Consumul crescut de zahăr în copilărie are un impact negativ pe termen lung
Autor: Teodorescu Mihai
Copiii care consumă prea mult zahăr ar putea avea un risc mai mare de a deveni obezi, hiperactivi și cu deficiențe cognitive, ca adulți, conform rezultatelor unui nou studiu efectuat pe șoareci, condus de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Queensland și publicat de recent în revista Frontiers in Neuroscience.
Dovezile recente arată că obezitatea și comportamentele impulsive cauzate de obiceiurile dietetice slabe duc la un consum suplimentar excesiv de alimente și băuturi procesate, dar efectele consumului crescut de zahăr pe termen lung asupra proceselor cognitive nu sunt cunoscute. Studiul actual a constatat că prin consumul de zahăr pe termen lung (o perioadă de 12 săptămâni cu șoarecii care au început studiul la vârsta de cinci săptămâni), este stimulat anormal și excesiv sistemul nervos. De asemenea, un consum crescut de zahăr în copilărie modifică atât memoria episodică, cât și memoria spațială.
Unul dintre autorii principali, profesorul Selena Bartlett, spune că mulți copii, adolescenți și adulți din peste 60 de țări, inclusiv Australia, au o dietă ce constă în consumul zilnic a peste 100g de zahar, o cantitate de patru ori mai mare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (25g de persoană pe zi). „Trebuie depusă mai multă muncă în investigarea efectelor pe termen lung ale zahărului asupra adolescenților și adulților, dar rezultatele noastre sunt foarte promițătoare. Oamenii consumă zahăr și alimente pentru a regla echilibrul energetic, dar și pentru plăcere și confort. Această dorință hedonistă de mâncare plăcută este condusă de recompensă și mâncarea excesivă poate suprascrie capacitatea noastră de reglementare”, a spus profesorul Bartlett.
„Rezultatele noastre arată pentru prima dată că un consum pe termen lung de zaharoză duce la o creștere semnificativă în greutate și produce hiperactivitate persistentă și tulburări de învățare. Interesant este că investigația noastră efectuată cu șoareci a constatat că reducerea de patru ori a aportului zilnic de zaharoză a împiedicat creșterea în greutate indusă de zahăr, susținerea recomandării OMS de a restricționa aportul de zahăr cu această cantitate ar fi eficientă. Ar putea limita și celelalte consecințe negative inclusiv hiperactivitatea și afectarea cognitivă.”, declară același cercetător.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nou studiu despre îndulcitorul stevia și alterarea compoziției microbiomului intestinal
- Alunele îmbunătățesc nivelul de micronutrienți la adulții în vârstă
- Refolosirea uleiului pentru prăjit are riscuri neurologice
- Un nou instrument de evaluare a sănătății alimentare relevă că fructele și legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni