Aportul de grăsimi vegetale și animale corelat cu riscul de mortalitate
©
Autor: Airinei Camelia

Rezultatele indică faptul că un consum crescut de grăsimi vegetale, precum cele din cereale și uleiuri vegetale, este asociat cu o reducere a riscului de mortalitate din orice cauză și specifică bolilor cardiovasculare, cu scăderi ale ratelor de risc ajustate (HR) de până la 0,9 și diferențe absolute de risc (ARD) de până la 1,4%. În contrast, un consum mai mare de grăsimi animale, în special din produse lactate și ouă, a fost corelat cu un risc crescut de mortalitate generală și specifică bolilor cardiovasculare, cu HR crescute până la 1,2 și ARD până la 1,4%.
Studiul a inclus analize stratificate pentru a evalua efectele consumului de grăsimi în diferite subgrupuri demografice și a folosit tehnici statistice avansate pentru a ajusta pentru diverși confuzori potențiali, inclusiv statutul diabetic și consumul de alcool. În plus, înlocuirea a 5% din caloriile provenite din grăsimi animale cu grăsimi vegetale a redus riscul de mortalitate din orice cauză între 4,0% și 24% și mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare între 5,0% și 30%.
Aceste descoperiri sugerează că alegerea surselor de grăsimi în dietă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung și subliniază importanța promovării unui consum mai mare de grăsimi vegetale pentru îmbunătățirea rezultatelor de sănătate la populația generală. Rezultatele ar putea informa recomandările dietetice și ghidurile pentru îmbunătățirea sănătății umane, accentuând nevoia de intervenții dietetice bazate pe dovezi în prevenirea bolilor cronice, inclusiv bolile cardiovasculare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 16-08-2024 | creare: 16-08-2024 | Vizite: 205
Bibliografie
Greater plant fat intake associated with lower overall and cardiovascular disease mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20240813/Greater-plant-fat-intake-associated-with-lower-overall-and-cardiovascular-disease-mortality.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele bogate în fibre sunt asociate cu o rezistenţă mai scăzută la antibiotice a bacteriilor din tractul digestiv
- Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
- Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
- „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum