Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare

©

Autor:

Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare
Extractele de plante conținute de cele mai comune condimente culinare pot avea efecte probiotice, datorită conținutului lor ridicat de polifenoli, sugerează un articol publicat în jurnalul Food Chemistry. De asemenea, condimentele pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot modula microbiomul intestinal, ceea ce sugerează faptul că includerea lor alimentațiea zilnică poate preveni anumite boli asociate cu funcționarea incorectă a barierei intestinale și cu obezitatea.
Utilizarea condimentelor și a ierburilor aromate în scop medical reprezintă o practică veche, folosită în continuare și în prezent, în special pentru prevenirea bolilor determinate de inflamații sistemice. Multe dintre ierburile aromate cunoscute, precum ghimbirul, turmericul sau menta, sunt utilizate în tratamentul tulburărilor gastrointestinale ușoare și pentru ameliorarea simptomelor gastrointestinale. De asemenea, ierburile și condimentele sunt folosite pentru a preveni complicațiile legate de obezitate, boli cardiovasculare sau chiar anumite tipuri de cancer.

Dieta mediteraneană, cunoscută pentru importantele beneficii aduse sănătății generale a organismului, include numeroase tipuri de ierburi și mirodenii. În ciuda beneficiilor observate ale dietei mediteraneene și a altor diete ce presupun, printre altele, consumul de condimente și ierburi aromate, în prezent există insuficiente dovezi care să susțină prescrierea condimentelor sau a ierburilor în scop medical.

Studiul actual, o revizuire a literaturii de specialitate, explorează rezultatele cercetărilor existente care au analizat efectele asupra microbilor intestinali ale ierburilor și condimentelor, cât și beneficiile rezultate pentru sănătate ale acestora. Majoritatea studiilor incluse în analiză au indicat faptul că ierburile și mirodeniile pot avea efecte prebiotice, antipatogene și antioxidante.

Cu toate acestea, rezultatele pot fi influențate de multiple variabile, precum conținutului variabil de polifenoli din ierburi și condimente, influențat inclusiv de tehnicile de recoltare, termenul de valabilitate, modul de procesare sau metodele în care sunt gătite. Deși, în general, rezultatele au fost unele pozitive, cercetătorii menționează faptul că sunt necesare evaluări suplimentare pentru a clarifica impactul condimentelor și ierburilor asupra microbiomului intestinal și beneficiile pentru sănătate asupra gazdei.

sursa: News Medical
foto: Andrija Petrovic/Shutterstock

Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 649
Bibliografie
Current research on gut microbial modulation with culinary herbs and spices, link: https://www.news-medical.net/news/20230105/Current-research-on-gut-microbial-modulation-with-culinary-herbs-and-spices.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Condimentele și plantele aromatice scad glicemia (studiu)
  •