iau abia in iunie. Desi simt ca arketis nu ma ajuta, as dori sa stiu daca ar trebui sa solicit un psihoterapeut sau hipnoza, din cate am citit, deobicei acestea ajuta. Va multumesc!
4 comentarii
0
03-04-2021, ora 16:24
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai Arketis ca sa te ajute trebuie sa treaca minim 21-28 zile de tratament ca la carte, pana atunci nu se prea vede vreun efect, deci ai rabdare ! Trebuia sa-ti zica medicul asta.
Daca medicul ti-a dat trat si atat, fa cum a zis, si dupa aia vedem daca e nev de psiholog, ca daca nu e, dai destui bani de pomana, tratamentul la tine e principalul. Daca era si de psiholog, ti-ar fi zis medicul precis, dar vrea sa vada intai cu trat cum merge.
Asteapta o luna sa-si intre in efect. Ti-a dat un trat f bun.

Daca dupa o luna nu vezi vreo schimbare, inseamna ca Arketis nu merge, si va schimba trat, iar a doua oara precis merge, insa speram sa o ia din prima.
Deci e okey, stai linistita, ia trat zi de zi asa cum ti s-a zis, sa nu sari nici o zi.

Daca trat merge, o sa iei un timp dupa care medicul poate scoate tratamentul si sa ramai bine mereu apoi.
1
03-04-2021, ora 18:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti in paralel si psihoterapie. E indicata in cazul dv. Efectul de la Arketis se vede dupa 2-4 saptamani. Aveti rabdare cu el.
0
03-04-2021, ora 19:04
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,

Incercati sa va ganditi in felul acesta: organismul dumneavoastra nu a fost construit sa refuze hrana. Si atunci poate ca de fapt este altceva ce nu mai puteti inghiti, iar organismul incearca sa va arate asta.

Sigur ca tratamentul medicamentos va poate ajuta sa gestionati simptomele dar nu va va ajuta sa intelegeti partea psihologica a situatiei, ceea ce cauzeaza aceste stari. Pentru asta ar fi indicat sa vorbiti cu un psihoterapeut cu experienta.
0
05-04-2021, ora 18:03
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Clara, 3-4 sapt, nu doua, dupa 2 nu se vede, chiar medicul mi-a zis ca e prea devreme dupa 2 sapt.

Domnule Valentin, nu inghite de la anxietate, se stie simptomul, nod in gat si asa mai departe, trebuie sa aiba rabdare 3-4 saptamani sa-si faca efectul medicatia, si o sa fie bine cu totul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amigdale cu puroi - cauze și tratament
  •