Consens internațional privind terminologia postului - un ajutor în domeniul cercetării
©
Autor: Airinei Camelia
![Consens internațional privind terminologia postului - un ajutor în domeniul cercetării](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47674.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu recent publicat în revista Cell Metabolism a prezentat primul consens internațional de experți privind terminologia postului alimentar. Consensul a fost realizat folosind metoda Delphi, cu participarea a 38 de experți din 45 invitați. După cinci runde de sondaj și o conferință online, s-a ajuns la un acord pentru 24 de definiții propuse, concentrându-se exclusiv pe definițiile relevante pentru om, eliminând referințele la modelele animale din runda a doua.
Definițiile stabilite includ restricția calorică, descrisă ca o reducere a aportului energetic sub nivelul necesar pentru menținerea greutății corporale curente, fără a rezulta în malnutriție. Postul a fost definit ca abstinența voluntară de la toate sau unele alimente, singure sau cu băuturi, pentru motive religioase, culturale, preventive, terapeutice sau alte motive.
Postul modificat limitează aportul energetic la maximum 25% din necesarul energetic în zilele de post modificat. Postul numai cu lichide permite consumul de sucuri de fructe/legume și bulion de legume până la 500 kcal pe zi, plus ceaiuri din plante neîndulcite și apă la libera alegere. Postul uscat se referă la abstinența voluntară de la toate alimentele și băuturile, inclusiv apa, pentru o anumită perioadă. Postul complet sau total a fost definit ca regimuri fără aport caloric pentru o perioadă specifică.
Dieta care imită postul (FMD - fasting-mimicking diet) a fost clasificată ca un regim special de post, definit ca diete care induc efectele metabolice ale postului, permițând un aport caloric mai mare, cu un maxim de 1.000 kcal pe zi, pentru trei până la șapte zile. Restricția intermitentă a energiei (IER - intermittent energy restriction), postul intermitent (IF) și consumul alimentar în interval de timp restricționat (TRE - time-restricted eating) au fost discutate sub regimurile postului intermitent. IER a fost definită ca perioade alternative de restricție calorică și alimentație ad libitum. IF a fost descris ca un subcategorie a IER și se referă la post repetitiv de până la 48 de ore. TRE a fost definit ca post pentru cel puțin 14 ore pe zi fără limite explicite de aport energetic în orele de alimentație.
Postul periodic a fost definit ca orice regim de post repetat periodic, adică la intervale regulate, cum ar fi zilnic sau săptămânal. Postul pe termen scurt (STF - short-term fasting) a fost definit ca un regim de post care durează 2-3 zile, în timp ce postul pe termen lung (LTF - long-term fasting), cunoscut și ca PF, a fost descris ca un regim de post care durează cel puțin patru zile consecutive.
În concluzie, acest studiu a dezvoltat un consens internațional de experți care unifică terminologia postului în cercetarea și practica clinică, facilitând cercetarea de înaltă calitate la nivel global. Autorii recomandă utilizarea acestor definiții pentru compararea metodologiilor și rezultatelor și planifică o reevaluare a acestora în următorii cinci ani.
sursa: News Medical
Data actualizare: 30-07-2024 | creare: 30-07-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
First international consensus unifies fasting terminology to boost global research, link: https://www.news-medical.net/news/20240728/First-international-consensus-unifies-fasting-terminology-to-boost-global-research.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
- Dificultățile diagnosticării și gestionării alergiei la laptele de vacă la copil (studiu)
- Meditația ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune pentru sănătatea inimii
- Ce părere au consumatorii despre alimentele cu spirulină și fructe de açaí? (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent
- Postul terapeutic cu apa recomandat in afectiunile psihice
- Fast 48 de ore
- Postul intermitent ca metoda de slabire, a reusit cineva sa slabeasca asa ?
- Cum se tine mai ușor postul intermitent?
- Fasting 48 ore
- Postul intermitent foarte bun pentru organism?