Cum te porți cu un partener anxios
Autor: Vasiliu Alina
Dacă ai un partener care se confruntă cu anxietate sau cu o tulburare de anxietate, acest lucru nu înseamnă, neapărat, că relaÈ›ia voastră va avea de suferit. Prin înÈ›elegerea anxietății, în general, È™i a modului în care aceasta afectează partenerul, îÈ›i poÈ›i consolida relaÈ›ia de cuplu.
Cum influențează anxietatea?
Dacă te întâlneÈ™ti cu o persoană cu anxietate, este posibil ca partenerul tău să petreacă mult timp îngrijorându-se în legătură cu tot ce ar putea merge prost sau deja este în neregulă cu relaÈ›ia voastră de cuplu.
Iată câteva exemple de gânduri È™i întrebări:
- Dacă nu mă iubeÈ™te atât de mult cum îl iubesc?
- Și dacă m-a mințit?
- Dar dacă ascunde ceva de mine?
- Și dacă mă înÈ™ală?
- Și dacă vrea să mă înÈ™ele?
- Dacă îi place de altcineva?
- Dacă anxietatea mea ne distruge relația?
- Și dacă ne despărțim?
- Dacă nu îmi răspunde la mesaje?
- Dacă aÈ™ fi întotdeauna primul care încearcă o împăcare?
- Ce se întâmplă dacă mă uită?
Majoritatea oamenilor au cel puÈ›in câteva dintre aceste gânduri anxioase. Ele sunt o parte normală a unei relaÈ›ii, mai ales a unei noi relaÈ›ii. Persoanele cu probleme de anxietate sau cu o tulburare de anxietate, totuÈ™i, tind să aibă aceste gânduri anxioase mai frecvent È™i mai intens.
Gândurile anxioase provoacă simptome fiziologice, incluzând scurtarea respiraÈ›iei, insomnia È™i atacurile de anxietate. (1)
Ce poți face dacă ai un partener anxios?
Află mai multe despre anxietate
Este important să înveÈ›i cât de multe puteÈ›i despre anxietate, cum ar fi diferitele tipuri de tulburări de anxietate È™i tratamentul acestora. Acest lucru te va ajuta să înÈ›elegi mai bine prin ce trece partenerul tău.
Nu încerca să îi „tratezi”
Este incorect să presezi pe cineva să trăiască în funcÈ›ie de ideile tale despre cum cum ar trebui să fie, deoarece vor ajunge să simtă că te-au dezamăgit. În schimb, spune-le că doreÈ™ti să fie mai bine pentru că îi iubeÈ™ti - È™i nu că trebuie să se trateze pentru a fi iubiÈ›i.Nu încerca să le explici de ce nu ar trebui să aibă temeri
Probabil È™tii deja că frica lor nu este una raÈ›ională È™i că lucruri rele de care aceÈ™tia se tem, de cele mai multe ori, nu se vor realiza. În schimb, încearcă să îi întrebi de ce astfel de gânduri îi supără. De multe ori, actul lor de a scoate la lumină o frică pe care o au È™i de a o supune celor mai nefericite scenarii, este un mod de a o neutraliza.
Fii cinstit
Nu încerca să-È›i tratezi partenerul ca pe un copil fragil - chiar dacă nu vrei să se îngrijoreze - creează o dinamică ciudată într-o relaÈ›ie. Și, în plus, oamenii anxioÈ™i sunt destul de perceptivi È™i vor simÈ›i că ceva este în neregulă.
Fă-i să se simtă în siguranță
Adesea, una dintre cele mai mari frici în ceea ce priveÈ™te o persoană anxioasă este că acestea sunt de neclintit, doar pentru că sunt anxioase. Cât de des È™i cât de natural poÈ›i, spune-le: „Suntem împreună È™i nu plec nicăieri”.
Bucură-te de viață
Partenerul tău trece, din nou, printr-o criză de anixietate. Este greu să te uiÈ›i la persoana pe care o iubeÈ™ti într-o asemenea durere È™i, probabil, chiar mai rău, pentru ei să treacă prin ea. Dar este petrecerea de naÈ™tere a celui mai bun prieten sau a absolvirii nepoatei tale È™i nu poÈ›i să o ratezi. Chiar dacă este să mergi de unul singur, este indicat să o faci, pentru că acesta este cel mai sănătos lucru, în situaÈ›ia dată.
Este o uÈ™urare, atât în ceea ce priveÈ™te vinovăția partenerului vostru de a vă È›ine acasă, cât È™i pentru posibilele tale resentimente. Doar aminteÈ™te-È›i să verifici din când în când cum se simte È™i să îl asiguri că te gândeÈ™ti la el È™i că te vei întoarce acasă în siguranță.
Pentru a-È›i menÈ›ine propria sănătate mintală, este important să dezvolÈ›i obiceiuri È™i relaÈ›ii care sunt doar pentru tine, cum ar fi un regim regulat de exerciÈ›ii fizice sau întâlniri săptămânale cu prietenii. Să ai propria reÈ›ea de asistență, precum un bun prieten sau terapeut, pentru momentele în care anxietatea partenerului te copleÈ™eÈ™te. (2)
Ce trebuie să faci atunci când partenerul tău refuză tratamentul?
Anxietatea este tratabilă. Dar partenerul tău ar putea să nu vrea să caute ajutor profesional. În acest caz, trebuie să iei în considerare motivele care stau la baza refuzului.
De exemplu, poate că a încercat tratamentul înainte, dar nu a funcÈ›ionat. Unul dintre motivele pentru care tratamentul „nu reuÈ™eÈ™te” este că nu este tratamentul potrivit. Poate că a încercat numai medicamente sau psihoterapie, dar ar fi mai bine cu o combinaÈ›ie de tratamente.
În cele din urmă, decizia de a căuta tratament îi revine doar partenerului. Cel mai bun lucru pe care îl poÈ›i face este să îl sprijini È™i să îl încurajezi atunci când se hotărăște să caute ajutor. (3)
Gestionarea reacțiilor tale
Când partenerul tău vorbeÈ™te despre anxietate în contextul relaÈ›iei voastre, acest lucru te poate deranja. Este uÈ™or să interpretezi anxietatea ca o formă de egoism, respingere sau încercare de a crea distanÈ›a.
Un exemplu ar fi momentul în care partenerul afirmă că are gânduri anxioase în legătură cu faptul că l-ai putea înÈ™ela. PoÈ›i interpreta această afirmaÈ›ie la nivel personal È™i poÈ›i înÈ›elege că el încearcă să te judece sau crede că eÈ™ti tipul de persoană care înÈ™ală cu uÈ™urință.
În loc să permiteÈ›i ca anxietatea să fie un motiv de ceartă, încearcă să gândeÈ™ti lucrurile cu calm. AmineÈ™te-È›i că anxietatea este despre partenerul tău È™i se întemeiază, adesea, pe lucruri care nu sunt raÈ›ionale.
Gestionarea reacÈ›iilor tale este mai importantă decât gestionarea reacÈ›iilor partenerului. Te poate ajuta să îÈ›i sprijini partenerul È™i să stabileÈ™ti limite.
2. Supporting your partner with anxiety or depression. Url: https://healthyfamilies.beyondblue.org.au/pregnancy-and-new-parents/dadvice-for-new-dads/supporting-your-partner-with-anxiety-or-depression
3. Spouse or Partner. Url: https://adaa.org/finding-help/helping-others/spouse-or-partner
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Anxietate incurabila
- Golul mental si lipsa trairilor
- Masturbarea duce la anxietate?
- Sa fie stresul de vina?
- Atac de panica - stare anxioasa depresiva (va rog ajutati-ma)
- Anxietate depresie numai vad iesire :(
- M am vindecat de anxietate
- Vreau sa fiu bine pt familia mea si sa evit o cadere
- Anxietate depresie sau schizofrenie panaroida
- Stres, anxietate, tiroida, lipsa minerale?