Vreau tatuaj - ce trebuie să știi înainte de a-ți face un tatuaj

©

Autor:

Vreau tatuaj - ce trebuie să știi înainte de a-ți face un tatuaj

Tatuajele reprezintă o modalitate de exprimare a propriei individualități, o formă de artă care va fi purtată permanent la suprafața pielii. Totuși, procesul de tatuare nu este lipsit de riscuri și există o serie de aspecte care trebuie avute în vedere înaintea luării deciziei de a vă tatua.


Ce se întâmplă în timpul unei sesiuni de tatuare?

La început va avea loc o consultație cu privire la modelul tatuajulului, stilul, mărimea, culoarea și amplasamentul său. De asemenea, trebuie avută în vedere toleranța individuală la durere, întrucât unele locuri sunt mai dureroase decât altele. Printre cele mai dureroase zone se numără fruntea, gâtul, coloana, coastele, degetele, gleznele și dosul piciorului (în general zonele osoase sau cele aflate în vecinătatea structurilor osoase).


În timpul acestei consultații trebuie acordată atenție atât curățenieni din studio, cât și asupra igienei personale a tatuatorului. Artistul tatuator are obligația ca obiectele care intră în contact cu pielea clientului să fie noi, neatinse de alte persoane. În această categorie intră acele de tatuare, mănușile purtate de tatuator, lama de ras cu care va fi epilată pielea înainte de aplicarea șablonului și materialele folosite pentru curățare.


La rândul său, clientul nu are voie să consume medicamente precum aspirină sau ibuprofen, întrucât acestea au ca efect subțierea sângelui (cresc riscul de hemoragie) și nici alcool cu minimum 24 de ore înaintea tatuării.


După terminarea consultației, tatuatorul va conduce clientul către zona de tatuare și va fi așezat pe o masă sau un scaun. Următorul pas este reprezentat de aplicarea unei soluții antiseptice pe tegumentul ce urmează a fi tatuat, urmat de epilarea zonei cu o lamă de unică folosință. Apoi va fi pozitionat șablonul și artistul va începe procesul de tatuare. După terminarea tatuajului, zona va fi învelită cu o folie de plastic ce are rol de protecție. (1)


Îngrijirea tatuajului

Procesul de îngrijire începe imediat cum după finalizarea tatuajului, prin acoperirea cu folia de protecție. Urmează o serie de reguli pe care clientul are obligația să le respecte, întrucât pielea proaspăt tatuată este susceptibilă la infecții și la dezvoltarea cicatricilor. Zona tatuată trebuie spălată apă călduță și săpun antibacterian, urmând a fi aplicată o cremă hidratantă care nu trebuie să conțină alcool sau parfum. În timpul procesului de vindecare trebuie evitată purtarea hainelor strâmte, expunerea la soare, înotul în mare sau în piscină. (2)


Ce implică procesul de vindecare?

Vindecarea unui tatuaj poate dura între patru și șase săptămâni și implică trei stadii:

  • 1. În prima săptămână, zona tatuată va fi inflamată și dureroasă la atingere, iar către finalul celor 7 zile poate apărea o crustă (dezvoltarea acesteia poate fi prevenită prin aplicarea cremei hidratante).
  • 2. A doua etapă (durează până la două săptămâni) este marcată de apariția unei senzații de mâncărime, iar eventualele cruste formate vor cădea.
  • 3. Etapa finală, în care tatuajul apare vindecat și urmează să se clarifice. (3)


Riscuri și complicații frecvente

Câteva dintre simptomele care pot apărea după efectuarea unui tatuaj includ:

  • mâncărime;
  • durere sau senzație de înțepătură;
  • mici umflături;
  • reacții alergice;
  • granuloame de corp străin. (4)


Complicațiile procesului de tatuare se împart în funcție de etiologie în infecțioase și neinfecțioase

1. Complicațiile înfecțioase

Pot apărea în urma patrunderii în piele a unor microorganisme prin intermediul acului de tatuare. Acestea pot fi evitate în totalitate prin utilizarea acelor sterile. De asemenea, bacteriile își pot avea sediul pe pielea clientului (de aceea se dezinfectează tegumentul înainte de aplicarea șablonului), precum și în cerneala de tatuare.

Infecțiile sunt fie locale, manifestate prin apariția puroiului sau a unor bule care poartă denumirea de impetigo, fie sistemice când bacteriile intră în sânge și pot conduce către sepsis.

Microorganismele transmise cel mai frecvent în timpul tatuării sunt:

  • stafilococi și streptococi (bacterii formatoare de puroi);
  • E. coli;
  • virusurile hepatitice B și C.

2. Complicațiile neinfecțioase

Acestea se pot manifesta prin apariția unor reacții locale sau a unor boli sistemice.

Local, clientul poate observa următoarele tipuri de reacții:

  • îngroșarea sau aspectul reliefat în anumite zone ale tatuajului;
  • inflamație și creșterea cantității de cheratină (hipercheratoză);
  • zone necrotice sau ulcerate;
  • umflarea zonei (cel mai frecvent al unui membru) din cauza obstrucției drenajului limfatic;
  • furnicături în cazul lezării unui nerv;
  • cicatrici.


Bolile sistemice care pot apărea dupa tatuare sunt: dermatită, urticarie alergică, psoriazis sau eczeme. (5)


Cum se îndepărtează un tatuaj nedorit?

Procedura constă în utilizarea unui laser care fragmentează gradat cerneala din piele, ducând în final la disparitia culorii. Prețul variază între 100 și 600 de lei pentru o ședință și depinde de mărimea tatuajului, localizare și prezența culorilor. Pentru îndepărtarea în întregime este nevoie de aproximativ zece ședințe, însă există riscul ca unele tatuaje să nu poată fi șterse în totalitate. (6)


Curiozități

  • Procesul de vindecare a tatuajelor este strict legat de sistemul imun, de aceea persoanele cu o imunitate crescută tind să se vindece mai repede. Un studiu efectuat în anul 2016 relevă faptul că persoanele cu tatuaje multiple prezintă în salivă cantități crescute de anticorpi de tip imunoglobulină A (IgA). (7)
  • Tatuajele electronice (eng. E tattoos) pot reprezenta o inovație pentru lumea medicală și sunt utilizate pentru monitorizarea ritmului cardiac, nivelului de hidratare, glicemiei și tensiunii arteriale. Pentru efectuarea lor este necesară o cerneala care prezintă conductivitate electrică. (8), (9)
  • Prezența tatuajelor poate determina rezultate eronate la efectuarea unei investigații imagistice tip PET/CT, fapt deosebit de important în stadializarea unor tipuri de cancer. (10)
  • Tatuajele pot avea caracter informativ în cazul unor bolnavi ale căror patologie îi face susceptibili la stări ce evoluează cu pierderea stării de conștiență. În acest fel, persoana care îi acordă primul ajutor vede tatuajul și va putea acționa în consecință. (11)

Data actualizare: 29-07-2021 | creare: 29-07-2021 | Vizite: 3928
Bibliografie
(1) What you need to know before getting a tattoo, link: https://www.healthline.com/health/getting-a-tattoo-guide-what-to-expect#checklist-what-to-expect
(2) Tattoo Aftercare: What you Need to Know, link: https://www.healthline.com/health/tattoo-aftercare#Why-aftercare-matters
(3) 3 Stages of the Tattoo Healing Process, link: https://authoritytattoo.com/tattoo-healing-process/
(4) Tattoo side effects worldwide: a Google Trends–based time series analysis, link: https://acta-apa.mf.uni-lj.si/journals/acta-dermatovenerol-apa/papers/10.15570/actaapa.2019.30/actaapa.2019.30.pdf
(5) Tattooed Skin and Health, link: https://www.karger.com/Article/FullText/369645#ref20
(6) Tattoo Removal, link https://www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/tattoo-removal/
(7) Tattooing to “Toughen Up”: Tattoo Experience and Secretory Immunoglobulin A, link: https://www.researchgate.net/publication/296868398_Tattooing_to_Toughen_up_Tattoo_experience_and_secretory_immunoglobulin_A
(8) The E Tattoo Is the Future of Healthcare Technology, link: https://now.northropgrumman.com/e-tattoos-are-futuristic-healthcare-wearables/
(9) Silver Nanowire Inks for Direct-Write Electronic Tattoo Applications, link : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689233/
(10) Tattoo-Induced False-Positive FDG PET/CT Interpretation while Staging for Lung Cancer, link: https://www.jto.org/article/S1556-0864(18)30005-4/fulltext
(11) An informative tattoo, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1742748/pdf/v079p00402.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Particulele din cerneala tatuajelor migrează în tot corpul (studiu)
  • Care este legătura între tatuajele și sistemul imunitar?
  • Riscurile tatuajului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum