Dieta mediteraneeană, asociată cu scăderea mortalității la persoanele peste 65 ani
Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători din Barcelona, în colaborare cu cei din SUA demonstrează existența unei corelații inverse între mortalitate și dieta mediteraneeană. Lucrarea a fost realizată pe baza unui studiu din regiunea italiană Toscana. Acesta s-a desfășurat pe durata a 20 de ani și cuprindea 642 de participanți cu vârsta peste 65 ani, dintre care 56% femei și 44% bărbați.
Lucrarea are la bază analiza biomarkerilor dietetici din plasmă și urină, care vor sta la baza unui index dietetic. Cercetătorii au analizat valorile urinare de polifenoli totali și metaboliți ai resveratrolului (conținuți în struguri), alături de nivelurile plasmatice de carotenoizi, seleniu, vitamina B12, acizi grași saturați, mononesaturați. De-a lungul perioadei de studiu au fost înregistrate 425 de decese, majoritatea având drept cauză bolile cardiovasculare sau diferite forme de cancer. Oamenii de știință au cororborat datele obținute pe baza biomarkerilor alimentari și a unui chestionar legat de frecvența alimentară cu mortalitatea înregistrată pe parcursul celor 20 de ani de studiu. Rezultatele au arătat o asociere inversă între aderența la o dietă de tip mediteraneean și mortalitatea pe termen lung.
Cercetătorii susțin ideea de introducere a acestor biomarkeri în practica clinică, cu scopul de a studia efectele benefice pe care dieta mediteraneeană le are asupra sănătății organismului.
sursa: News Medical
Lucrarea are la bază analiza biomarkerilor dietetici din plasmă și urină, care vor sta la baza unui index dietetic. Cercetătorii au analizat valorile urinare de polifenoli totali și metaboliți ai resveratrolului (conținuți în struguri), alături de nivelurile plasmatice de carotenoizi, seleniu, vitamina B12, acizi grași saturați, mononesaturați. De-a lungul perioadei de studiu au fost înregistrate 425 de decese, majoritatea având drept cauză bolile cardiovasculare sau diferite forme de cancer. Oamenii de știință au cororborat datele obținute pe baza biomarkerilor alimentari și a unui chestionar legat de frecvența alimentară cu mortalitatea înregistrată pe parcursul celor 20 de ani de studiu. Rezultatele au arătat o asociere inversă între aderența la o dietă de tip mediteraneean și mortalitatea pe termen lung.
Cercetătorii susțin ideea de introducere a acestor biomarkeri în practica clinică, cu scopul de a studia efectele benefice pe care dieta mediteraneeană le are asupra sănătății organismului.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-02-2022 | creare: 01-02-2022 | Vizite: 437
Bibliografie
Mediterranean diet linked to lower mortality in adults over 65, link: https://www.news-medical.net/news/20220120/Mediterranean-diet-linked-to-lower-mortality-in-adults-over-65.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni