Mă dor urechile când intru cu capul în apă - cauze și sfaturi utile
Autor: Dr. Purtan Teodora
![Mă dor urechile când intru cu capul în apă - cauze și sfaturi utile](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37846.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Otalgia este termenul medical care definește durerea de ureche, care în majoritatea cazurilor este continuă, intensă, cu caracter de arsură. Durerea de urechi poate persista pentru perioade variabile de timp, de la câteva minute, până la câteva ore, zile sau săptămâni, în funcție de factorul declanșator.
Numeroase persoane se prezintă la medic acuzând faptul că „le doare urechea când ajung cu capul sub apă”. De multe ori, aceasta este doar o impresie; în majoritatea cazurilor durerea de ureche este prezentă în permanență, indiferent de mediul înconjurător, însă expunerea urechii dureroase la apă accentuează sindromul dureros. Cauzele durerii de ureche resimțită în apă sau în afara apei sunt similare și vor fi descrise în cele ce urmează.
Durerea de ureche prezintă, la copii și adulți, etiologii diferite și de-a dreptul neplăcută și supărătoare, datorită faptului că împiedică desfășurarea acitivtăților cotidiene și impune imobilizarea persoanei în cauză la pat.
La adulți, durerea de ureche poate fi datorată unor infecții ale dinților, ale maxilarului sau ale urechii. La copii, durerea de ureche se datorează cel mai frecvent traumatismelor locale sau pătrunderii corpilor străin la nivelul urechii interne.
În funcție de agentul declanșator, putem descrie două tipuri de durere de ureche:
- Otalgia primară, otogenică (determinată de afectarea unor structuri anatomice prezente la nivelul urechii)
- Otalgia referită, nonotogenică (determinată de afectarea unor structuri anatomice care se află înafara urechii, precum afecțiuni ale dinților, ale maxilarului, ale gâtului, etc.).
Un studiu realizat în Coreea, în rândul a 294 de persoane care acuzau dureri de urechi, a ajuns la concluzia că otalgia primară este mai frecvent înregistrată în rândul copiilor, pe când otalgia referită este mai frecvent identificată în rândul persoanelor adulte. Conform acestui studiu, otalgia referită apărută pe fond nevralgic este mult mai frecvent înregistrată în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. [1], [2], [3], [4]
Cauzele durerii de ureche
Principalele cauze care duc la apariția otalgiei sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Corpii străini intraauriculari
- Dopurile de ceară
- Traumatismele urechii
- Infecțiile dentare
- Bruxismul
- Infecțiile urechii
- Otita medie
- Otita externă
- Labirintita
- Mastoidita
- Artrita maxilarului
- Osteoartrita cervicală
- Arterita temporală
- Inflamația nervului trigemen
- Nevralgia de trigemen
- Amigdalita
- Faringita
- Esofagita
- Sinuzita
- Herpes zoster
- Angina pectorală
- Oreionul
- Urechea înotătorului
- Sindromul articulației temporo-mandibulare
- Boala Meniere
- Disfuncția trompei lui Eustachio
- Tumorile osului temporal (precum meningioamele, leziunile unghiului cerebelopontin, etc.)
- Cancerul laringian
- Cancerul parotidian.
Diagnosticarea diferitelor afecțiuni care duc la apariția otalgiei se poate realiza în urma unei anamneze amănunțite, a examinării clinice a bolnavului și a unor investigații paraclinice.
Anamneza trebuie să cuprindă o descriere amănunțită a durerii de ureche (când a apărut aceasta, intensitate, zone de iradiere, alte simptome însoțitoare, modul de evoluție din momentul apariției și până în momentul prezentării la medic), existența unor afecțiuni ale urechii în antecedentele bolnavului, alte boli de care suferă bolnavul, traumatisme locale recente, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate.
Examinarea clinică a bolnavului trebuie să cuprindă obligatoriu zona gâtului, a capului și zona auriculară. În acest context se recomandă efectuarea otoscopiei, rinoscopieiși a nazofaringoscopiei.
Investigațiile paraclinice sunt recomandate în cazul lipsei altor semne clinice care să sugereze posibila cauză a durerii de urechi. În acest context se recomandă efectuarea următoarelor investigații: radiografia de față și de torace, tomografia computerizată de craniu, teste bacteriologice, etc.
Durerea de ureche însoțită de perforarea membranei timpanice poate fi ușor de diagnosticat prin intermediul examenului obiectiv al urechii. În lipsa altor elemente clinice sugestive pentru diagnostic, identificarea cauzei care a dus la apariția durerii de ureche poate fi mai dificilă. [1], [2], [3], [4]
Tratamentul durerii de ureche
Ameliorarea durerii de ureche se poate realiza prin administrarea locală sau pe cale orală a medicamentelor analgezice și antiinflamatoare. Pot fi descrise și anumite metode naturale de combatere a durerilor de urechi:
- inhalațiile cu aburi
- aplicarea a câtorva picături de esență de frunze de busuioc în ureche
- prepararea unui suc prin amestecarea frunzelor de ghimbir, a frunzelor de mango și a frunzelor de neem sau ceapă și aplicarea uneia sau două picături în interiorul urechii
- prepararea unui decoct din frunze de neem (care deține puternice proprietăți antibacteriene) și aplicarea unei picături calde în interiorul urechii
- aplicarea uneia sau două picături de ulei de usturoi amestecat cu alpte (pentru a preveni iritarea mucoasei auriculare) în interiorul urechii dureroase, de două ori pe zi
- aplicarea pe suprafața urechii dureroase a compreselor reci poate fi utilă pentru combaterea otalgiei.
Este esențială însă depistarea cauzei care a dus la apariția otalgiei deoarece, în lipsa corectării acesteia durerea de ureche va apărea în urma întreruperii administrării de analgezice sau antiinflamatoare. În schimb, în caz de identificare și corectare a cauzei, otalgia va dispărea chiar și fără tratament simptomatic.
- În caz de prezență a unui corp străin în ureche se recomandă extragerea acestuia și administrarea de analgezice și antiiflamatoare, pentru reducerea durerii și prevenirea inflamației, în cazul în care corpul străin a determinat apariția unor leziuni la nivelul mucoasei auriculare.
- În cazul dopurilor de ceară se recomandă extragerea acestora prin intermediul unor proceduri specifice, realizate de către medicul otorinolaringolog. În prezent, au fost elaborate numeroase preparate medicamentoase, disponibile în farmacii, utile pentru dizolvarea și eliminarea doopurilor de ceară (Acustivum).
- În cazul infecțiilor urechii se recomandă antibioterapie.
- Infecția sinusurilor și a căilor respiratorii superioare și inferioare poate fi tratată prin administrarea de antibiotice sau antiifnalamtoare nonsteroidiene, în funcție de agentul etiologic implicat (virus sau bacterie).
- Inflamația nervului trigemen și arterita temporală pot fi ameliorate prin administrarea de medicamente antiiflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Paracetamol, etc.). În cazul arteritei temporale se mai pot administra corticosteroizi în doze mari și imunosupresoare (precum Metotrexat, Ciclosporină, etc.).
- Tratamentul tumorilor benigne ale capului care duc la apariția otalgiei este chirurgical și constă în excizia formațiunii tumorale.
- În cazul diferitelor afecțiuni neoplazice care duc la apariția durerilor de urechi, se recomandă tratament chirurgical (excizia tumorii), însoțit de chimioterapie și radioterapie, în funcție de stadiul de evoluție a bolii. [1], [2], [3], [4]
2. What You Need to Know About Earaches, link: https://www.healthline.com/health/earache
3. What Is Ear Pain?, link: https://www.everydayhealth.com/ear-pain/guide/
4. Earache (Ear Pain), link: https://www.emedicinehealth.com/earache/article_em.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni