Afecțiuni grave de care te poți feri ușor - bine de știut
Autor: Teodorescu Mihai
Unul dintre cele mai importante obiective ale specialiștilor din domeniul medical este acela de a depista factorii de risc care duc la apariția unei anumite afecțiuni. Deoarece tratamentele împotriva unei boli sunt mult mai costisitoare, dar și mai mai dureroase, prevenția este cheia pentru o viață mai lungă, dar și pentru a păstra resursele financiare. Există un număr relativ crescut de afecțiuni grave de care ne putem feri cu ușurință, fie prin imunizare, fie prin modificarea stilului de viață sau prin abordarea unui anumit comportament. (1) (2)
Bolile cu transmitere sexuală
HIV-ul, hepatita, sifilisul, chlamydia, herpesul genital, gonorrea sau trichomoniasisul sunt doar câteva dintre afecțiunile ce pot fi contractate în urma unui contact sexual cu o persoană contaminată. Există mai bine de douăzeci de afecțiuni cu transmitere sexuală, gravitatea acestora fiind diferită. În timp ce anumite afecțiuni transmise pe cale sexuală pot fi tratate, altele s-ar putea să se dovedească într-un final fatale. (3)
Cum ne putem feri de afecțiunile cu transmitere sexuală?
Folosind prezervativul - utilizate corespunzător, prezervativele din latex sunt extrem de eficiente împotriva unei boli cu transmitere sexuală. Excepția apare în cazul actului sexual oral realizat de către un bărbat sănătos unei persoane de sex feminin contaminate. În absența prezervativului, modalitățile de protecție rămân abstinența, monogamia sau limitarea numărului partenerilor sexuali. Cu cât numărul de parteneri este mai mare, cu atât mai mari sunt și riscurile. Deoarece de cele mai multe ori infecțiile transmise pe cale sexuală sunt asimptomatice, există posibilitatea transmiterii involuntare.
Vaccinarea este eficientă pentru evitarea hepatitei B sau a virusului papiloma uman (HPV). (4) (5) (6)
Afecțiunile cardiovasculare
Afecțiunile cardiovasculare reprezintă la momentul actual principala cauză de deces de pe întreg globul, statisticile fiind în continuare extrem de îngrijorătoare. Tocmai din acest motiv, în ultimii ani au fost demarate numeroase programe naționale și internaționale de prevenție, educare şi informare cu privire la bolile cardiovasculare. În ciuda eforturilor autorităților, în anumite țări rata deceselor cauzate de o afecțiune cardiovasculară continuă să treacă de 50%, oamenii fiind de cele mai multe ori responsabili de propria lor îmbolnăvire. (1) (8) (9)
Cum ne putem feri de afecțiunile cardiovasculare?
Controlând tensiunea arterială și nivelul colesterolului - la persoanele cu valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului rău vasele de sânge responsabile de alimentarea inimii se îngustează, fluxul sanguin fiind mai lent. Tocmai de aceea, hipertensiunea arterială și un nivel al colesterolului LDL peste limita normală reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. (9) (11)
Evitând sedentarismul - exercițiile fizice sunt absolut necesare pentru o funcționare normală a tuturor organelor interne. Activitatea fizică regulată nu doar că reduce tensiunea arterială, ci are efecte benefice asupra tuturor căilor metabolice din organism. Aproape 10% dintre persoanele care își pierd viața prematur din cauza unei afecțiuni cardiovasculare au avut un stil de viață sedentar. (9) (10) (11)
Evitând tutunul - fumatul reprezintă un important factor de risc pentru infarctul miocardic și pentru accidentul vascular cerebral. (9) (11)
Reducând stresul - problemele de ordin mental, precum depresia sau anxietatea prelungită provoacă o creștere a tensiunii arteriale și a colesterolului, fapt ce favorizează apariția afecțiunilor cardiace cronice sau ireversibile. (9)
Păstrând o alimentație sănătoasă - alimentele bogate în grăsimi și sodiu trebuie consumate cu moderație, în timp ce legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Studiile au confirmat faptul că prin consumarea zilnică a acestor două grupe de alimente (legume și fructe) este redus riscul de accident vascular cerebral. (11) (12)
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar reprezintă tipul de cancer care provoacă cel mai mare număr de decese în întreaga lume, anual fiind raportate peste 1,5 milioane de decese. În mai bine de 70% dintre cazuri, cancerul pulmonar ar fi putut fi evitat, conform spuselor cercetătorilor din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. (13) (14)
Cum putem preveni cancerul pulmonar?
Renunțând la tutun - deși există un raport procentual relativ mic între numărul de fumători și numărul celor depistați cu cancer pulmonar, statisticile ne spun faptul că 9 din 10 adulți diagnosticați cu cancer fumează sau au fumat. Țigările conțin mai bine de 7000 de compuși chimici, câțiva dintre aceștia având potențial cancerigen (hidrocarburile aromatice policiclice și nitrozaminele). În urma expunerii prelungite la aceste substanțe dăunătoare, celulele de la nivelul plămânilor se deteriorează, ajungându-se într-un final la cancer pulmonar. Tocmai de aceea, prin renunțarea la tutun șansele de a dezvolta cancer pulmonar scad cu 90%. (13) (14) (15)
ciroza
Pe măsură ce ficatul este agresat de anumite substanțe sau condiții medicale, celulele sănătoase din ficat se vor deteriora, în urma acestei degradări urmând să apără fragmente de țesut cicatricial. Funcționarea ficatului va fi mult îngreunată, ajungându-se într-un final la diagnosticul de ciroză, moment în care ficatul nu mai este capabil să funcționeze normal. Principalii factori de risc pot fi cu ușurință evitați, astfel că ciroza este una dintre afecțiunile extrem de grave, dar totodată relativ ușor de evitat. (8) (16) (17)
Cum ne putem feri de ciroză?
Evitând consumul de alcool în cantități mari - potrivit datelor, 2 din 10 consumatori cronici de alcool vor dezvolta ciroză, alcoolul fiind cea mai frecventă cauză a bolii cronice de ficat. Hepatita alcoolică apare mult mai frecvent, nefiind însă obligatoriu ca un om depistat cu această afecțiune să ajungă la ciroză. A doua cea mai frecventă cauză a cirozei este hepatita virală. Nu toate formele de hepatită pot determina însă apariția cirozei, ci doar hepatita B și C. (8) (16) (17)
Hepatita
Dintre toate virusurile hepatice, virusul hepatitei A este cel mai ușor de contractat, deoarece acesta se poate afla și în alimente sau apă, nefiind necesară transmiterea sa de la o altă persoană. Este suficient ca o persoană să consume alimente contaminate, pentru a dezvolta Hepatita a. Tocmai de aceea, pentru a putea evita infectarea cu virusul hepatitei A este obligatorie vaccinarea, în mod special înainte de a realiza călătorii în regiunile sărace sau insalubre, înainte de a utiliza medicamente recreative sau înainte de a întreține relații sexuale cu o persoană contaminată. Criteriile nu sunt aceleași și în cazul hepatitei B sau C, boli ce se transmit exclusiv de la o persoană contaminată. (7)
Cum ne putem feri de hepatita B sau C?
Evitând contactele sexuale neprotejate - virusul hepatic B și virusul hepatic C se transmit atunci când există un contact direct cu fluidele unei persoane contaminate. Cel mai ușor, acest lucru se poate întâmpla în timpul unui act sexual neprotejat. Tocmai de aceea, contactele sexuale neprotejate trebuie evitate.
Vaccinul împotriva hepatitei B - acesta este extrem de eficient și trebuie să fie luat în calcul de către persoanele al căror partener a fost deja depistat cu hepatita B. De asemenea, trebuie ca obiectele de igienă personală, precum periuța de dinți sau aparatul de ras să nu fie folosite decât de o singură persoană. (7)
ebola
Cunoscută și sub denumirea de febră hemoragică, din cauza hemoragiei masive și incontrolabile pe care o produce, Ebola este una dintre cele mai grave boli transmisibile, din cauza ratei extrem de crescute a mortalității (de aproximativ 90%), dar și din cauza faptului că nu există niciun tratament împotriva sa. Virusul care provoacă Ebola se transmite în mod exclusiv de la om sau de la animal.
Cum ne putem feri de Ebola?
Ebola ar putea fi prevenită cu ușurință, prin evitarea călătoriilor în regiunile de pe glob în care se găsește sau se suspectează că ar exista virusul. Cei care deja se află într-o țară în care au fost raportate cazuri de Ebola ar trebui să știe că boala nu se transmite pe calea aerului, din alimente sau din apă, ci în mod exclusiv de la o persoană sau un animal contaminat, chiar și după moartea acestora. Obiectele personale ale celui infectat pot, de asemenea, să transmită virusul. Tocmai de aceea, este complet interzis contactul direct cu o persoană contaminată ori cu obiectele sale personale. Virusul se poate transmite inclusiv prin transpirație, astfel că îmbrățișările, săruturile sau chiar și strângerea de mână sunt interzise. (18)
Boala Lyme
Borelioza (sau boala Lyme) reprezintă o afecțiune de natură infecțioasă produsă de o bacterie ce poate fi transmisă omului de la o căpușă infectată, în urma unei mușcături produse de aceasta. În mod evident, cel mai indicat ar fi să se evite zonele împădurite și mediile umede, acolo unde trăiesc de regulă căpușele, astfel încât să nu se ajungă la situația în care o căpușă reușește să ajungă pe piele. (19)
Cum ne putem feri de boala Lyme?
Utilizând spray-uri/substanțe împotriva căpușelor - acestea trebuie achiziționate de la farmacie și utilizate conform instrucțiunilor existente pe prospect. Farmacistul poate oferi informații suplimentare sau vă poate ajuta să alegeți produsul de care aveți nevoie.
Prin verificarea corporală - deoarece de cele mai multe ori sunt aproape insesizabile, iar simptomele lipsesc, este important ca după fiecare plimbare în aer liber să se realizeze o verificare corporală, pentru a sesiza eventuala prezență a căpușelor. Acestea nu reprezintă un pericol dacă sunt îndepărtate în primele 12-24 de ore.
Atunci când este sesizată o căpușă, îndepărtarea sa trebuie să se realizeze corect, fiind recomandată prezența într-un cabinet medical, în cel mai scurt timp posibil. (19) (20)
(2) The prevention of disease and promotion of health: the need for a new approach, link: https://academic.oup.com/eurpub/article/17/4/329/503035
(3) Sexually Transmitted Diseases, link: https://medlineplus.gov/sexuallytransmitteddiseases.html
(4) How to Reduce Your Risk of Infectious Diseases, link: https://www.verywellhealth.com/tips-to-prevent-infections-1958877
(5) Preventing the 5 Most Serious Life-threatening Diseases, link: https://www.mdvip.com/about-mdvip/press-room/preventing-5-most-serious-life-threatening-diseases
(6) How You Can Prevent Sexually Transmitted Diseases, link: https://www.cdc.gov/std/prevention/default.htm
(7) Can I Prevent Hepatitis? link: https://www.webmd.com/hepatitis/understanding-hepatitis-prevention
(8) The Top 10 Deadliest Diseases, link: https://www.healthline.com/health/top-10-deadliest-diseases
(9) Healthy living can prevent disease, link: https://www.canada.ca/en/public-health/services/chronic-diseases/healthy-living-prevent-disease.html
(10) [Prevention of cardiovascular diseases through sport and physical activity: A question of intensity?] link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25804555
(11) 9 Ways to Prevent Disease, link: https://health.clevelandclinic.org/9-ways-to-prevent-disease/
(12) Health Benefits of Fruit, link: https://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Fruits
(13) Cancer, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
(14) Lung cancer statistics, link: https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/lung-cancer
(15) Causes of Lung Cancer, link: https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-causes
(16) Understanding Cirrhosis of the Liver, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information
(17) Alcoholic Liver Cirrhosis, link: https://www.healthline.com/health/alcoholic-liver-cirrhosis#symptoms
(18) Ebola Virus Infection, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ebola-fever-virus-infection
(19) Borrelia Burgdorferi, link: https://www.bayarealyme.org/about-lyme/what-causes-lyme-disease
(20) Prevent Lyme Disease, link: https://www.cdc.gov/features/lymedisease/index.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni