Dinți îngălbeniți - ce trebuie să știi

©

Autor:

Dinți îngălbeniți - ce trebuie să știi

Dinți îngălbeniți devin o problemă pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. Îngălbenirea dinților este un proces natural, cauzat de faptul că smalțul se uzează, în timp ce dentina, un strat de țesut calcificat, situat imediat sub acesta, devine mai vizibilă (2, 4).  Aceste schimbări în ceea ce privește culoarea dinților pot fi subtile, desfășurându-se treptat (4).

Dinți îngălbeniți - care sunt cauzele

1. Îmbătrânirea și factorii genetici

Studiile arată faptul că decolorarea dinților apare cu precădere la vârste înaintate. Pe măsură ce o persoană începe să îmbătrânească, dinții depun mai multă dentină, reducând astfel pulpa, care la rândul său diminuează efectul translucid al dinților, oferind o nuanță gălbuie acestora (4, 6).

De asemenea, factorii genetici joacă un rol important în aspectul danturii. Dacă o persoană are dinții îngălbeniți este probabil, dar nu obligatoriu, ca urmașii săi să prezinte aceeași nuanță (5, 6).

2. Subțierea smalțului și dentina

Subțierea smalțului din cauza mestecării determină accentuarea vizibilității dentinei, un material de culoare galbenă, până la maroniu, responsabil de nuanța gălbuie a dinților (2, 5).

3. Igiena orală neadecvată

Îngrijirea insuficientă a dinților, precum și perierea excesivă sau folosirea unei ațe dentare nepotrivite duc la apariția petelor galbene pe suprafața dinților. De asemenea, lipsa vizitelor la medicul dentist și a curățării profesionale a dinților duc la acumularea plăcii pe suprafața acestora, ceea ce produce decolorarea lor (3, 4).

4. Florul

Deși sunt cunoscute efectele benefice ale florului asupra dinților, întărind smalțul și prevenind apariția cariilor, o cantitate prea mare din acest mineral poate duce la dinți îngălbeniți. Fluoroza, condiție rezultată din cauza unor cantități excesive de flor provoacă apariția unor pete galbene sau galben maronii, pe suprafața dinților (1, 3).

Apa florurată, pasta de dinți cu flor și comprimatele florurate sunt cele mai mari surse de flor (5).

5. Alimentele și băuturile

O gamă largă de alimente și băuturi determină dinți îngălbeniți. Se consideră că orice aliment sau băutură care pătează hainele pot păta și dinții. Produse precum vinul roșu, băuturile de tip cola, ciocolata, sosurile închise la culoare-sosul de soia, curry, sosul spaghetti, oțetul balsamic, dar și unele fructe și legume, precum afine, struguri, cireșe, sfeclă roșie, rodie pot păta dinții. Acestea sunt bogate în cromogeni, substanțe producătoare de pigmenți, care se pot lipi de smalțul dinților (3, 4, 5).

Alimentele și băuturile acide pot favoriza decolorarea dinților prin erodarea smalțului, facilitând prinderea pigmenților pe suprafața acestora. Taninul, un compus amar care se regăsește în ceai și vin ajută cromogenii să se atașeze de smalț (3, 5).

6. Fumatul

Reprezintă una dintre cauzele principale ale îngălbenirii dinților. Pe lângă dependența provocată de nicotină, gudronul care se regăsește în țigări este dăuntor pentru igiena orală, ducând chiar la apariția bolilor gingiilor (1, 3).
Tutunul de mestecat provoacă, de asemenea, apariția petelor pe suprafața dinților. Fumătorii înrăiți reclamă adesea îngălbenirea dinților, precum și o respirație urât mirositoare și dificultați în menținerea unei danturi sănătoase (6).

7. Scrâșnirea dinților

Un obicei adoptat ca metodă de eliberare a stresului, scârșnitul dinților, cunoscut și sub denumirea de bruxism, dăunează smalțului, slâbindu-l și ducând la dinți îngălbeniți și fragili (5, 6).

8. Anumite afecțiuni și medicamente

Studiile arată că puține boli afectează direct smalțul și dentina. Cu toate acestea, din cauza radiațiilor și a chimioterapiei, pacienții care suferă de anumite tipuri de cancer ajung să aibă dinți decolorați, din cauza unor reacții chimice care apar la nivelul organismului (6).

Numeroase medicamente pot determina apariția petelor la nivelul dinților. Antibioticele precum tetraciclină sau doxicilină provoacă decolorarea acestora. În cazul în care aceste antibiotice sunt administrate copiilor cu vârsta de până la opt ani (timp în care dinții sunt în curs de dezvoltare) dinții lor pot deveni galben-maronii. De asemenea, femeile care iau tetraciclină după cea de-a patra lună de sarcină sau în timpul alăptării pot avea copii ai căror dinți de lapte sunt decolorați (3, 6).

Prevenirea dinților îngălbeniți și Tratamente

Tratamentele pentru albirea dinților pot fi făcute atât acasă, recurgând la diferite tehnici naturale, precum, cât și de câăre specialiști, în mod profesional.

Tratamentele profesionale

Albirea profesională e realizată de către medicii dentiști și constă în aplicarea unui agent de albire direct pe suprafața dinților. Pentru a fi sporită performanța agentului de albire se pot utiliza lumini speciale sau lasere (1).

Tratamente naturale

1. Bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen
Utilizarea unei paste de dinți care conține bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen poate ajuta la albirea dinților. Aceasta poate fi realizată acasă, amescând o lingură de bicarbonat de sodiu cu două linguri de peroxid de hidrogen (2).

2. Utilizarea benzilor de albire
Benzile de albire sunt benzi din plastic, care conțin un strat subțire de gel de peroxid, modelate special astfel încât să se potrivească pe suprafața dinților. Există o gamă largă de benzi de albire a dinților, disponibile atât online, cât și în magazine, fiecare având instrucțiuni proprii. Cele mai multe sunt recomandate a fi aplicate de două ori pe zi, timp de 30 de minute (2).

3. Utilizarea pastei de dinți de albire
Ajută la reducerea îngălbenirii dinților. Astfel de paste de dinți conțin ingrediente mai puternice comparativ cu cele obișnuite, contribuind astfel la îndepărtarea petelor produse de diferite alimente și băuturi. Acest tip de pastă de dinți poate conține peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, substanțe chimice care contribuie la albirea dinților (2).

4. Perierea dinților
Se recomandă perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, timp de două-trei minute, în special după consumul de alimente și băuturi care duc la apariția petelor la nivelul dinților. Este importantă perierea cu atenție a fiecărui dinte, inclusiv a celor situați în partea din spate a cavității bucale. Sunt recomandate mișcările circulare de periere, precum și evitarea perierii gingiilor (2, 4).

5. Vitamina C
Conform unui studiu realizat în 2007, deficiența de vitamină C contribuie la agravarea periodontitei, care este o acumulare de bacterii la nivelul dinților și a gingiilor. Această acumulare de bacterii contribuie la decolorarea dinților. Prin urmare, se consideră că menținerea unui nivel optim de vitamina C ar putea ajuta la prevenirea îngălbenirii dinților (2, 7).

6. Cărbunele activ
Se crede că utilizarea acestuia, precum și a pastelor de dinți care îl conțin, poate ajuta la albirea dinților. Cărbunele activ are capacitatea de a elimina pigmenții și petele de pe suprafața lor, prin intermediul proprietăților sale absorbante (4).

Concluzii

Îngălbenirea dinților este o problemă cu care se confruntă numeroase persoane din întreaga lume. Însă cu ajutorul unei igiene adecvate și a diferitelor tratamente, aceasta poate fi remediată cu ușurință.


Data actualizare: 20-11-2020 | creare: 20-11-2020 | Vizite: 1049
Bibliografie
1. Yellow Teeth: Causes and How to Whiten Yellow Teeth, link: https://crest.com/en-us/oral-health/conditions/teeth-stains/yellow-teeth-causes-how-to-whiten-yellow-teeth
2. Home remedies to get rid of yellow teeth, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321172
3. Why Do Teeth Turn Yellow? link: https://www.livescience.com/54420-yellow-teeth.html
4. How to Get Rid of Yellow Teeth, link: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/how-to-get-rid-of-yellow-teeth
5. Ten Causes Of Yellow Teeth And How To Avoid Them, link: https://www.colgate.com/en-us/oral-health/adult-oral-care/ten-causes-of-yellow-teeth-and-how-to-avoid-them
6. 6 ways your teeth can become yellow, link: https://healthengine.com.au/info/6-ways-your-teeth-can-become-yellow
7. A. Amaliya M.F. Timmerman, F. Abbas, B.G. Loos, G.A. Van der Weijden, A.J. Van Winkelhoff, E.G. Winkel, U. Van der Velden, Java project on periodontal diseases: the relationship between vitamin C and the severity of periodontitis, 2007. J Clin Periodontol, 34, 299-304. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17378886/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum