Consumul de pește și fructe de mare reduce riscul de artrită reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, de cauză inflamatorie care afectează în principal articulațiile, fiind cel mai frecvent întâlnită la femei, reprezentând aproximativ 1% la nivelul populației generale.
Această boală a cărui etiologie nu este pe deplin înțeleasă, are caracter progresiv, afectând inițial țesutul sinovial, asociat cu durere și distrugerea cartilajului care va conduce către afectarea ireversibilă a articulațiilor.
Se cunosc factori de mediu care pot reprezenta un risc pentru artrita reumatoidă, precum stresul, virusurile, fumatul și dieta, în special pe bază de carne roșie și lactate.
Printre alimentele care se pot adăuga la dieta cu risc de artrită reumatoidă se încadrează și grăsimile saturate, băuturile îndulcite, carbohidrații și consumul scăzut de acizi grași omega-3. Se consideră faptul că acești factori pot potența răspunsul proinflamator.
Există studii care furnizează informații contradictorii privind rolul dietei în această boală, motiv pentru care cercetătorii au realizat un nou studiu pentru determinarea exactă a unei relații dintre carne și artrita reumatoidă.
Prelucrarea datelor
S-au recrutat pacienți cu artrita reumatoidă diagnosticați în ultimele 12 luni, fiind evaluați prin intermediul unui chestionar despre tipul de dietă, frecvența consumului anumitor alimente, cantitatea, date antropometrice (greutatea corporală, înălțimea, indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei), precum și statutul socioeconomic care îi poate determina să consume anumite alimente.
Pentru acuratețea studiului au fost incluși doar subiecți ce nu sufereau de alte boli cronice, femei care nu sunt însărcinate și care nu alăptează, precum și persoane fără alergii alimentare.
Rezultatele studiului
Rezultatele au arătat o legătură clară între consumul de carne procesată și riscul dezvoltării bolii, inclusiv prin creșterea markerilor inflamatori, respectiv proteina C reactivă (CRP).
S-a analizat dieta și din punct de vedere al consumul de pește, iar rezultatele au arătat că peștele și fructele de mare pot avea un rol protector în fața bolii, în principiu prin scăderea markerilor specifici ai inflamației.
Ca orice studiu, acesta prezintă câteva limitări care pot erona datele, din prisma numărului mic de pacienți și din cauza relatării subiective privind alimentația.
Datele sunt totuși promițătoare pentru viitor, încurajând consumul de pește precum și scăderea consumului de carne procesată, pentru a scădea riscul apariției artritei reumatoide.
sursa: News Medical
foto: Doucefleur / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce conțin de fapt alimentele fermentate?
- Provocările părinților legate de comportamentul alimentar avid al copiilor preșcolari
- Vorbind cu copiii despre greutate: ce spune internetul și de ce cercetătorii sunt îngrijorați
- Cum influențează alimentele bogate în zaharuri și grăsimi saturate comportamentul alimentar?
- Tratament pt artrita reumatoida
- Artrita reumatoida si fibromialgie?
- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Arterita reumatismala la 18 ani
- Care sunt pestii slabi?
- Artrita Reumatoida si Spina Bifida Oculta
- BOALA STILL - informatii