Viața după histerectomie

©

Autor:

Viața după histerectomie

Imediat după histerectomie vei resimți durere și te vei simți obosită. Acest lucru este normal. Odată trezită, vei observa pansamentul care îți acoperă rănile, o perfuzie în mână, un cateter urinar, un tampon steril în vagin pentru a minimiza eventualele sângerări (trebuie păstrat pentru 24 de ore după intervenție). (1, 2)

La o zi de la operație, vei putea face primii pași iar după scoaterea cateterului urinar vei putea merge la toaletă normal. Pansamentele vor fi scoase în 5-7 zile de la operație. (2)

Recuperarea după histerectomie depinde de vârstă și de starea de sănătate. Dacă ai avut o histerectomie laparoscopică poți ieși din spital după 1-4 zile, în cazul histerectomiei abdominale va trebui să stai cel puțin 5 zile în spital. Foarte rar, trebuie să revii la 4-6 săptămâni pentru un control de rutină însă acest lucru este necesar dor dacă există complicații. (3)

În general, durează 6-8 săptămâni pentru recuperarea completă, iar în acest timp este recomandat să te odihnești cât mai mult și să nu ridici obiecte grele (nici măcar sacoșe încărcate cu alimente). (4)

Posibile neplăceri după histerectomie

Imediat după operație s-ar putea să ai câteva efecte secundare (perfect normale), dintre care cele mai comune sunt mai jos: (5)

  • Probleme intestinale sau urinare – pot apărea cazuri de constipație și infecții urinare. Acestea pot fi combătute dacă bei lichide și introduci fructe și legume în dieta zilnică.
  • Scrugeri vaginale – este posibil să ai sângerări vaginale și diverse scurgeri pe o perioadă de aproximativ 6 săptămâni după operație. Dacă elimini cheaguri de sânge sau există mirosuri anormale este indicat să mergi la doctor.
  • Alte simptome – dacă au fost îndepărtate și ovarele vei avea simptome specifice menopauzei precum transpirație, bufeuri, tulburări psihoafective (anxietate, emotivitate, depresie, etc.).


Când poți reveni la activitățile zilnice?

Perioada de recuperare depinde de cât de bine te simți și de domeniul în care lucrezi. Dacă nu ai de ridicat lucruri grele poți reveni după 4-8 săptămâni. (2, 5)

Condusul

Evită să conduci până în momentul în care îți poți pune centura de siguranță fără a resimți dureri abdominale (acest lucru se poate întâmpla la 3-8 săptămâni de la histerectomie). (2, 6)

Activitatea fizică

Dacă ai un stil de viață activ, este recomandat să te limitezi la mers. Înotul poate fi reintrodus odată ce rănile s-au vindecat. Evită exercițiile fizice cu greutăți în primele 6-8 săptămâni sau până când îți recomandă doctorul. Dacă trebuie să ridici obiecte mediu-grele asigură-te că ți-ai flexat genunchii și că spate este drept. (7, 8)

Sexul

Doctorii recomandă să eviți activitatea sexuală pentru 4-6 săptămâni sau până când rănile s-au vindecat și scurgerile vaginale au încetat. Atunci când faci sex prima oară după histerectomie vei resimți o uscăciune vaginală (în special dacă au fost înlăturate ovarele). În unele cazuri, există o reducere a libidoului, însă după recuperarea totală vei resimți o reduce a durerii din timpul sexului și îmbunătățire a orgasmelor. Există și studii care spun că histerectomia nu afectează negativ sexualitatea cuplului. (9, 10, 11)

În cele mai multe cazuri, femeile au spus că viața lor sexuală a rămas la fel sau a fost îmbunătățită semnificativ după operație, apariția disfuncțiilor sexuale apărând în cazul persoanelor vârstnice. (9, 10)

Contracepția

După histerectomie nu va mai fi nevoie să folosești contraceptive pentru a preveni sarcina, însă folosirea prezervativului continuă să fie recomandată pentru a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală. (11)

Menstruația

În urma histerectomiei nu vei mai avea menstruația iar dacă ești în pre-menopauză, odată cu eliminarea ovarelor vei resimți simptomele asociate menopauzei, chiar dacă nu ai vârsta biologică pentru această etapă a vieții. (12)

În cele mai multe cazuri, organismul se reface în 6-8 săptămâni de la histerectomie, vindecarea rănilor și lipsa durerii fiind primele semne că poți reveni la activitățile de zi cu zi.


Data actualizare: 27-11-2018 | creare: 27-11-2018 | Vizite: 58643
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Histerectomia ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer
  •