Favorizarea alimentelor procesate minim în dietă nu înseamnă neapărat o alimentație sănătoasă
©
Autor: Airinei Camelia
![Favorizarea alimentelor procesate minim în dietă nu înseamnă neapărat o alimentație sănătoasă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47453.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Julie Hess, doctor în nutriție și cercetător la USDA-ARS Grand Forks Human Nutrition Research Center, care a condus studiul, a afirmat că este posibil să se consume o dietă de calitate scăzută chiar și când se aleg alimente minim procesate. De asemenea, a subliniat că dietele mai procesate pot avea o durată de viață mai lungă și pot fi mai puțin costisitoare, fără a compromite neapărat valoarea nutrițională.
Studiul este o continuare a cercetărilor anterioare ale echipei, care au demonstrat posibilitatea de a elabora un meniu de înaltă calitate, conform ghidurilor alimentare, cu majoritatea caloriilor provenind de la alimente clasificate ca ultra-procesate. În noul studiu, cercetătorii au investigat posibilitatea de a construi un meniu de calitate scăzută bazat pe alimente „simple”.
Au fost create două meniuri: unul mai puțin procesat, cu 20% din calorii provenind de la alimente ultra-procesate, și unul mai procesat, cu 67% din calorii din aceeași categorie. Ambele meniuri au obținut scoruri aproximativ egale la Indicele de Alimentație Sănătoasă, de aproximativ 43-44 din 100, reflectând o aderență scăzută la Ghidurile Dietetice pentru Americani. Meniul mai puțin procesat avea un cost zilnic estimat de 34,87 de dolari pe persoană, în timp ce meniul mai procesat costa 13,53 de dolari pe zi. De asemenea, timpul mediu până la expirarea produselor din meniul mai puțin procesat era de 35 de zile, comparativ cu 120 de zile pentru cele mai procesate.
Studiul subliniază decalajele dintre procesarea alimentelor și valoarea lor nutrițională și sugerează că definițiile legate de alimentele „ultra-procesate” și „puțin procesate” necesită o caracterizare mai precisă din partea comunității de cercetare în nutriție. Prin urmare, construirea unei diete nutritive implică mai mult decât considerarea gradului de procesare a alimentelor.
sursa: News Medical
Data actualizare: 02-07-2024 | creare: 02-07-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
Eating primarily minimally processed foods does not make for a healthy diet, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Eating-primarily-minimally-processed-foods-does-not-make-for-a-healthy-diet-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional
- O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare
- Flavanolii, moleculele care dau culoarea fructelor și legumelor, ar putea proteja oamenii de bolile cardiovasculare induse de stres
- Uleiul de măsline te poate ajuta să previi demența
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni