Consens internațional privind terminologia postului - un ajutor în domeniul cercetării
©
Autor: Airinei Camelia
În ultimele două decenii, a existat o creÈ™tere semnificativă a publicaÈ›iilor È™tiinÈ›ifice despre postul alimentar, inclusiv postul intermitent (IF - intermittent fasting), postul pe termen scurt (STF - short-term fasting), postul prelungit (PF - prolonged fasting) È™i formele religioase de post. Studiile pe animale sugerează că postul poate preveni È™i trata diverse boli cronice È™i încetineÈ™te procesele de îmbătrânire celulară, extinzând durata de viață.
Un studiu recent publicat în revista Cell Metabolism a prezentat primul consens internaÈ›ional de experÈ›i privind terminologia postului alimentar. Consensul a fost realizat folosind metoda Delphi, cu participarea a 38 de experÈ›i din 45 invitaÈ›i. După cinci runde de sondaj È™i o conferință online, s-a ajuns la un acord pentru 24 de definiÈ›ii propuse, concentrându-se exclusiv pe definiÈ›iile relevante pentru om, eliminând referinÈ›ele la modelele animale din runda a doua.
DefiniÈ›iile stabilite includ restricÈ›ia calorică, descrisă ca o reducere a aportului energetic sub nivelul necesar pentru menÈ›inerea greutății corporale curente, fără a rezulta în malnutriÈ›ie. Postul a fost definit ca abstinenÈ›a voluntară de la toate sau unele alimente, singure sau cu băuturi, pentru motive religioase, culturale, preventive, terapeutice sau alte motive.
Postul modificat limitează aportul energetic la maximum 25% din necesarul energetic în zilele de post modificat. Postul numai cu lichide permite consumul de sucuri de fructe/legume È™i bulion de legume până la 500 kcal pe zi, plus ceaiuri din plante neîndulcite È™i apă la libera alegere. Postul uscat se referă la abstinenÈ›a voluntară de la toate alimentele È™i băuturile, inclusiv apa, pentru o anumită perioadă. Postul complet sau total a fost definit ca regimuri fără aport caloric pentru o perioadă specifică.
Dieta care imită postul (FMD - fasting-mimicking diet) a fost clasificată ca un regim special de post, definit ca diete care induc efectele metabolice ale postului, permiÈ›ând un aport caloric mai mare, cu un maxim de 1.000 kcal pe zi, pentru trei până la È™apte zile. RestricÈ›ia intermitentă a energiei (IER - intermittent energy restriction), postul intermitent (IF) È™i consumul alimentar în interval de timp restricÈ›ionat (TRE - time-restricted eating) au fost discutate sub regimurile postului intermitent. IER a fost definită ca perioade alternative de restricÈ›ie calorică È™i alimentaÈ›ie ad libitum. IF a fost descris ca un subcategorie a IER È™i se referă la post repetitiv de până la 48 de ore. TRE a fost definit ca post pentru cel puÈ›in 14 ore pe zi fără limite explicite de aport energetic în orele de alimentaÈ›ie.
Postul periodic a fost definit ca orice regim de post repetat periodic, adică la intervale regulate, cum ar fi zilnic sau săptămânal. Postul pe termen scurt (STF - short-term fasting) a fost definit ca un regim de post care durează 2-3 zile, în timp ce postul pe termen lung (LTF - long-term fasting), cunoscut È™i ca PF, a fost descris ca un regim de post care durează cel puÈ›in patru zile consecutive.
În concluzie, acest studiu a dezvoltat un consens internaÈ›ional de experÈ›i care unifică terminologia postului în cercetarea È™i practica clinică, facilitând cercetarea de înaltă calitate la nivel global. Autorii recomandă utilizarea acestor definiÈ›ii pentru compararea metodologiilor È™i rezultatelor È™i planifică o reevaluare a acestora în următorii cinci ani.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Cell Metabolism a prezentat primul consens internaÈ›ional de experÈ›i privind terminologia postului alimentar. Consensul a fost realizat folosind metoda Delphi, cu participarea a 38 de experÈ›i din 45 invitaÈ›i. După cinci runde de sondaj È™i o conferință online, s-a ajuns la un acord pentru 24 de definiÈ›ii propuse, concentrându-se exclusiv pe definiÈ›iile relevante pentru om, eliminând referinÈ›ele la modelele animale din runda a doua.
DefiniÈ›iile stabilite includ restricÈ›ia calorică, descrisă ca o reducere a aportului energetic sub nivelul necesar pentru menÈ›inerea greutății corporale curente, fără a rezulta în malnutriÈ›ie. Postul a fost definit ca abstinenÈ›a voluntară de la toate sau unele alimente, singure sau cu băuturi, pentru motive religioase, culturale, preventive, terapeutice sau alte motive.
Postul modificat limitează aportul energetic la maximum 25% din necesarul energetic în zilele de post modificat. Postul numai cu lichide permite consumul de sucuri de fructe/legume È™i bulion de legume până la 500 kcal pe zi, plus ceaiuri din plante neîndulcite È™i apă la libera alegere. Postul uscat se referă la abstinenÈ›a voluntară de la toate alimentele È™i băuturile, inclusiv apa, pentru o anumită perioadă. Postul complet sau total a fost definit ca regimuri fără aport caloric pentru o perioadă specifică.
Dieta care imită postul (FMD - fasting-mimicking diet) a fost clasificată ca un regim special de post, definit ca diete care induc efectele metabolice ale postului, permiÈ›ând un aport caloric mai mare, cu un maxim de 1.000 kcal pe zi, pentru trei până la È™apte zile. RestricÈ›ia intermitentă a energiei (IER - intermittent energy restriction), postul intermitent (IF) È™i consumul alimentar în interval de timp restricÈ›ionat (TRE - time-restricted eating) au fost discutate sub regimurile postului intermitent. IER a fost definită ca perioade alternative de restricÈ›ie calorică È™i alimentaÈ›ie ad libitum. IF a fost descris ca un subcategorie a IER È™i se referă la post repetitiv de până la 48 de ore. TRE a fost definit ca post pentru cel puÈ›in 14 ore pe zi fără limite explicite de aport energetic în orele de alimentaÈ›ie.
Postul periodic a fost definit ca orice regim de post repetat periodic, adică la intervale regulate, cum ar fi zilnic sau săptămânal. Postul pe termen scurt (STF - short-term fasting) a fost definit ca un regim de post care durează 2-3 zile, în timp ce postul pe termen lung (LTF - long-term fasting), cunoscut È™i ca PF, a fost descris ca un regim de post care durează cel puÈ›in patru zile consecutive.
În concluzie, acest studiu a dezvoltat un consens internaÈ›ional de experÈ›i care unifică terminologia postului în cercetarea È™i practica clinică, facilitând cercetarea de înaltă calitate la nivel global. Autorii recomandă utilizarea acestor definiÈ›ii pentru compararea metodologiilor È™i rezultatelor È™i planifică o reevaluare a acestora în următorii cinci ani.
sursa: News Medical
Data actualizare: 30-07-2024 | creare: 30-07-2024 | Vizite: 213
Bibliografie
First international consensus unifies fasting terminology to boost global research, link: https://www.news-medical.net/news/20240728/First-international-consensus-unifies-fasting-terminology-to-boost-global-research.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor
- Mai multe proteine ​​vegetale legate de riscul mai scăzut de boli de inimă, dar nu și de accident vascular cerebral
- Reclamele la mâncare au un impact ridicat asupra comportamentului alimentar (meta-analiză)
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Postul terapeutic cu apa recomandat in afectiunile psihice
- Miastenia Gravis... Poate o idee de vindecare...?
- Postul intermitent ca metoda de slabire, a reusit cineva sa slabeasca asa ?
- Cum se tine mai ușor postul intermitent?