Cercetările asociază consumul de alimentele ultraprocesate cu accelerarea îmbătrânirii biologice
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii au analizat date de la peste 22.000 de participanți, utilizând peste 30 de biomarkeri sanguini pentru a determina vârsta biologică și a o compara cu vârsta cronologică. Rezultatele au arătat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate prezintă o vârstă biologică mai înaintată decât cea cronologică, sugerând o îmbătrânire accelerată.
Această asociere a persistat chiar și după ajustarea pentru calitatea generală a dietei și alți factori de risc cunoscuți, ceea ce indică faptul că efectele negative ale alimentelor ultraprocesate nu se datorează doar conținutului lor nutritiv scăzut. Alimentele ultraprocesate includ produse precum snack-uri ambalate, băuturi îndulcite, pâine preambalată, unele cereale pentru micul dejun și alternative la carne, care conțin adesea aditivi și ingrediente artificiale.
Studiul realizat de Unitatea de Cercetare de Epidemiologie și Prevenire din cadrul I.R.C.C.S. Neuromed în Pozzilli, în colaborare cu Universitatea LUM din Casamassima sugerează că procesarea intensă a acestor alimente, care duce la pierderea nutrienților și a fibrelor și la adăugarea de substanțe chimice, poate avea consecințe negative asupra funcțiilor fiziologice, inclusiv asupra metabolismului glucozei și a microbiotei intestinale. Cercetătorii subliniază necesitatea reevaluării recomandărilor alimentare actuale, încurajând limitarea consumului de alimente ultraprocesate pentru a preveni îmbătrânirea prematură și a promova o stare de sănătate optimă.
sursa: News Medical
Data actualizare: 11-11-2024 | creare: 11-11-2024 | Vizite: 151
Bibliografie
Research links ultra-processed foods to accelerated biological aging, link: https://www.news-medical.net/news/20241105/Research-links-ultra-processed-foods-to-accelerated-biological-aging.aspxImage by ponce_photography on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consens internațional privind terminologia postului alimentar
- Consumul crescut de zahăr în copilărie are un impact negativ pe termen lung
- Pasteurizarea distruge virusurile gripale din lapte, întărind siguranța produselor lactate
- Fructul întreg vs. sucul natural din fructe pentru o greutate sănătoasă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.