Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?

©

Autor:

Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?
Un articol recent publicat în jurnalul electronic Clinical Nutrition ESPEN discută aspectele adoptării unei diete combinate, în scopul gestionării afecțiunilor cronice. Dietele luate în considerare sunt postul intermitent și dieta ketogenică.

Postul intermitent

Postul intermitent este un model de alimentare care permite consumul de alimente și băuturi numai într-un interval definit, urmat de perioada de post. Postul limitat în timp poate varia între 12 și 23 de ore pe zi, iar în postul periodic poate varia de la 2 la 21 de zile sau mai mult.

Studiile anterioare au arătat că postul intermitent ajută la gestionarea greutății corporale, îmbunătățirea masei musculare, metabolismului și protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și metabolice. Postul cu limitări de dietă se concentrează pe tipul și cantitatea de alimente consumate în perioada de post și poate fi folosit cu orice tip de plan alimentar. O combinație a postului limitat în timp și dietă este eficientă în gestionarea bolilor cronice.

Postul intermitent poate fi împărțit în patru etape:
  • imediat dupa fereastra de hrănire, glucoza este combustibilul principal pentru corp și insulina reglează metabolizarea glucozei și inhibă lipoliza. Excesul de glucoză se acumulează în țesutul gras.
  • etapa postabsorbție - nivelul de insulină scade și se inițiază glicogenoza.
  • în etapa de postire glucoza încă este princuipala sursă de energie, însă apare trecerea la folosirea acizilor grași.
  • în postirea pe termen lung are lor o modificare metabolică completă, acizii grași devenind principala sursă de energie.

Dieta ketogenică

În dieta ketogenică sau cetogenică grăsimile constituie 70% din totalul de alimente consumate, carbohidrații 10% și proteinele 20%. Grăsimile se referă la grăsimi naturale și neprocesate de tip mononesaturat și polinesaturat. Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să fie atent monitorizate când urmează această dietă.

Combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent

Combinarea postului intermitent și cu dieta ketogenică poate fi utilizată pentru a gestiona diverse boli cronice prin remodelarea metabolică. Ambele strategii sunt eficiente în protejarea împotriva ischemiei cerebrale și hipoxiei, precum și în controlul presiunii intracraniene în cazurile de leziuni cerebrale traumatice, accident vascular cerebral ischemic și starea de epilepsie. Sirtuinele joacă roluri importante în reglarea metabolismului glucozei și a grăsimilor și s-a dovedit că postul intermitent induce expresia sirtuinelor.

Înainte de a implementa această combinație însă, trebuie luat în considerare istoricul medical și familial al pacientului. De asemenea, motivația de a urma dieta trebuie susținută prin acordarea unui timp suficient pentru adaptare, recompensarea îndeplinirii obiectivelor și evitarea monotoniei prin alegerea unor surse diverse de alimente.

Terapia combinată nu este potrivită pentru copii, femei gravide și cele care alăptează, precum și pacienți cu infecții active, tulburări de alimentație, cetoacidoză diabetică și tulburări pancreatice sau de ficat.

sursa: News Medical
foto: EZ-Stock Studio/Shutterstock

Data actualizare: 02-02-2023 | creare: 02-02-2023 | Vizite: 593
Bibliografie
Health impact of a combination of intermittent fasting and ketogenic diet, link: https://www.news-medical.net/news/20230131/Health-impact-of-a-combination-of-intermittent-fasting-and-ketogenic-diet.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
  • Bolile cu cel mai mare risc de mortalitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum