Asigurări de sănătate private în România - ce implică şi ce alegem?
Autor: Domșa Dariana
Asigurările de sănătate sunt un tip de asigurare medicală care acoperă costurile de tratament È™i îngrijire medicală în cazul în care un pacient suferă de o boală sau are nevoie de îngrijire medicală. Aceste asigurări pot fi achiziÈ›ionate individual sau prin intermediul angajatorului, iar acoperirea variază în funcÈ›ie de tipul de asigurare. (1, 2)
Asigurările de sănătate pot acoperi o gamă largă de servicii medicale, inclusiv vizitele de rutină la medic, analizele de laborator, tratamentele È™i intervenÈ›iile chirurgicale. În funcÈ›ie de planul de asigurare, costurile pentru aceste servicii pot fi acoperite în întregime sau parÈ›ial, iar pacientul poate fi obligat să plătească o anumită sumă de bani (numită coplată) pentru fiecare vizită la medic sau pentru fiecare procedură necesară. (1, 2, 3)
Asigurările de sănătate pot fi oferite prin intermediul asiguratorilor privaÈ›i sau prin intermediul guvernului. În multe țări, inclusiv în România, asigurările de sănătate sunt obligatorii prin lege, sumele necesare pentru plata acestora fiind plătite de către angajator. (2, 4)
DiferenÈ›e între asigurările private È™i cele de stat
Forma de finanțare
Asigurările de sănătate de stat sunt finanÈ›ate de guvern prin intermediul impozitelor È™i/sau a altor surse de venituri publice, cum ar fi taxele pe salarii sau contribuÈ›iile obligatorii. În schimb, asigurările de sănătate private sunt achiziÈ›ionate de indivizi sau companii È™i sunt finanÈ›ate prin primele de asigurare plătite de aceÈ™tia. (1, 2, 5)
Acoperirea
Asigurările de sănătate de stat sunt concepute să asigure accesul la îngrijire medicală pentru toÈ›i cetățenii, indiferent de venit sau starea de sănătate È™i de obicei acoperă o gamă largă de servicii medicale. Asigurările de sănătate private, pe de altă parte, pot avea o acoperire mai restrânsă È™i pot fi limitate la anumite servicii medicale sau reÈ›ele de furnizori de servicii medicale. (1, 2, 5)Costurile
Asigurările de sănătate de stat, de obicei, au costuri mai mici pentru beneficiari, deoarece sunt finanÈ›ate din surse publice È™i pentru că ele oferă acces la preÈ›uri mai scăzute pentru serviciile medicale. În schimb, asigurările de sănătate private pot fi mai costisitoare pentru beneficiari, dar oferă uneori o acoperire mai largă sau mai specializată decât asigurările de sănătate de stat. (1, 2, 5)
Accesibilitatea
Asigurările de sănătate de stat sunt concepute să ofere accesibilitate universală la îngrijire medicală, indiferent de venit sau altă situaÈ›ie. În schimb, asigurările de sănătate private pot fi mai puÈ›in accesibile pentru cei care au venituri mai mici sau care au probleme de sănătate preexistente, deoarece companiile de asigurări private pot avea criterii de eligibilitate mai stricte. (5, 6, 8)
În general, atât asigurările de sănătate private, cât È™i cele de stat au avantajele È™i dezavantajele lor. Este important să examinaÈ›i atent acoperirea, costurile È™i alte caracteristici ale diferitelor planuri de asigurare È™i să alegeÈ›i cel care se potriveÈ™te cel mai bine nevoilor dumneavoastră È™i situaÈ›iei financiare. (1, 5, 6)
Ce implică o asigurare de sănătate privată?
O asigurare de sănătate privată implică, în general, următoarele aspecte:
Plăți de prime
De obicei, achiziÈ›ionarea unei asigurări de sănătate private implică plata de prime, care sunt sumele de bani plătite de beneficiar pentru a fi acoperit de poliÈ›a de asigurare. Aceste prime pot fi plătite lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcÈ›ie de planul de asigurare ales. (7, 8)Acoperirea beneficiilor
Asigurarea de sănătate privată poate oferi o gamă largă de beneficii, cum ar fi consultaÈ›ii medicale, tratamente, intervenÈ›ii chirurgicale, medicamente, teste È™i proceduri diagnostice, terapii fizice, terapii alternative, precum È™i alte servicii medicale. În funcÈ›ie de planul de asigurare ales, aceste beneficii pot fi acoperite complet sau doar în anumite limite. (5, 7, 8)
Furnizorii de servicii
Asigurarea de sănătate privată poate oferi acces la o reÈ›ea de furnizori de servicii medicale, cum ar fi medici, spitale, clinicile, laboratoare È™i farmacii, sau poate permite beneficiarilor să aleagă furnizorii de servicii pe care îi doresc. Este important să verificaÈ›i dacă furnizorii de servicii medicale preferaÈ›i sunt în reÈ›eaua furnizorilor de servicii acoperiÈ›i de poliÈ›a de asigurare. (7, 8)
Excluderi și limitări
PoliÈ›a de asigurare poate avea excluderi È™i limitări, cum ar fi anumite condiÈ›ii medicale preexistente sau anumite tipuri de tratamente sau proceduri care nu sunt acoperite. Este important să citiÈ›i cu atenÈ›ie termenii È™i condiÈ›iile poliÈ›ei de asigurare È™i să înÈ›elegeÈ›i ce este acoperit È™i ce nu este acoperit. (7, 8)
Costurile suplimentare
Beneficiarul poate fi responsabil pentru anumite costuri suplimentare, cum ar fi co-plată sau deducerea, care sunt sume de bani pe care trebuie să le plătească înainte ca poliÈ›a de asigurare să înceapă să acopere costurile medicale. De asemenea, beneficiarul poate fi responsabil pentru costurile care depășesc limita de acoperire a poliÈ›ei de asigurare. (5, 8)
În general, o asigurare de sănătate privată poate oferi acces mai rapid È™i mai comod la îngrijire medicală, dar poate fi mai costisitoare decât asigurările de sănătate de stat. Este important să examinaÈ›i cu atenÈ›ie acoperirea, costurile È™i alte caracteristici ale diferitelor planuri de asigurare È™i să alegeÈ›i cel care se potriveÈ™te cel mai bine nevoilor dumneavoastră È™i situaÈ›iei în care vă aflaÈ›i. (5, 8)
Ce fel de asigurare de sănătate privată să alegem?
În România există atât asigurări de sănătate de stat, cât È™i asigurări de sănătate private. Alegerea depinde de preferinÈ›ele È™i nevoile individuale. În general, asigurările de sănătate de stat sunt obligatorii È™i sunt plătite prin contribuÈ›ii sociale, iar beneficiarii au acces la îngrijire medicală gratuită sau cu coplata în cadrul sistemului de sănătate public. Aceste asigurări sunt bune pentru persoanele care nu îÈ™i permit asigurări private sau pentru cele care nu doresc să plătească prime mari È™i nu au nevoie de servicii medicale costisitoare. (1, 2, 5)
Pe de altă parte, asigurările de sănătate private oferă un nivel mai ridicat de acoperire a serviciilor medicale, dar sunt mai scumpe decât asigurările de sănătate de stat. Aceste asigurări sunt bune pentru persoanele care doresc un acces mai rapid È™i mai comod la îngrijire medicală sau pentru cele care au nevoie de servicii medicale specializate sau costisitoare. (5, 7)
În România există o varietate de asigurări private de sănătate oferite de mai multe companii de asigurări. Acestea includ:
- asigurarea de sănătate individuală (destinată indivizilor, ea poate fi personalizată pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecărei persoane);
- asigurarea de sănătate de grup (destinate companiilor sau organizațiilor care doresc să ofere beneficii de sănătate angajaților lor);
- asigurarea de sănătate pentru călătorii internaÈ›ionale (destinate persoanelor care călătoresc frecvent în străinătate, acestea oferă acoperire medicală în timpul călătoriei);
- asigurarea de sănătate pentru copii (destinate copiilor, pot oferi acoperire pentru servicii medicale specifice). (4, 5, 7)
(2) Types of Health Insurance, https://www.cigna.com/knowledge-center/types-of-health-insurance
(3) How to pick a health insurance plan, https://www.healthcare.gov/choose-a-plan/plan-types
(4) Drepturile si obligatiile asiguratilor, https://cas.cnas.ro/cjastm/page/drepturile-si-obligatiile-asiguratilor-2.html
(5) Health financing policy, https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/78871/E91422.pdf
(6) Asigurare medicală privată sau abonament? https://www.groupama.ro/ghiduri/asigurare-medicala-privata-abonament
(7) What private health insurance covers, https://www.health.gov.au/topics/private-health-insurance/what-private-health-insurance-covers
(8) What Is Private Health Insurance? https://www.ehealthinsurance.com/resources/individual-and-family/what-is-private-health-insurance
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum