E posibil să întăreşti sistemul imun?

©

Autor:

E posibil să întăreşti sistemul imun?

Întărirea sistemului imunitar prin alimentație sau prin adaptarea unor obiceiuri sănătoase nu reprezintă un mit, studiile făcute în ultimii ani ajungând să confirme ceea ce încă din Antichitate era cunoscut: alimentația şi stilul sănătos de trai pot juca un rol în sporirea imunității. Cu toate acestea, medicii recomandă păstrarea unui stil de viață sănătos, fără a oferi o corelare directă între anumite alimente şi sistemul imunitar.

Deoarece organismul este un tot unitar, sistemele acestuia, inclusiv cel imunitar, funcționează mai bine atunci când sunt luate anumite măsuri:

  • este evitat consumul de alcool în cantități mari;
  • sunt evitate țigările de orice fel;
  • stresul este minimalizat;
  • greutatea este ținută sub control;
  • exercițiile fizice devin obișnuință;
  • legumele şi fructele sunt consumate regulat;
  • minimum 8 ore de somn.


O viață sănătoasă este sinonim cu un organism sănătos, așadar cu un sistem imunitar funcțional. (4)

Organismul uman se află într-un contact permanent cu antigene străine, care, odată pătrunse în organism, declanșează producția de anticorpi. Răspunsul imun realizat de organism este fie specific, dobândit prin diverse modalități, fie nespecific, caracteristic tuturor oamenilor (înnăscut). Sistemul imunitar este capabil să dezvolte o memorie a agenților dăunători cu care deja s-a aflat în contact, acesta fiind şi motivul pentru care vaccinul, o metodă specifică de apărare, conține componente ale microbului care duce la apariția unei anumite boli.

Lucrurile par însă a merge mai departe de atât. Conform unor noi descoperiri din domeniu, sistemul imunitar are capacitatea de a dezvolta o memorie chiar şi a agenților cu care nu a intrat în contact. Existența unei memorii imune la agenții patogeni (care ar putea reprezenta un pericol pentru organism) pe care sistemele imunitare nu i-au întâlnit ar putea să fie explicată de expunerea continuă la microorganismele existente pe dispozitivele utilizate zilnic, precum telefonul, tastatura sau obiecte de bucătărie. În studiu se face referire în mod special la nou-născuți, al căror sânge nu ar prezenta memorii sporite, lucru care confirmă ipoteza formării unei memorii imune în urma expunerii prelungite la microorganisme. Acest studiu dovedește de ce anumite infecții banale pot fi fatale la un copil nou-născut. De asemenea, specialiștii au realizat faptul că celulele CD4, responsabile de apărarea specifică, sunt reactivate şi pot lupta împotriva mai multor bacterii. (1)

Deși în mod firesc organismul uman este capabil să lupte de unul singur cu un număr mare de microorganisme, uneori sistemul imunitar poate avea nevoie de ajutor. Medicamentele reprezintă soluția de avarie şi sunt recomandate doar atunci când se instalează simptomele unei răceli. Până atunci însă, există o serie de modalități de întărire a sistemului imunitar, unele dintre acestea fiind confirmate de studii.

Somnul s-a dovedit a avea un impact major asupra tuturor sistemelor funcționale ale organismului, așadar şi asupra sistemului imunitar. Pe parcursul orelor de somn sunt create şi totodată distribuite celule imune către ganglionii limfatici, locul în care se duce lupta împotriva infecțiilor. Acest lucru a fost confirmat de studiile realizate de către cercetători: în cel mai elocvent studiu care confirmă ipoteza „somnului benefic pentru imunitate” au fost utilizate două grupuri de subiecți, injectați cu toții împotriva hepatitei A. Jumătate dintre subiecți au fost pus să doarmă vreme de opt ore, în timp ce restul nu au dormit. Cantitatea de anticorpi produsă şi specifică hepatitei A a fost de două ori mai mare la grupul celor care au dormit în prima noapte de după vaccin. (2)


Exercițiile fizice ar putea mări imunitatea, existând în prezent mai multe teorii referitoare la acest lucru.

Deşi este vorba de simple ipoteze, care nu au fost dovedite, este de așteptat ca următorii ani să aducă şi studiile necesare. Conform unei teorii, activitatea fizică ar putea să favorizeze eliminarea bacteriilor din căile respiratorii, ceea ce scădea dramatic șansele de îmbolnăvire. Exercițiile fizice sunt asociate cu starea de febră, în anumite condiții benefică în răceli. În urma unor exerciții fizice, temperatura corporală va creşte, ceea ce va împiedica creșterea bacteriilor (imita starea de febră). Studiile dovedesc faptul că persoanele care execută zilnic exerciții fizice sunt mai puțin predispuse îmbolnăvirilor, însă nu sunt clare încă motivele. (3)

Consumul regulat de alimente are un efect direct asupra sistemului imunitar, deoarece o dietă săracă ar duce la instalarea subnutriției, o afecțiune medicală gravă care condamnă la deces sute de mii de oameni. De cele mai multe ori, cauza decesului celor subnutriți este chiar o boală de natură infecțioasă. Deşi există puține studii care să confirme efectele nutriției asupra sistemului imunitar, anumite deficiențe de micronutrienți au modificat răspunsurile sistemului imunitar la animale. Legumele şi fructele conțin majoritatea mineralelor necesare unei bune funcționări ale sistemului imunitar. (4)

Care sunt alimentele recomandate pentru creșterea imunității?

  • citricele, precum portocalele, lămâile, clementinele sau grapefruit, ar putea ajuta la combaterea infecțiilor (datorită conținutului lor mare de vitamina C);
  • usturoiul (acesta are o concentrație mare de compuși cu conținut de sulf);
  • broccoli (una dintre cele mai sănătoase legume, cu un conținut crescut de vitamine şi minerale);
  • ardei roșii (conțin o cantitate de două ori mai mare de vitamina C decât citricele, dar şi beta-caroten);
  • ghimbir (cu proprietăți de scădere a colesterolului şi a inflamațiilor locale);
  • iaurtul grecesc (sursă de vitamina D, poate stimula sistem imunitar);
  • crustacee (nivel crescut de zinc);


Alte alimente
care pot avea efecte asupra sistemului imunitar: nucile, kiwi, papaya, turmeric sau carnea de pasăre. (5)

Ajută suplimentele alimentare cu minerale sau cele pe bază de plante?

Suplimentele cu minerale şi multivitamine au efecte benefice asupra funcționării sistemelor organismului uman, însă mai degrabă acestea sunt utile doar pentru restabilirea nivelului de minerale din organism. Suplimentele alimentare pe bază de plante sunt folosite pentru îmbunătățirea imunității, chiar dacă nu există niciun fel de dovadă că acestea vor proteja împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, unele preparate pot creşte nivelul anticorpilor. (4)


Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 762
Bibliografie
(1) Immune systems of healthy adults 'remember' germs to which they’ve never been exposed, Stanford study finds, link: https://med.stanford.edu/news/all-news/2013/02/immune-systems-of-healthy-adults-remember-germs-to-which-theyve-never-been-exposed-stanford-study-finds.html
(2) Is it possible to boost your immune system? link: https://www.popsci.com/is-it-possible-to-boost-your-immune-system
(3) Exercise and immunity, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm
(4) How to boost your immune system, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
(5) 15 Foods That Boost the Immune System, link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea imunității prin exerciții fizice
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Efectul mediului ambiant asupra imunității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum