Cum mergeti mai departe?

12-07-2022
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
Salut. Am 24m si de 8 ani sufar de depresie, anxietate si de vreo 3 ani colon iritabil... cea din urma a venit ca si cireasa de pe tort.

Am incercat toate antidepresivele posibile, ssri, snri, atipice, triciclice, antipsihotice, terapie cognitiv-comportamentala pe care am simtit ca nefiind pt. mine, oricum nu ajuta. Pentru colonul iritabil iara, am incercat mai toate optiunile de tratament fara succes.

M-am impacat cu ideea unei vieti mizerabile, sunt convins ca nu voi muri de batranete mai mult ca niciodata. Ideea de suicid nici macar nu ma mai sperie.

Insa. As dori sa stiu cum pot prelungi acest proces pana in punctul final, ceva sa imi ocupe mintea. Nu am fost niciodata un om religios, sunt ateu insa ideea religiei e destul de atractiva pentru a ma decupla complet de la realitatea actuala. Ce alte idei, variante credeti ca ar mai fi?

Multumesc!
41 comentarii 12 Înainte ›
1
12-07-2022, ora 21:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sunteti rezistent la tratament?
Ce perioada ati incercat fiecare ad?
1
12-07-2022, ora 21:39
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
Aparent, da. 3-12 luni, de obicei ajungeam la doza maxima in 4-6 saptamani. La unele am renuntat din cauza efectelor adverse pe care nu le puteam tolera
1
13-07-2022, ora 00:04
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Colonului iritabil e de la depresie si anxietate, de aia nu a mers trat ptr colon iritabil.

Si eu sunt in aceiasi barca ca tine, nici un tratament nu a mers, 10 ani am incercat sa rezolv si nu am reusit.
Insa eu chiar am incercat cam tot ce se putea, tu insa nu !
Terapia comportamentala nu are nici o treaba cand ai o boala psihica serioasa unde chimia din creier e defecta, fara tratament bun nu scapi.

Aia cu religia nu da si tu in iluzii si fantasme, ca asta nu ajuta deloc, daca te simti rau cu adevarat, nu ai cum sa alungi gandurile cand ti-e rau in continuu, nu ai chef de nimic si asa mai departe.

Religia asta e un fel de psihoza, se roaga aia la nimeni asa cum ai vorbi cu cineva imaginar care nu exista, ceva de genul. Stii cum se zicea "iluzia se numeste psihoza la nivel personal, iar la nivel in masa se numeste credinta". Religia a fost inventata de bogati ca sa prosteasca fraierii de rand, totul a pornit ca sa nu contesti imparatul, sa zici ca dzeu l-a pus acolo.

Mai bine hai sa incerci sa rezolvi problema si sa ai viata inapoi, mai incearca asa:

Brintellix (Vortioxetina)
Tranylcypromine
Edronax (Reboxetina)

Brintellix se gaseste in Bulgaria, al doilea si al treilea in Germania.
Valdoxan se gaseste la noi.
Ptr bulgaria iti da medicul de aici reteta, si apoi te duci la Ruse si iei, asa am facut eu, intrebi la farmacii acolo si vezi unde are, ii dai scris pe hartie daca nu sti limba.
Alea din germania la fel, iti da reteta medicul aici, suni la Farmaexpress de la noi, cauti pe net si ai telefonul, intrebi de alea, trimiti reteta prin posta la ei, ei iti trimit medicamentele acasa.

Mai merge si doza mica de Cariprazina, e la noi, sa incerce medicul tau, poate merge pe depresie, in doza mai mare e ptr schizo.

Ca pe astea nu le-ai testat.
De ex in Germania aia care nu raspundeau la nici un trat clasic (Asa ca tine), le-a mers excelent cu Tranylcypromine. E un antidepresiv vechi ca generatie dar poate merge f bine, nu exista "nu se mai da ptr ca e vechi", se da, de aia in Germania exista in farmacii.

Vb cu medicul tau si roaga-l sa-ti dea si astea sa le incerci.

Iar aia cu suicidul nu o iei in calcul, ptr ca mai ai sanse sa-ti revii.
Daca dupa ce ai testat tot ce se putea, nu merge si te chinuie zi de zi problema de nu mai ai viata, atunci este altceva. Daca mai ai viata, atunci te bucuri de ce ai, chiar daca nu mai te bucuri ca inainte.
2
13-07-2022, ora 00:48
360
Nu este medic/terapeut
360
citisem un articol ieri unde zicea ca 95% din serotonina e produsa de stomac.
asta sugereaza ca trebuie sa fim atenti la ce mancam.

renunta la gluten, si lactate (chiar daca zic ca nu au lactoza). consuma multe plante: salate, cartofi, porumb, ovaz, hrisca, quinoa, leguminoase, fructe. bineinteles si carne. dar nu excesiv. o sa vezi ca in 3 luni te simti mult mai bine
1
13-07-2022, ora 01:08
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
@costy2008: de 1 si 3 n'am auzit, pana la urma am sa incerc si un maoi ca efectiv ultima optiune. am avut o singura experienta cu un antipsihotic, olanzapina mai exact. nu prea placuta as spune, am luat 20kg in cateva sapt., luatul in greutate ca efect advers pt. colon iritabil e urat. am sa vorbesc totusi cu psihiatrul despre cele listate, mersi de sugestie si sper sa gasesti in final ceva ce sa ajute.

@xtreme: dieta e primul lucru la colon iritabil. pe urma suplimentele, ca in final sa vina trat. prescrise - rifaximina, antidepresive, antispasmodicele pt. durere and so on. am esuat la toate. dieta perfecta e cea in continua schimbare, eu pana la 24 ani nu am avut nicio problema cu inghetata desi sunt intolerant la lactoza, de 2 sapt. ma irita ingrozitor.
1
13-07-2022, ora 08:12
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai da, sa intrebi medicul despre toate sa-ti dea sa testezi, nu esti o cauza pierduta.
Si mie mi se daduse olanzapina 5 mg cu un antidepresiv si n-a mers, pai si cand ai vazut ca iei 3-4 kile, de ce nu te-ai dus la medic sa zici ? De ce ai asteptat sa iei 20 ?
In cate sapt ai luat cele 20 kile ?

Ai esuat cu dieta ptr colon ptr ca asa cum am zis, poate vine si de la psihic cum avea prietenul meu, dupa ce s-a facut bine de anxietate dupa 2 ani de trat cu spitomin, a disparut si problema cu colonul, dar poate la tine nu e de la psihic, nu stiu.

xtreme07, poate manca si pietre ca tot asa se simte, nu acolo e problema. Asta cu glutenofobia e o moda, parintii si buncii nostri mancau paine si restul si nu aveau nici pe dracu cu gluten cu tot, asa ca hai sa fim seriosi.
Sa manance omu ce pofteste doar in limita calorica sa nu se ingrase, atata tot.
Aia cu intoleranta la gluten sunt problema, trebuie sa evite.
De ex daca e intolerant la lactoza, asta da, sa evite lactatele.
1
13-07-2022, ora 11:16
360
Nu este medic/terapeut
360
pai imi zici ca dieta e primul lucru la colon iritabil, si imi zici pe urma ca de 2 saptamani ai probleme la inghetata. pai ce regim ai tinut daca ai mancat inghetata ?
1
13-07-2022, ora 13:05
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
medicul meu gastro nu e un "fan" al dietelor si dupa mai multe incercari... nici eu. am incercat low foodmap, dupa care extreme low foodmap - o dieta formata doar din alimente usor digerabile, in portii mici sau foarte mici. 4 saptamani, 0 rezultate. dupa care medicul mi'a propus o dieta pe care sa o adaptez in functie de reactiile mele la acele alimente. salata, porumbul si fructele sunt cele mai urate, aproape ca si carnea procesata care e cel mai mare trigger. intoleranta la lactoza mi'a iesit din testarea cu o monstra de sange, care nu e 100%. am evitat o vreme lactatele dupa rezultat, dar cu acordul medicului le'am reintrodus treptat, fara probleme.

@costy: ii tot spuneam si refuza sa mi'l schimbe cu altceva. eram la inceputurile mele cu psihiatrii, in final am fugit de cei din spitale (si recomand tuturor sa faca la fel) si am intalnit pe cineva intelegator. ideea e ca oricat de bun e psihiatrul... daca organismul nu raspunde la nicio schema de tratament tot degeaba.

legat de tranylcypromina, ai incercat-o? cum a fost cu dieta restrictiva? am vazut cateva reviews terifiante cu persoane care au consumat alimente interzise in timpul tratamentului:(
1
13-07-2022, ora 13:19
360
Nu este medic/terapeut
360
sa renunti la mare parte din alimente, sigur nu e recomandat. dar sa renunti la cele mai iritante, e cel mai recomandat. (a.k.a gluten si lactoza). se vorbeste in toata lumea despre gluten si lactoza cat de nocive sunt. s-au facut documentare numai pe tema asta, iar tu stiindu-te cu probleme, continui sa le consumi... mare greseala
1
13-07-2022, ora 15:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Tesco776

Ai incercat vreodata antidepresiv cu doza mare de antipsihotic? Gen 600-800 mg Seroquel?
1
13-07-2022, ora 17:12
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Tesco776, mie tranylcypromina nu mi-a mers, deci nu am apucat sa tin dieta aia, insa oricum nu mi s-a parut asa deplasta dieta, trebe tinuta, dar daca asta ma facea sa ma simt bine, ar fi meritat, ca oricum ce mancam eu nu era interzis, cartofi, paine, dulciuri, etc.

Normal ca e degeaba daca nu iti merge nimic, dar de aia medicu trebe sa fie dispus sa incerce si ce nu ai incercat, ca poate iti merg alea !

xtreme, pai nci o inghetata n-are voie sa manance omu vara ? Nu merge nici asa. Dar daca are intoleranta la lactoza ar cam trebui sa nu manance daca ii face rau, insa na ! E si el om, nu e lemn, pofteste.
La gluten nu are de ce sa renunte, ca nu are intoleranta la gluten.
Eu am zis ca de 100 ani oamenii mancau paine si orice cu gluten si nu au avut nimic, deci lasa studiile alea glutenofobice.
Aia e valabil ptr intolerantii la gluten, atat, restu e vrajeala daca studii zic asa.

Sa renunte la alea iritante, e normal, insa hai sa vedem cauza, nu sa eliminam doar efectul, sa aflam de ce il irita, iar la lactoza intoleranta, se pot lua enzime de digestie a lactozei si se poate rezolva.
In loc sa "renunta la aia si aia", mai bine hai sa facem sa putem manca si sa nu ne mai faca rau, nu e mai bine asa ?

Clara, 600-800 seroquel nu e ptr depresie, il blegeste naiba de tot, dar poate merge, nu stim.
El e rezistent la trat care le-a incercat, dar mai are de testat inca.
1
13-07-2022, ora 17:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
600-800 mg Seroquel combinat cu un ad sau cu doua ad-uri se da in cazuri rare la cei rezistenti la tratament, chiar daca nu au psihoza. Stiu cazuri de rezistenti la tratament cu depresie/anxietate, fara elemente psihotice, care si-au revenit cu o astfel de schema dupa 10-15 ani de alte scheme specifice pentru depresie/anxietate.
Sfaturile mele nu le scot din putul gandirii, draga Costy. Tin legatura cu persoane bolnave pe care le cunosc de pe forum de peste 10 ani si le-am urmarit medicatia de-a lungul timpului. Tot timpul ma contrazici... Ai o tendinta sa contrazici.
1
13-07-2022, ora 18:33
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai si eu zic ce mi-au zis mie medicii, ca se da un AD cu doza mica de antipsihotic un 50 mg seroquel. Ca nu se da doza mare de antipsihotic ptr ca aia e doar ptr schizo, gen Solian, ca pana in 200 mg e ptr depresie cu sau fara AD, ce e peste, e ptr schizo.
Adica se contrazic medicii intre ei vrei sa zici, ce mi s-a zis, asa iti zic si eu, nici eu nu zic aiurea.
Daca medicii se contrazic uneori tot timpu, si eu iti zic ce au zis ei.

Omu are voie sa contrazica, nu sa zica ca tine mereu, nu ma refer la cazul asta, ci la general. Fiecare are experienta, lui, medicul lui.

Dar daca zici ca merge cu doza mare, asa e, e clar.

Sa vezi la diabet ce se contrazic, doamne ! Doi din ei au pus un diagnostic, ceilalti patru altul.
Si cand ziceai, zicea "aaa domne, acela nu stie".
Aia doi prediabet, ailaltii patru diabet, fiecare isi argumenta parerea, desi analizele aratau clar ca e diabet.
Si culmea, aia cu prediabet iau in calcul un protocol de diagnosic, ceilalti alt protocol.

Deci asa si la psihiatrie.
1
13-07-2022, ora 19:04
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Asa e. Daca nu merg ad-urile simple pe depresie, se dau in combinatie cu antipsihotic, doza mica. Dar daca nu merge nici aceasta combinatie se dau ad-uri cu antipsihotice in doza mare. Nu poti sa lasi bolnavul sa agonizeze.
1
13-07-2022, ora 20:21
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Da, insa multi medici nu abordeaza problema asa, si daca nu, pacientul ce sa faca ?
Decat sa incerce singur sa mareasca doza de antipsihotic, dar ramane fara tratament dupa aia in luna aia.
De ex daca imi da 50 sero, sa iei 12 pastile ca sa am 600, si dupa aia ? 18 zile ce facem pana la luna ailalta ?
2
13-07-2022, ora 22:06
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
cred ca se referea cu acordul medicului... e in regula, am sa'i las mesaj medicului cu o idee de antipsihotic la doza mare sa vad ce parere are. in prezent mai iau imipramina doar din reflex, nu ajuta (pt. colon ma refer) cine stie ce dar cand o las simptomele sunt mai urate:( mersi pt. sugestie, clara
1
14-07-2022, ora 10:52
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Sa vedem ce zice medicul de doza mare antipsihotic, sa vad daca e deacord, medicii la care am fost eu au zis ca nu se da doza mare in depresii, asta prin 2012-2013-2014 cand mi-a dat 50 mg Sero, ziceau "dau asa ptr ca..", cica dozele mari de antipsihotic pot face pe dos, sa dea depresie uneori, ca blocheaza receptorii de dopamina pe unii din ei, ca de aia cei cu schizo de multe ori au apatie si le dispare placerea si altele.
Nu cred ca va fi deacord al tau, dar vedem, sa ne zici ce a zis.

Clara zice, si daca zice ca a avut caz care a mers asa pe depresie cu doza mare de antipsihotic, e clar ca zice bine, dar daca medicul nu vrea, nu ai pe reteta mult sero, ca asa ai incerca tu.

De ex medicul mi-a explicat ca Solianu de ex, in doze de pana in 200 mg stimuleaza dopamina si asta e efectul lui antidepresiv, dozele mai mari fac invers si deja nu mai antidepresiv, ci doar antipsihotic.
Dar depinde si de om, sigur, la unu poate merge doza mare impreuna cu un antidepresiv.
1
14-07-2022, ora 14:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru ca "depinde si de om" e necesar sa incerci. Nu poti sa stai cu depresia langa toata viata.
1
14-07-2022, ora 20:01
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai asta am si zis, sa incerce sa vedem daca medicul e deacord. Daca nu e, nu stiu ce face.
Dar am zis, mai sunt AD-uri si alte solutii care nu le-a testat, dar nici pe astea nu cred ca i le da, deci alt medic !
Nu e nevoie sa ramai la un medic. Eu la diabet am fost la patru pana sa dau de cel okey. Nu casun asa pe unul.
Adica am dat de unul care face ce trebuie si restul nu vroiau sa faca, deci cam aceiasi situatie ca aici.
Dar si psihiatrii am schimbat vreo 3-4.
2
17-07-2022, ora 17:14
drweather
Identitate neconfirmată
drweather
Un sfat de la cineva cu aceleași probleme ca și tine... dar pe care le-a rezolvat e cel mai pertinent. Deci o bila albă pentru Costy nuștiucît
Rădăcina problemelor e timpul în exces pe care îl consumi producînd tot felul de gînduri și spaime. Ocupă-ți timpul. Găsește-ți un job cît mai complex. Fă-ți o famile.
3
17-07-2022, ora 21:53
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
nu, gandurile si spaimele sunt date de boala, nu are treaba cu timpul in exces sau nu, nu are nici o legatura cu ocupat timpul si cu jobul, din contra, un job complex oboseste, streseaza.
Iar cine e sanatos automat isi ocupa timpul cu tot felu de chestii fara sa se gandeasca ca trebuie sa ocupe timpul.

Trebuie un tratament bun, si va fi bine oricum.
Vor dispare gandurile alea de la sine, isi va ocupa timpul de la sine cu ce trebuie, daca va simti nevoia de un job poate va lua, familie la fel va face daca va fi cazul, nu e problema.
Altfel nu merge.
2
17-07-2022, ora 22:59
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
Sunt de aceeași părere ca și @Costy2008. Jobul nu îți rezolvă boala. Chiar dacă faci ce-ți place. Eu am făcut asta și știu despre ce este vorba. Ce se întâmplă până la urmă e că acei "demoni" pe care i-ai băgat sub "preșul" muncii, vor ieși la suprafață mult mai puternici.
Dacă nu e boală și e doar așa, un sentiment de anxietate venit din lipsă de ocupație (se știe că oamenii care nu au o rutină se îmbolnăvesc), poate să funcționeze. Altfel nu prea.
2
17-07-2022, ora 23:12
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
Nu merge @drw, am avut o perioada cu 2 joburi si ocupat ca naiba, cu aceeasi intensitate a simptomelor. Poate la unii functioneaza chestia asta, la mine nu.
Maine o sa vorbesc cu medicul, sper sa adaug si un antipsihotic. Am vazut ca are constipatia ca side effect, ceea ce la colonul meu iritabil cu multe scaune poate ajuta. Am vazut ca cele atipice ar ajuta la ibs in unele trial'uri... dar sincer la cate am incercat nu am pic de speranta.
Las aici un mesaj, vad si ce zice de doze mari de antipsihotic, zilele astea a fost ocupat si nu mi-a raspuns. Oricum, chiar daca nu'i de acord nu cred ca e gresita ideea. Ultimul psihiatru nici nu voia sa auda de antipsihotic la caz de non-schizo cum sunt eu, iar un altul pe care l'am avut voia antipsihotic cu orice pret.
2
18-07-2022, ora 13:27
Tesco776
Nu este medic/terapeut
Tesco776
Mi-a prescris 150mg de quetiapina iar imipramina urcata la 75mg. De doza mare la quetiapina nu mi-a zis nimic, dar nu cred ca se va feri sa crestem la 5-6 sute. Oricum, e ultimul antipsh si antidep pe care le mai incerc, ca ultima solutie va fi un maoi. Nu i-am inaintat ideea, insa nu-l vad sa spuna nu.
1
18-07-2022, ora 20:56
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
C.S.D, normal ca nici cu job si altceva nu scapa, nu poti fugi de boala a carei job e sa te termine, nu merge asa, ca daca mergea asa, nu mai erau spitalele pline de pacienti pe tot globul.
Boala te rupe, ce ca nu mai mucesti sau nu te mai bucuri de ceva, dar poti sa te sinucizi.
Fara un tratament sa il scape de boala, nu scapa.

Nu exista asa sentiment de anxietate din lipsa de ocupatie si sa nu fie problema, daca are lipsa de ocupatie deja e bolnav, ca un om sanatos nu ramane fara ocupatie orice ar face, ca mintea lui nu ii permite asta, gaseste mereu ceva de facut chiar daca nu are job.
Asa ca iar ajungem la tratament, ca are depresie daca ramane fara ocupatie.
Nu lipsa de ocupatie da boala, ci pe dos.
1
30-08-2022, ora 00:18
cosmiin90
Nu este medic/terapeut
cosmiin90
Buna ziua am aceaias problema cu colonul iritabil credeți că m-ar ajuta un consult la stomac, știu că am problema asta că de 2 ani mă documentez, și mai e o chestie daca mai patito cineva când intru intrun magazin incep sa tremur transpir vreau la toaleta a mai patito careva?
1
30-08-2022, ora 01:30
cosmiin90
Nu este medic/terapeut
cosmiin90
Și mai e chestia când mă enervez pentru cineva apropiat mă apucă nervi și parcă sunt om normal
1
30-08-2022, ora 01:46
cosmiin90
Nu este medic/terapeut
cosmiin90
Tesco atât te sfătuiesc să nu faci vreo prostie și eu trec prin același chin, dar eu am speranța că trec până la urmă.deasta zic nu renunta că și eu am avut aceleași gânduri chiar le-am pus în aplicare
1
01-09-2022, ora 13:55
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Omu nostru Tesco are speranta pana ce va epuiza toate trat posibile, dupa aia daca nu e bine, asa ramane, nici nu poti avea speranta aiurea nebazata pe nimic.
Insa el mai are multe tratamente de testat, nu e cazul sa-i pice speranta, daca a incercat tot si nu merge, gandu de a face prostii este corect (ca unii nu vor sa se chinuie toata viata), dar nu inainte de a testa tot, va fi bine sigur, ca un tratament ii va merge precis.
1
01-09-2022, ora 20:45
360
Nu este medic/terapeut
360
solutii exista. totul este sa stai sa cauti si sa studiezi medicina alternativa pe care sa o folosesti in conjunctie cu tratamentul alopat (acolo unde exista compatibilitate intre supliment si medicament). daca cauti studii pe google, gasesti o gramada pt diferite plante. desigur nu recomand sa luati suplimente fara consultul unui doctor
Adaugă un comentariu / răspuns
41 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: