Efectele dovedite științific ale ceaiului verde

©

Autor:

Efectele dovedite științific ale ceaiului verde

Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Conține antioxidanți și alte substanțe cu efecte benefice asupra organismului de la creier la reducerea stratului adipos. Mai jos sunt principalele efecte ale ceaiului verde, dovedite de studiile științifice.

Ceaiul verde susține funcțiile creierului

Ceaiul verde conține cafeină, o substanță cu rol stimulat. Cu un conținut ceva mai mic decât al cafelei, ceaiul verde prin cafeina conținută susține creierul fără a crea starea de agitație specifică consumul excesiv de cafea. Consumul de ceai verde susține puterea de concentrare, îmbunătățește timpul de reacție și ajută memoria. (1, 2, 3, 4, 5)

De asemenea, ceaiul verde stimulează activitatea neurotransmițătorului GABA care calmează anxietatea și oferă o stare de bine. (6, 7, 8, 9, 10, 11)

Mai mult, consumul de ceai verde protejează creierul și pe termen lung, reducând riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer și demență. Potrivit studiilor, catehinele din ceaiul verde sunt responsabili pentru acest efect benefic. (12, 13, 14)

Ceaiul verde elimină bacteriile

Catehinele din ceaiul verde au și o serie de efecte biologice. Există studii care spun că acești compuși elimină bacteriile și inhibă răspândirea unor virusuri precum virusul gripal și astfel scade riscul de infecție. (15, 16, 17, 18)

Alte studii au arătat că aceste catehine prezente în ceaiul verde inhibă dezvoltarea Streptococcus mutans, una dintre cele mai dăunătoare bacterii care se poate dezvolta în cavitatea bucală. Mai mult, consumul de ceai verde este asociat unei sănătăți orale mai bune și unui risc mai mic de carii. În plus, cercetătorii au concluzionat că ceaiul verde ajută și la reducerea respirației neplăcute. (19, 20, 21, 22, 23, 24)

Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice din lume. Studiile au arătat că ceaiul verde îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge. Mai mult, un studiu interesat realizat de cercetătorii japonezi a demonstrat că persoanele care beau regulat ceai verde au un risc cu până la 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Un raport care a analizat rezultatele a 7 studii legate de efectul ceaiului verde și care a implicat peste 200.000 de voluntari a concluzionat că băuturii de ceai verde au un risc cu până la 18% mai mic de a avea diabet. (25, 26, 27)

Ceaiul verde stimulează arderea grăsimilor și crește performanța sportivă

Ceaiul verde este un produs tradițional folosit pentru a slăbi. Potrivit cercetătorilor, ceaiul verde stimulează arderea grăsimilor prin impulsionarea metabolismului. Un studiu a arătat că ceaiul verde crește arderile cu până la 4% în timp ce un altul a demonstrat o creștere a arderilor grăsimilor cu până la 17%. Cu toate acestea există studii în care voluntarii nu au avut nicio schimbare; așadar efectul poate varia de la o persoană la alta. (28, 29, 30, 31)

În ceea ce privește performanța sportivă, cafeina din ceaiul verde este responsabilă pentru acest efect. Studiile au demonstrat că această substanță îmbunătățește condiția fizică prin stimularea arderilor grăsimilor și transformarea lor în energie. Mai mult, două studii separate au arătat o creștere a performanței sportive cu 11-12%. (32, 33, 34, 35)

Ceaiul verde poate reduce riscul de boli cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă cauza principală a deceselor în lume. Mai multe studii au arătat efectul benefic al ceaiului verde asupra principalilor factori de risc în bolile de inimă. Astfel, ceaiul verde reduce nivelul colesterolului „rău” și al colesterolului total precum și nivelul trigliceridelor. De asemenea, stimulează activitatea antioxidantă protejând celulelor corpului de oxidare, una dintre cauzele apariției bolilor de inimă. (36, 37, 38, 39)

Studiile au mai arătat că persoanele care beau regulat ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. (40, 41, 42)

Ceaiul verde susține longevitatea

Moartea este inevitabilă însă cum ceaiul verde reduce riscul de boli de inimă și diabet este firesc că este benefic în promovarea unei vieți lungi. Într-un studiu de mari dimensiuni care a analizat obiceiurile a peste 40.000 de japonezi, persoanele care consumau ceai verde (cel puțin 5 cești pe zi) aveau un risc mai mic de deces prematur în următorii 11 ani. Același studiu a arăta un risc mai mic de atac vascular cerebral (cu 42% mai mic în cazul femeilor și cu 35% mai mic pentru bărbați). (43)

Un alt studiu realizat de această dată pe vârstnicii japonezi (14.000 de voluntari) a arătat că persoanele care consumau ceai verde aveau un risc cu până la 76% mai mic de a deceda pe durata celor 6 ani de studiu. (44)

Ceaiul verde susține slăbirea și reduce obezitatea

Ceaiul verde stimulează metabolismul și arderile, deci de aici vine efectul de slăbire. Există inclusiv studii care au arătat că ceaiul verde ajută la reducerea procentului corporal de grăsimi în special în zona abdominală. Potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de 12 săptămâni persoanele care au consumat ceai verde aveau un nivel redus al grăsimii corporale, o greutate mai mică, un strat mai mic de grăsime abdominală și o circumferință a taliei inferioară comparativ cu începutul studiului. (45, 46, 47)

Ceaiul verde protejează oasele

În special femeile aflate la postmenopauză se confruntă cu probleme osoase și au un risc mai mare de osteoporoză. Potrivit unui studiu din 2008 polifenolii din ceaiul verde îmbunătățesc mineralizarea osoasă și astfel oferă un efect protector împotriva degradării. (48, 49, 50, 51)

Ceaiul verde susține sistemul imunitar

Consumul de ceai verde te ferește, într-o oarecare măsură, de răceala din sezonul rece. Potrivit unui experiment din 2006, persoanele care au luat un extract de ceai verde au avut cu până la 32% mai puține simptome de răceală sau gripă prin comparație cu un grup placebo. Se crede că acest efect apare datorită conținutului de vitamina C din ceaiul verde. (52, 53, 54, 55)

Ceaiul verde protejează pielea împotriva efectelor nocive ale razelor UV

Fenolii conținuți în ceaiul verde, în special EGCG (galatul de epigalocatechină), susțin sănătatea celulară în prezența razelor soarelui. Mai multe studii au arătat că EGCG este util în protejarea pielii împotriva razelor UV. Iar cum acest polifenol se acumulează în piele, consumul de ceai verde sau luarea unui supliment cu ceai verde poate acționa ca o barieră protectivă. Bineînțeles că deși ceaiul verde oferă o oarecare protecție pentru piele tot este recomandat să aplici creme de protecție cu factor UV. (56, 57, 58)

Ceaiul verde are o mulțime de beneficii pentru sănătate, multe dintre ele demonstrate de oamenii de știință. Nu uita că pentru a te bucura de efectele sale benefice este indicat să îl consumi regulat.


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 891
Bibliografie
1. The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x
2. Adenosine, Adenosine Receptors and the Actions of Caffeine. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x
3. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551
4. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506
5. Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. https://www.aging-us.com/article/102023/text
6. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
7. The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482
7. Involvement of GABA(A) receptors in the neuroprotective effect of theanine on focal cerebral ischemia in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17928735
8. Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-014-3526-1
9. Quality components and antidepressant-like effects of GABA green tea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28836632
10. Anti-stress Effect of Green Tea with Lowered Caffeine on Humans: A Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28566632
11. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056735
12. Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer's and Parkinson's diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981
13. Simultaneous manipulation of multiple brain targets by green tea catechins: a potential neuroprotective strategy for Alzheimer and Parkinson diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19040558
14. Tea Polyphenols in Parkinson's Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26092629
15. Anti-infective properties of epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a component of green tea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23072320
16. Antimicrobial effects of green tea polyphenols on thermophilic spore-forming bacteria. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389172300800389
17. Anti-influenza virus activity of green tea by-products in vitro and efficacy against influenza virus infection in chickens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22184430
18. Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137775
19. Green tea: A boon for periodontal and general health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23055579
20. In vitro antibacterial activity of Camellia sinensis extract against cariogenic microorganisms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25538470
21. Antibacterial Activity of Iranian Green and Black Tea on Streptococcus Mutans: An In Vitro Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184736/
22. Green tea: a promising natural product in oral health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22226360
23. Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18388413
24. The effect of green tea extract on the removal of sulfur-containing oral malodor volatiles in vitro and its potential application in chewing gum. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1752-7155/4/3/036005/meta
25. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803878
26. The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952
27. Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687
28. Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16840650
29. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584049
30. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18326618
31. Effect of moderate intakes of different tea catechins and caffeine on acute measures of energy metabolism under sedentary conditions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19445822
32. Caffeine use in sports, pharmacokinetics in man, and cellular mechanisms of action. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16371327
33. The Effects of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on Endurance Performance: An Evidence-Based Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568580
34. Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta‐analysis. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x
35. Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15657469/
36. The top 10 causes of death . https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
37. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23780706
38. Inhibitory effect of Chinese green tea on endothelial cell-induced LDL oxidation. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915099002397
39. Influence of green tea and its three major components upon low-density lipoprotein oxidation. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0940299397800966
40. The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies. https://academic.oup.com/jn/article/138/8/1548S/4750815
41. Dietary patterns and cardiovascular disease mortality in Japan: a prospective cohort study. https://academic.oup.com/ije/article/36/3/600/652363
42. Associations of Coffee, Tea, and Caffeine Intake with Coronary Artery Calcification and Cardiovascular Events. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27640739
43. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850
44. Green Tea Consumption and Mortality among Japanese Elderly People: The Prospective Shizuoka Elderly Cohort. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1047279709001653
45. Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938407004003
46. Effects of catechin enriched green tea on body composition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19680234
47. A Green Tea Extract High in Catechins Reduces Body Fat and Cardiovascular Risks in Humans. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.176
48. Protective effect of green tea polyphenols on bone loss in middle-aged female rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18084689
49. Green Tea and Bone metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754215/
50. Association between tea consumption and osteoporosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728912/
51. Habitual Tea Consumption and Risk of Osteoporosis: A Prospective Study in the Women’s Health Initiative Observational Cohort. https://academic.oup.com/aje/article/158/8/772/64077
52. Specific formulation of Camellia sinensis prevents cold and flu symptoms and enhances gamma,delta T cell function: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17914132
53. Induction of regulatory T cells by green tea polyphenol EGCG. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165247811001258?via%3Dihub
54. Immunomodulating effects of epigallocatechin-3-gallate from green tea: mechanisms and applications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23835657
55. The Immunological Benefits of Green Tea. https://pdfs.semanticscholar.org/d564/4689913de574bab7ae3a664feea60777c84e.pdf
56. The green tea polyphenol (-)-epigallocatechin gallate and green tea can protect human cellular DNA from ultraviolet and visible radiation-induced damage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15634219
57. Protective Mechanisms of Green Tea Polyphenols in Skin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390139/
58. Polyphenols and Sunburn. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037798/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Ceai verde - beneficii conform studiilor
  • Este ceaiul verde bun pentru slăbit?
  •