Recomandări pentru a evita deshidratarea în zilele caniculare

©

Autor:

Recomandări pentru a evita deshidratarea în zilele caniculare
Apa. Este unul dintre elementele care ne mențin în viață. Până la 60% din corpul unui adult este format din apă. Apa este vitală pentru reacțiile biochimice, furnizează nutrienți în întregul organism, elimină reziduurile și menține circulația sângelui și temperatura corpului. În plus, ajută la digestie, previne constipația, menține articulațiile sănătoase, stabilizează bătăile inimii și protejează organele și țesuturile vitale.

Fără apă (sau fără suficientă apă), ne putem deshidrata. Deshidratarea se poate manifesta sub formă de crampe musculare, oboseală, sete și alte simptome inconfortabile. Gândirea și cogniția pot avea de suferit. S-ar putea să ne pierdem pofta de mâncare, să avem o ușoară constipație și amețeli, iar unii oameni pot dezvolta pietre la rinichi.

Este important să beți suficientă apă în fiecare zi pentru ca organismul să funcționeze corect. Corpul are nevoie de și mai multă apă atunci când este cald, când faceți sport, când aveți febră și diaree sau vărsături. Însă, mai ales în căldura verii, apa este vitală pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos și hidratat.

De asemenea, sărurile minerale pot asigura hidratarea organismului în zilele toride de vară. Litorsal este un produs care oferă hidratare și care ajută la menținerea echilibrului electrolitic al corpului prin conținutul de minerale și vitamina C.

De câtă apă avem nevoie?

Potrivit medicilor, nu există o formulă universală pentru consumul zilnic de apă. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o beți zilnic depinde de organism, de starea de sănătate, de medicamentele pe care le luați în mod uzual și de alți factori. Persoanele care au anumite afecțiuni precum bolile tiroidiene sau problemele de rinichi, ficat sau inimă ar putea avea nevoie să bea mai multă apă, în timp ce unele antidepresive și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) îi fac pe oameni să rețină apa.

Nu există un standard pentru cât de multă apă plată ar trebui să bea adulții și copiii în fiecare zi, deși există recomandări generale atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Iar regula generală spune că femeile ar trebui să bea aproximativ 2,7 litri de apă zilnic, în timp ce bărbații ar trebui să aibă o medie de 3,7 litri de apă. Indiferent de recomandări, apa potabilă ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărui om.

Cum să rămâneți hidratat

Cheia pentru a rămâne sănătos în această vară este să rămâneți hidratat.

Beți apă – din belșug!

Potrivit specialiștilor, necesarul zilnic de lichide variază în funcție de vârstă, sex, sarcină și alăptare. Începeți prin a bea o cană de apă în fiecare dimineață când vă treziți și un pahar înainte de culcare. În plus, beți un pahar de apă la un sfert de oră, cel puțin, după fiecare masă. Beți una sau două căni după activitățile fizice. De asemenea, beți lichide treptat pe parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

Recunoașteți semnele deshidratării

Aveți pielea uscată, iritată, inflamată sau sensibilă? Acesta este unul dintre semnele deshidratării. Aveți o durere de cap sau vă simțiți amețit sau obosit? Și acestea sunt simptome de deshidratare. Crampele musculare, respirația rapidă, senzația de leșin și lipsa de urinare (sau urina de culoare galben foarte închis) se adaugă și ele pe lista semnelor și simptomelor acestei probleme potențial grave. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semne și simptome, soluția simplă este să vă adăpostiți de căldură și să beți multe lichide. Dacă deshidratarea este severă, apelați numărul de urgență.

Verificați culoarea urinei

Un indicator important al nivelului de hidratare este culoarea urinei. Urina de culoare palidă arată că sunteți bine hidratat, în timp ce o urină mai închisă la culoare vă atenționează că trebuie să beți mai multă apă. O urină de culoarea chihlimbarului indică o deshidratare ușoară sau chiar severă. Bineînțeles, culoarea urinei poate fi influențată și de anumite medicamente și afecțiuni. Dacă sunteți îngrijorat de culoarea urinei, luați legătura cu medicul.

Răcoriți-vă

O hidratare adecvată nu implică doar consumul de apă, ci și reglarea temperaturii corpului. În timpul verii, când riscul de insolație este cel mai mare, este esențial să purtați îmbrăcăminte lejeră, în culori deschise și să faceți activitățile fizice intense în perioadele mai răcoroase ale zilei. Feriți-vă de soare purtând pălării și alte accesorii. În plus, faceți în mod constant pauze pentru a vă hidrata și folosiți o sticlă de pulverizare a apei dacă vă supraîncălziți.

Beți apă mai multă când transpirați

Practicați un sport? Plecați într-o excursie? Este esențial să beți apă în timpul acestor activități. Nivelul de transpirație, umiditatea din atmosferă și cât timp ați făcut exerciții fizice sunt toți factori pe care trebuie să-i luați în considerare. Pentru a vă hidrata corect este important să beți suficientă apă înainte, în timpul și după mișcare. Specialiștii recomandă următoarele cantități de apă înainte, în timpul și după antrenament:

  • Beți 0,5 l de apă cu două până la trei ore înainte de a face mișcare.
  • Beți 250 ml de apă cu 20-30 de minute înainte de a face exerciții.
  • Beți 200-400 ml de apă la fiecare 10-20 de minute în timpul exercițiilor fizice.
  • Beți 250 ml de apă la maximum 30 de minute după mișcare.

Evitați alcoolul, băuturile zaharoase și/sau cofeina

Poate suna ciudat, însă unele lichide deshidratează! Băuturile precum cafeaua, sucurile zaharoase, berea, vinul și băuturile alcoolice tari, limonada, ceaiul dulce, băuturile energizante și smoothie-urile intră în această categorie. Sunt pline de zahăr, sodiu și alte ingrediente care elimină apa din țesuturi. Încercați să evitați unele dintre aceste băuturi sau puteți să vă rehidratați cu mai multă apă după fiecare băutură deshidratantă pe care o consumați.

Mâncați alimente cu conținut ridicat de apă

Știați că aproximativ 80% din aportul de apă provine din apa potabilă? Restul de 20% provine din alimente. Fructele și legumele întregi conțin un anumit nivel de apă, însă există unele dintre ele care abundă în apă: castraveții, țelina, roșiile, ridichile, ardeii, conopida, pepenele verde, spanacul, căpșunile, broccoli și grapefruitul. Toate conțin 90% apă sau mai mult.

Adăugați un plus de aromă

Nu sunteți un consumator frecvent de apă? În acest caz, încercați să adăugați câteva ingrediente simple. Limetele, lămâile, menta, portocalele, fructele de pădure, castraveții și alte fructe îmbunătățesc gustul și, în plus, nu conțin îndulcitori artificiali sau conservanți. Acest lucru vă poate ajuta să beți mai multă apă decât o faceți de obicei. Puteți încerca și apa de cocos. Acest lichid bogat în minerale este plin de potasiu, magneziu, sodiu și calciu, lucru care restabilește rapid nivelul optim de lichide și electroliții pierduti în urma exercițiilor fizice și a căldurii.

Data actualizare: 04-08-2023 | creare: 04-08-2023 | Vizite: 443
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: