Gâdilatul
Autor: Patriche Silvia
Gâdilatul are o istorie lungă, primele menÈ›iuni apărând în scrierile lui Aristotel în jurul anului 350 Î.e.n. Potrivit acestuia „Simplul fapt că fiinÈ›a umană este singura susceptibilă gâdilatului se datorează fineÈ›ii pielii sale È™i faptului că este singura ființă care poate râde”. Iată câteva informaÈ›ii utile despre gâdilat. (1)
De ce apare gâdilatul
Oamenii de È™tiință nu înÈ›eleg pe deplin de ce suntem sensibili la gâdilat È™i ce rol evolutiv are gâdilatul. Datele existente arată că există două forme de gâdilat fiecare având cauzele sale:
- Knismeză – este o iritaÈ›ie uÈ™oară a pielii precum senzaÈ›ia resimÈ›ită atunci când un gândac merge pe piele. DeclanÈ™ează nevoia de a-l îndepărta. Se crede că un astfel de răspuns ne protejează de înÈ›epăturile/muÈ™căturile de insecte (2)
- Gargaleză – este o formă intense de gâdilat care provoacă râs dacă o altă persoană repetă atingerea în zone sensibile. Oamenii nu se pot gâdila pe ei înÈ™iÈ™i în acest mod (3, 4)
Se crede că gâdilatul poate fi un răspuns de protecÈ›ie a corpului. Cele mai sensibile zone sunt È™i cele mai vulnerabile respectiv abdomenul È™i gâtul. Reflexul automat de a îndepărta cauza gâdilatului poate contribui la protejarea acestor zone. Uneori gâdilatul provoacă râs chiar È™i atunci când persoana nu se bucură de acest fapt. Este similar lacrimilor care apar când tai ceapă fără a fi neapărat trist. În cazul gâdilatului, râsul nu indică întotdeauna plăcere.
Un studio interesant din 2013 a descoperit că hipotalamusul, zona din creier implicată în răspunsul involuntar, este activ atunci când gâdilatul provoacă râs. Acest lucru indică, potrivit cercetătorilor, că gâdilatul este un răspuns involuntar. (5)
De ce unii oameni se gâdilă iar alÈ›ii nu?
Cercetătorii nu È™tiu de ce unii oameni se gâdilă mai uÈ™or decât alÈ›ii. Se speculează că gâdilatul este genetic însă nu există rezultate în acest sens. Unele persoane pot fi mai sensibile la gâdilat în unele zone ale corpului dar nu È™i în altele. (6)
De exemplu, unele persoane sunt sensibile pe călcâie dar nu È™i la subraÈ›. De asemenea, o persoană cu probleme ale nervilor într-o anumită zonă a corpului va avea o probabilitate mai mică de a resimÈ›i gâdilatul în zona respectivă. (7)
Ce se întâmplă în creier în timpul gâdilatului?
Ce se întâmplă, de fapt, când eÈ™ti gâdilat? Pe scurt, nervii din piele trimit un mesaj la creier în zona care reglează miÈ™carea. Drept urmare, corpul produce senzaÈ›ia de gâdilare. Creierul este activat la atingerile neaÈ™teptate È™i poate produce gâdilatul. (8)
PoÈ›i opri gâdilatul?
Dacă gâdilatul este un reflex pentru tine, nu prea ai ce face pentru a preveni această senzaÈ›ie. În general, gâdilatul este mai intens când este apare spontan. Persoanele care ating persoana care le gâdilă pot reduce din senzaÈ›ie. (9)
Unii cred că pot scăpa de această senzaÈ›ie prin repetări frecvente. Cu toate acestea nu există dovezi È™tiinÈ›ifice cu privire la o metodă sigură de a scăpa de senzaÈ›ia de gâdilat. (10)
Curiozități despre gâdilat
Există È™i câteva curiozități interesante despre gâdilat. Iată care sunt cele mai populare dintre ele.
Gâdilatul ne ajută să ne apropiem unii de alÈ›ii
Gâdilatul declanÈ™ează râsul È™i contribuie la dezvoltarea relaÈ›iilor interumane. Încă din secolul al XIX-lea Darwin spunea că gâdilatul este un mecanism pentru apropierea socială. (11)
De exemplu, atunci când mama gâdilă copilul, acesta râde, mama îl gâdilă È™i mai mult iar astfel se dezvoltă o formă de comunicare, este o formă de joacă È™i de apropiere. (12)
Gâdilatul este un sistem de alarmă
Gâdilatul poate avea inclusiv o funcÈ›ie evolutivă. Ca È™i scărpinatul, gâdilatul ne atrage atenÈ›ia la stimulii externi precum gândaci sau insecte. Acest tip de gâdilat produce rareori râs È™i este o reacÈ›ie comună pentru oameni È™i animale (un exemplu tipic este un cal care îÈ™i flutură coada pentru a scăpa de muÈ™te). (13)
Nu te poÈ›i gâdila singur
De ce nu ne putem gâdila singuri? Pentru că nu ne putem surprinde propriul creier. Sistemul nervos are o structură complexă È™i poate prevedea senzaÈ›ia care apare atunci când propria mână atinge o zonă a corpului, inclusiv cele sensibile la gâdilat. (14)
Zonele sensibile la gâdilat sunt universale
Cele mai sensibile zone la gâdilat sunt tălpile È™i părÈ›ile laterale ale trunchiului de la subraÈ› la talie. În general, zonele vulnerabile ale corpului sunt È™i cele mai sensibile la atingere. De asemenea, există È™i alte zone predispuse la gâdilat aÈ™a cum sunt urechea externă, sânii È™i zona genitală. (15, 16)
Gâdilatul ca formă de tortură
DeÈ™i, de cele mai multe ori, gâdilatul este jucăuÈ™ È™i reprezintă o activitate pozitivă, gâdilatul non-consensual creează disconfort È™i chiar È™i durere. Gâdilatul a fost folosit ca formă de tortură în Al Doilea Război Mondial. Prizonierii erau gâdilaÈ›i până nu se mai puteam abÈ›ine să râdă după care începeau să plângă. (17, 18)
Tortura prin gâdilat se aplica È™i în Evul Mediu sau în Japonia Antică unde exista conceptul de gâdilat fără milă. În cartea lui Vernon Wiehe despre abuzul între fraÈ›i se vorbeÈ™te despre gâdilat ca formă de tortură. Prin gâdilatul excesiv se poate ajunge la reacÈ›ii fiziologice extreme precum incontinență, vărsături sau pierderea cunoÈ™tinÈ›ei. (19)
DeÈ™i majoritatea oamenilor reacÈ›ionează la gâdilat, oamenii de È™tiință nu înÈ›eleg întru totul de ce se întâmplă acest lucru. Nu pare a avea legătură cu personalitatea sau o caracteristică fizică, deÈ™i persoanele cu probleme ale nervilor pot avea o sensibilitate redusă sau chiar absentă la gâdilat. Dacă È›i-ai pierdut brusc reacÈ›ia la gâdilat este indicat să mergi la medic.
2. Knismesis: the aversive facet of tickle, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352154621001996
3. Tickle, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962203027373
4. Tickling, link: http://charris.ucsd.edu/articles/Harris_EHB2012.pdf
5. Exploration of the Neural Correlates of Ticklish Laughter by Functional Magnetic Resonance Imaging, link: https://academic.oup.com/cercor/article/23/6/1280/426218
6. The human tickle response and mechanisms of self-tickle suppression, link: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2021.0185#d1e532
7. This Is Why Some People Are Ticklish—and Others Aren’t, link: https://www.thehealthy.com/bodies/why-some-people-are-ticklish/
8. Brain circuit for tickling found, link: https://www.nature.com/articles/539333a.
9. Why are some people ticklish? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322100
10. How to Be Less Ticklish, link: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-being-ticklish
11. Tickle contagion in the rat somatosensory cortex, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36578320/
12. Development of mother-infant interaction in tickling play: The relationship between infants' ticklishness and social behaviors, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934614/
13. FYI: What Is The Evolutionary Purpose Of Tickling, link: https://www.popsci.com/science/article/2010-12/fyi-what-evolutionary-purpose-tickling/
14. Neuroscientists Unravel the Mystery of Why You Can’t Tickle Yourself, link: https://www.wired.com/story/neuroscientists-unravel-the-mystery-of-why-you-cant-tickle-yourself/
15. Why are we ticklish? Here’s what we know about our silliest defense mechanism, link: https://www.vox.com/2015/3/6/8158211/why-are-we-ticklish
16. The Erogenous Mirror: Intersubjective and Multisensory Maps of Sexual Arousal in Men and Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7641941/
17. THE VIOLENCE OF FEMALE GUARDS IN NAZI CONCENTRATION CAMPS (1939-1945): REFLECTIONS ON THE DYNAMICS AND LOGICS OF POWER, link: https://www.sciencespo.fr/mass-violence-war-massacre-resistance/en/document/violence-female-guards-nazi-concentration-camps-1939-1945-reflections-dynamics-and-logics-p.html
18. Torture: European Instruments of Torture and Capital Punishment from the Middle Ages to Present, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1120948/
19. Wiehe, Vernon - Sibling Abuse: Hidden Physical, Emotional, and Sexual Trauma, 1990
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum