Recomandări pentru a evita deshidratarea în zilele caniculare

Recomandări pentru a evita deshidratarea în zilele caniculare

©

Autor:

Recomandări pentru a evita deshidratarea în zilele caniculare
Apa. Este unul dintre elementele care ne menÈ›in în viață. Până la 60% din corpul unui adult este format din apă. Apa este vitală pentru reacÈ›iile biochimice, furnizează nutrienÈ›i în întregul organism, elimină reziduurile È™i menÈ›ine circulaÈ›ia sângelui È™i temperatura corpului. În plus, ajută la digestie, previne constipaÈ›ia, menÈ›ine articulaÈ›iile sănătoase, stabilizează bătăile inimii È™i protejează organele È™i È›esuturile vitale.

Fără apă (sau fără suficientă apă), ne putem deshidrata. Deshidratarea se poate manifesta sub formă de crampe musculare, oboseală, sete È™i alte simptome inconfortabile. Gândirea È™i cogniÈ›ia pot avea de suferit. S-ar putea să ne pierdem pofta de mâncare, să avem o uÈ™oară constipaÈ›ie È™i ameÈ›eli, iar unii oameni pot dezvolta pietre la rinichi.

Este important să beÈ›i suficientă apă în fiecare zi pentru ca organismul să funcÈ›ioneze corect. Corpul are nevoie de È™i mai multă apă atunci când este cald, când faceÈ›i sport, când aveÈ›i febră È™i diaree sau vărsături. Însă, mai ales în căldura verii, apa este vitală pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos È™i hidratat.

De asemenea, sărurile minerale pot asigura hidratarea organismului în zilele toride de vară. Litorsal este un produs care oferă hidratare È™i care ajută la menÈ›inerea echilibrului electrolitic al corpului prin conÈ›inutul de minerale È™i vitamina C.

De câtă apă avem nevoie?

Potrivit medicilor, nu există o formulă universală pentru consumul zilnic de apă. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o beÈ›i zilnic depinde de organism, de starea de sănătate, de medicamentele pe care le luaÈ›i în mod uzual È™i de alÈ›i factori. Persoanele care au anumite afecÈ›iuni precum bolile tiroidiene sau problemele de rinichi, ficat sau inimă ar putea avea nevoie să bea mai multă apă, în timp ce unele antidepresive È™i medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) îi fac pe oameni să reÈ›ină apa.

Nu există un standard pentru cât de multă apă plată ar trebui să bea adulÈ›ii È™i copiii în fiecare zi, deÈ™i există recomandări generale atât pentru femei, cât È™i pentru bărbaÈ›i. Iar regula generală spune că femeile ar trebui să bea aproximativ 2,7 litri de apă zilnic, în timp ce bărbaÈ›ii ar trebui să aibă o medie de 3,7 litri de apă. Indiferent de recomandări, apa potabilă ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărui om.

Cum să rămâneÈ›i hidratat

Cheia pentru a rămâne sănătos în această vară este să rămâneÈ›i hidratat.

BeÈ›i apă – din belÈ™ug!

Potrivit specialiÈ™tilor, necesarul zilnic de lichide variază în funcÈ›ie de vârstă, sex, sarcină È™i alăptare. ÎncepeÈ›i prin a bea o cană de apă în fiecare dimineață când vă treziÈ›i È™i un pahar înainte de culcare. În plus, beÈ›i un pahar de apă la un sfert de oră, cel puÈ›in, după fiecare masă. BeÈ›i una sau două căni după activitățile fizice. De asemenea, beÈ›i lichide treptat pe parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

Recunoașteți semnele deshidratării

AveÈ›i pielea uscată, iritată, inflamată sau sensibilă? Acesta este unul dintre semnele deshidratării. AveÈ›i o durere de cap sau vă simÈ›iÈ›i ameÈ›it sau obosit? Și acestea sunt simptome de deshidratare. Crampele musculare, respiraÈ›ia rapidă, senzaÈ›ia de leÈ™in È™i lipsa de urinare (sau urina de culoare galben foarte închis) se adaugă È™i ele pe lista semnelor È™i simptomelor acestei probleme potenÈ›ial grave. Dacă vă confruntaÈ›i cu oricare dintre aceste semne È™i simptome, soluÈ›ia simplă este să vă adăpostiÈ›i de căldură È™i să beÈ›i multe lichide. Dacă deshidratarea este severă, apelaÈ›i numărul de urgență.

Verificați culoarea urinei

Un indicator important al nivelului de hidratare este culoarea urinei. Urina de culoare palidă arată că sunteÈ›i bine hidratat, în timp ce o urină mai închisă la culoare vă atenÈ›ionează că trebuie să beÈ›i mai multă apă. O urină de culoarea chihlimbarului indică o deshidratare uÈ™oară sau chiar severă. BineînÈ›eles, culoarea urinei poate fi influenÈ›ată È™i de anumite medicamente È™i afecÈ›iuni. Dacă sunteÈ›i îngrijorat de culoarea urinei, luaÈ›i legătura cu medicul.

Răcoriți-vă

O hidratare adecvată nu implică doar consumul de apă, ci È™i reglarea temperaturii corpului. În timpul verii, când riscul de insolaÈ›ie este cel mai mare, este esenÈ›ial să purtaÈ›i îmbrăcăminte lejeră, în culori deschise È™i să faceÈ›i activitățile fizice intense în perioadele mai răcoroase ale zilei. FeriÈ›i-vă de soare purtând pălării È™i alte accesorii. În plus, faceÈ›i în mod constant pauze pentru a vă hidrata È™i folosiÈ›i o sticlă de pulverizare a apei dacă vă supraîncălziÈ›i.

BeÈ›i apă mai multă când transpiraÈ›i

PracticaÈ›i un sport? PlecaÈ›i într-o excursie? Este esenÈ›ial să beÈ›i apă în timpul acestor activități. Nivelul de transpiraÈ›ie, umiditatea din atmosferă È™i cât timp aÈ›i făcut exerciÈ›ii fizice sunt toÈ›i factori pe care trebuie să-i luaÈ›i în considerare. Pentru a vă hidrata corect este important să beÈ›i suficientă apă înainte, în timpul È™i după miÈ™care. SpecialiÈ™tii recomandă următoarele cantități de apă înainte, în timpul È™i după antrenament:

  • BeÈ›i 0,5 l de apă cu două până la trei ore înainte de a face miÈ™care.
  • BeÈ›i 250 ml de apă cu 20-30 de minute înainte de a face exerciÈ›ii.
  • BeÈ›i 200-400 ml de apă la fiecare 10-20 de minute în timpul exerciÈ›iilor fizice.
  • BeÈ›i 250 ml de apă la maximum 30 de minute după miÈ™care.

Evitați alcoolul, băuturile zaharoase și/sau cofeina

Poate suna ciudat, însă unele lichide deshidratează! Băuturile precum cafeaua, sucurile zaharoase, berea, vinul È™i băuturile alcoolice tari, limonada, ceaiul dulce, băuturile energizante È™i smoothie-urile intră în această categorie. Sunt pline de zahăr, sodiu È™i alte ingrediente care elimină apa din È›esuturi. ÎncercaÈ›i să evitaÈ›i unele dintre aceste băuturi sau puteÈ›i să vă rehidrataÈ›i cu mai multă apă după fiecare băutură deshidratantă pe care o consumaÈ›i.

MâncaÈ›i alimente cu conÈ›inut ridicat de apă

ȘtiaÈ›i că aproximativ 80% din aportul de apă provine din apa potabilă? Restul de 20% provine din alimente. Fructele È™i legumele întregi conÈ›in un anumit nivel de apă, însă există unele dintre ele care abundă în apă: castraveÈ›ii, È›elina, roÈ™iile, ridichile, ardeii, conopida, pepenele verde, spanacul, căpÈ™unile, broccoli È™i grapefruitul. Toate conÈ›in 90% apă sau mai mult.

Adăugați un plus de aromă

Nu sunteÈ›i un consumator frecvent de apă? În acest caz, încercaÈ›i să adăugaÈ›i câteva ingrediente simple. Limetele, lămâile, menta, portocalele, fructele de pădure, castraveÈ›ii È™i alte fructe îmbunătățesc gustul È™i, în plus, nu conÈ›in îndulcitori artificiali sau conservanÈ›i. Acest lucru vă poate ajuta să beÈ›i mai multă apă decât o faceÈ›i de obicei. PuteÈ›i încerca È™i apa de cocos. Acest lichid bogat în minerale este plin de potasiu, magneziu, sodiu È™i calciu, lucru care restabileÈ™te rapid nivelul optim de lichide È™i electroliÈ›ii pierduti în urma exerciÈ›iilor fizice È™i a căldurii.

Data actualizare: 04-08-2023 | creare: 04-08-2023 | Vizite: 427
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum