Un ou pe zi ar putea ține demența departe
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat asocierea dintre consumul de ouă È™i riscul de demență la adulÈ›ii chinezi. Cercetătorii au realizat un studiu de tip caz-control, implicând 233 de persoane diagnosticate cu demență È™i 233 de persoane fără această afecÈ›iune, toate cu vârsta peste 50 de ani.
Rezultatele au indicat că consumul zilnic de ouă este asociat cu un risc redus de demență. ParticipanÈ›ii care consumau ouă zilnic aveau cele mai scăzute È™anse de a dezvolta demență comparativ cu cei care consumau ouă săptămânal sau lunar. În schimb, consumul excesiv de ouă (mai mult de două pe zi) sau lipsa consumului nu au avut efecte semnificative asupra riscului de demență.
Ouăle sunt bogate în nutrienÈ›i precum colina, acizi graÈ™i omega-3, antioxidanÈ›i È™i proteine, care pot avea un rol protector asupra funcÈ›iei cognitive. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că un consum excesiv de ouă poate creÈ™te nivelul colesterolului, posibil influenÈ›ând negativ riscul de demență.
Studiul subliniază importanÈ›a consumului moderat de ouă în cadrul unei diete echilibrate pentru prevenirea demenÈ›ei. TotuÈ™i, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri È™i pentru a formula recomandări dietetice precise, având în vedere limitările studiului, cum ar fi neclaritatea cantității exacte de ouă consumate È™i diferenÈ›ele de vârstă dintre participanÈ›i.
sursa: News Medical
Rezultatele au indicat că consumul zilnic de ouă este asociat cu un risc redus de demență. ParticipanÈ›ii care consumau ouă zilnic aveau cele mai scăzute È™anse de a dezvolta demență comparativ cu cei care consumau ouă săptămânal sau lunar. În schimb, consumul excesiv de ouă (mai mult de două pe zi) sau lipsa consumului nu au avut efecte semnificative asupra riscului de demență.
Ouăle sunt bogate în nutrienÈ›i precum colina, acizi graÈ™i omega-3, antioxidanÈ›i È™i proteine, care pot avea un rol protector asupra funcÈ›iei cognitive. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că un consum excesiv de ouă poate creÈ™te nivelul colesterolului, posibil influenÈ›ând negativ riscul de demență.
Studiul subliniază importanÈ›a consumului moderat de ouă în cadrul unei diete echilibrate pentru prevenirea demenÈ›ei. TotuÈ™i, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri È™i pentru a formula recomandări dietetice precise, având în vedere limitările studiului, cum ar fi neclaritatea cantității exacte de ouă consumate È™i diferenÈ›ele de vârstă dintre participanÈ›i.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-10-2024 | creare: 04-10-2024 | Vizite: 79
Bibliografie
Could eating eggs prevent dementia?, link: https://www.news-medical.net/news/20241003/Could-eating-eggs-prevent-dementia.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetările sugerează că shake-urile proteice din cartof și orez pot fi o alternativă viabilă vegană la shake-urile proteice din zer
- Flavanolii vin în ajutorul memoriei pe măsură ce îmbătrânim
- Bisphenol A și alimentele din conservă
- Testul de urină care îți confirmă dacă ai o alimentație sănătoasă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cat de sanatos este oul?
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita