Principalele 5 cauze de deces prematur

©

Autor:

Principalele 5 cauze de deces prematur

Decesul prematur se referă la moartea survenită la o vârstă mai mică decât speranța de viață. În general decesul prematur apare ca urmare a existenței unei boli cronice, a unui accident sau a suicidului. În România, speranța medie de viață este de 78,7 ani în cazul femeilor și 71,6 ani în cazul bărbaților. Pentru comparație, media europeană este de 83,3 ani la femei și 77,8 ani la bărbați. În ceea ce privește decesul prematur, studiile spun că între 48-66% dintre decesele timpurii pot fi prevenite. (1, 2, 3)

Pe primele locuri în topul cauzelor apariției decesului prematur se numără cancerul, bolile cardio-vasculare, accidentul vascular cerebral, bolile respiratorii și bolile hepatice. (3)

Cancerul

Cancerul este unul dintre principalele cauze ale mortalității premature. Deși există peste 200 de tipuri de cancer, mai bine de jumătate sunt cele de plămâni, sân, prostată și intestin (cancer gastro-intestinal). Potrivit unui studiu din 2011 aproximativ 42% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nepotrivit și pot fi prevenite. (2, 3, 4)

Pentru început, cancerul de plămâni este cauzat de fumat, o dietă nesănătoasă este direct legată de cancerul gastrointestinal, cancerul pancreatic și cancerul esofagian, iar excesul de alcool crește riscul de a dezvolta cancer de sân. (3, 5)

În plus, controlul regulat al persoanelor cu un risc crescut (o dietă nesănătoasă, o rudă apropiată care a avut cancer, etc.) contribuie la detectarea din timp a bolii și scăderea șanselor de deces prematur. (3)

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate, în timp, contribui la prevenirea decesului prematur.

Bolile cardiovasculare

Potrivit doctorilor, majoritatea deceselor apărute din cauza bolilor de inimă pot fi prevenite.

Șansele ca o persoană să aibă o boală cardio-vasculară cresc pe măsură ce luăm în considerare factorii de risc: o dietă deficitară (exces de zahăr, sare și alimente procesate și consum redus de fructe și legume), fumatul, tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut al colesterolului, consumul excesiv de alcool, obezitatea și lipsa activității fizice. (2, 3, 5, 7, 8)

Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, evitarea excesului de orice fel și integrarea în viața zilnică a activității fizice (poți începe cu o plimbare zilnică de 30 minute) se poate scade riscul de deces prematur din cauza bolilor cardio-vasculare. (6)

Mai mult, activitatea fizică contribuie la scăderea riscului de atac de cord cu până la 30% iar eliminarea excesului de kilograme elimină alte afecțiuni care ar putea pune viața în pericol. (3)

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) ocupă poziția a treia în topul cauzelor decesului prematur. În România 60.000 de persoane suferă de accident vascular cerebral în fiecare an iar potrivit studiile aproape 4.000 cazuri pot fi prevenite. (3, 9)

Tensiunea arterială ridicată este principala cauză a accidentului vascular cerebral iar doctorii spun că din totalul persoanelor afectate jumătate nu se tratează, motivul fiind, conform specialiștilor, faptul că persoanele nu știu care sunt simptomele (vedere încețoșată apărută din senin, o stare de slăbiciune pe o jumătate a corpului inclusiv piciorul, amețeală, stare de confuzie și pierderi de memorie). (3, 10)

Cum poate fi prevenit accidentul vascular cerebral? O soluție este reducerea consumului de sare (sarea este un factor în creșterea tensiunii arteriale) și adoptarea unei diete sănătoase care să includă toate grupele alimentare.

Bolile respiratorii

Bolile respiratorii variază de la astm la bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) și reprezintă în cele mai grave cazuri un cauză pentru decesul prematur.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă este cauzată de factori de mediu și de stilul de viață. Majoritatea cazurilor, 85% dintre persoanele care mor din cauza bolilor respiratorii, sunt cauzate de fumat, restul fiind cauzat de expunerea la substanțe chimice, gaz de eșapament, praf și fumul de la combinatele chimice. Aceste cauze apar ca urmare a unei deficiențe a unei substanțe numite alfa-1-antitripsină. (3, 5, 8)

Mai mult, un studiu a arătat că 72% dintre bolile respiratorii cronice pot fi explicați de factori de mediu și comportamentali - un stil de viață dezordonat, exces de tutun și alcool, lipsă de somn. (2)

Bolile hepatice

Procentul persoanelor care suferă de boli hepatice crește de la an la an. Boala se dezvoltă fără simptome care ar putea îngrijora, problemele vizibile apărând atunci când ficatul începe să cedeze. (3)

Principalele cauze ale bolilor hepatice sunt comportamentele și includ: consumul excesiv de alcool, obezitatea, existența unei inflamări a ficatului, în general, hepatită B. (3)

În aceste condiții, consumul moderat de alcool și adoptarea unui stil de viață sănătos care să include o alimentație echilibrată și cel puțin 30 minute de activitate fizică pe zi va contribui la scăderea riscului de a dezvolta o boală hepatică.

Pentru a preveni cauzele decesului prematur este suficient să alegi moderația în toate (alimentație, consum de alcool, stres) și să mergi regulat la consult dacă există un risc mai mare de a dezvolta una dintre bolile de mai sus. Descoperirea afecțiunii din timp va duce la administrarea timpurie a tratamentului și astfel evitarea complicațiilor și punerea în pericol a vieții.


Data actualizare: 14-09-2019 | creare: 03-08-2018 | Vizite: 3030
Bibliografie
1. Pe ultimele locuri în UE: România mai are de recuperat 7 - 8 ani la speranţa de viaţă . https://www.zf.ro/eveniment/pe-ultimele-locuri-in-ue-romania-mai-are-de-recuperat-7-8-ani-la-speranta-de-viata-14961958
2. Data from Major Studies of Premature Mortality. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279981/
3. The top 5 causes of premature death . https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/top-5-causes-of-premature-death/
4. The fraction of cancer attributable to lifestyle and environmental factors in the UK in 2010. https://www.nature.com/articles/bjc2011489
5. Up to Half of U.S. Premature Deaths Are Preventable; Behavioral Factors Key. https://www.prb.org/us-premature-deaths/
6. Causes of premature death and their associated risk factors in the Golestan Cohort Study. https://bmjopen.bmj.com/content/8/7/e021479
7. Measuring the Risks and Causes of Premature Death: Summary of Workshops. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25834864
8. Smoking is a major cause of premature death worldwide. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1462941004000191
9. Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/peste-60-000-de-romani-sufera-anual-un-accident-vascular-cerebral-de-cele-mai-multe-ori-pacientii-achita-singuri-tratamentul.html
10. Know the signs of stroke. https://www.nhs.uk/actfast/Pages/know-the-signs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bolile cu cel mai mare risc de mortalitate
  •