Suplimente eficiente conform studiilor
Autor: Vasiliu Alina
Multe persoane iau suplimente în convingerea că își vor păstra starea de sănătate sau vor putea preveni apariția bolii. Toată lumea vrea să știe dacă suplimentele chiar dau rezultate și dacă pot ajuta. Din păcate, în majoritatea cazurilor, studiile nu au reușit să ne confirme beneficiile suplimentelor.
Noi cercetări publicate în Annals of Internal Medicine sugerează că vitaminele și suplimentele pot să nu fie la fel de eficiente pe cât credeai și nu ajută la susținerea unei stări bune de sănătate. (1)
Nutrienții consumați prin suplimente nu îmbunătățesc sănătatea și longevitatea la fel cei consumați din alimente, potrivit studiului.
Cercetătorii au folosit date de la aproximativ 30.000 de adulți din SUA care au participat la National Health and Nutrition Examination Survey din 1999 până în 2010. Fiecare persoană a furnizat informații despre suplimentele folosite în ultima lună. Cercetătorii au folosit, apoi, aceste informații pentru a determina nivelul de nutrienți al participanților.
În perioada următoare, care a durat aproximativ șase ani, au murit 3.600 de oameni.
Deși, inițial, cercetătorii erau de părere că suplimentele dietetice sunt asociate cu un risc mai mic de moarte timpurie, după ce au fost luați în considerare factori precum educația, statutul socioeconomic și demografia, a devenit evident că în mare parte persoanele cu venituri mai mari, mai bine educate luau suplimente. După această ajustare, conexiunea dintre suplimente și longevitate a dispărut.
Vitamina D
Vitamina D este necesară pentru a absorbi calciul, de aceea vitamina D este atât de importantă pentru oase sănătoase. Dar vitamina D pare să reducă, de asemenea, riscul diferitelor probleme neuromusculare, iar unele dovezi preliminare susțin speranța că vitamina D poate contribui la reducerea riscului de cancer de prostată și poate proteja împotriva bolilor autoimune.
Cu toate acestea, studiul menționat mai sus a arătat că persoanele care au luat suplimente de vitamina D, dar care nu erau deficiente de vitamina D, au avut un risc mai mare de a muri în perioada de studiu.
Calciu
Deși mulți medici recomandă în mod obișnuit suplimente de calciu pentru femei care prezintă un risc ridicat de osteoporoză, bărbații ar trebui să se limiteze doza zilnică recomandată, deoarece unele dovezi sugerează că niveluri foarte mari pot crește riscul de cancer de prostată.
În plus, un alt raport din 2011 a legat suplimentele de calciu, cu sau fără vitamina D, cu un risc crescut de boli de inimă. (2) Într-un studiu, persoanele care au luat doze mari de calciu au avut un risc cu 53% mai mare de a muri de cancer decât cei care nu au luat suplimente. Însă excesul de calciu din alimente nu a fost asociat cu o creștere a riscului de mortalitate, fapt ce sugerează că asocierea dintre excesul de calciu și cancerul nu este complet clară și va necesita mai multe cercetări.
Antioxidanții
Vitamina E, vitamina A, beta-carotenul și vitamina C au fost preferatele anilor ‘80 și de la începutul anilor ‘90. Dar multe studii clinice nu au arătat niciun beneficiu împotriva bolilor de inimă, cancerului sau a altor boli. De fapt, chiar și doze moderate de vitamina A cresc riscul de fracturi de șold sau de cancer de prostată (3); beta carotenul crește riscul de cancer pulmonar la fumători; iar vitamina E crește riscul de cancer de prostată (4) și a fost legată de o creștere a infecțiilor respiratorii, insuficiență cardiacă și a ratei generale de deces.
Pe de altă parte, obținerea de suficientă vitamina A, vitamina K, magneziu, zinc și cupru a fost asociată cu un risc mai mic de a muri devreme - dar numai atunci când acești nutrienți proveneau din alimente.
Vitamina B
Pe baza unor cercetări solide, se credea că vitaminele B, chiar și în cantitățile găsite în multivitaminele obișnuite, ar putea reduce riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral. Dar în ultimii ani, o serie de studii clinice randomizate resping această idee.
Multivitamine
În ciuda statutului lor iconic, nu există dovezi că multivitaminele îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea sau previn îmbolnăvirea. De fapt, atât U. S. Preventive Services Task Force, cât și o conferință din 2006 - National Institutes of Health State-of-the-Science Conference au concluzionat că multivitaminele nu oferă protecție împotriva bolilor de inimă sau cancerului. (5)
Un studiu din 2007 a scos la iveală posibilitatea ca bărbații care iau mai mult de șapte multivitamine pe săptămână să se confrunte cu un risc crescut de cancer de prostată, în special dacă iau și alte suplimente. În plus, un studiu din 2011 a legat multivitaminele de o rată crescută a mortalității la femei.
Ulei de pește
Deși uleiul de pește pare să protejeze inima, celelalte avantaje ale acesteia - de la tratarea depresiei și a inflamației intestinale până la reducerea simptomelor artritei - nu au fost validate. În doze mari, uleiul de pește poate reduce nivelul trigliceridelor. Dacă decizi să iei ulei de pește, nu alege uleiul de ficat de pește, care este bogat în vitamina A.
Fibre
Majoritatea oamenilor consideră suplimentele de fibre ca un tratament pentru constipație. Însă un aport mare de fibre are beneficii potențiale pentru mai multe afecțiuni de sănătate, de la boli de inimă și obezitate la hernii, varice și diverticulită.
Cereale integrale, fructe, legumele, nucile și semințele sunt cele mai bune surse de fibre, dar multe persoane au nevoie de suplimente pentru a atinge aceste obiective. Dacă ai nevoie de fibre suplimentare, ia în considerare psyllium, care ajută și la reducerea nivelului de colesterol.
Seleniu
În 2009, un studiu multinațional de 35 553 de bărbați cu luau seleniu și vitamina E a raportat că ambele vitamine nu au niciun efect împotriva cancerului de prostată. (6) Seleniul pare, de asemenea, să crească riscul de diabet.
2. Vitamin D, Calcium, and Cardiovascular Disease: a“D”vantageous or “D”etrimental? An era of uncertainty. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5316291/
3. A comprehensive bone-health management approach for men with prostate cancer receiving androgen deprivation therapy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3149548/
4. Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20155614
5. Multivitamins in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men: The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501249/
6. Selenium and vitamin E supplements for prostate cancer: evidence or embellishment? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11937432
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ganoderma lucidum - ati auzit de aceasta ciuperca, ce proprietati are?
- Dezvoltare masa musculara
- Crestere musculara si suplimente...
- Recomandare ingrasare, suplimente nutritive
- Suplimentele nutritive, hematii in urina
- Suplimentele nutritive si tratamentul pentru acnee
- Nelamurire referitoare la suplimente culturism (sunt diebatic)
- Lipoame+Suplimente nutritive
- Efecte adverse Proherb