Ce efecte are cafeaua asupra inimii?

Ce efecte are cafeaua asupra inimii?

©

Autor:

Ce efecte are cafeaua asupra inimii?
Pentru mulÈ›i dintre noi, cafeaua este nelipsită dimineaÈ›a sau în timpul zilei. Este deseori asociată cu aritmiile È™i fibrilaÈ›iile atriale din cauza proprietăților vasodilatatoare È™i stimulante, printre alte multe efecte. Considerentele că aceste proprietăți înrăutățesc simptomele bolilor cardiovasculare au făcut ca medicii să interzică aportul de cafea în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Cafeaua conÈ›ine numeroÈ™i compuÈ™i chimici cum a fi cofeină, acid clorogenic, potasiu, niacină, magneziu È™i tocoferol. Cofeina este o metilxantină cu numeroase efecte È™i mecanisme de acÈ›iune asupra È›esutului vascular. La nivelul celulelor endoteliale, creÈ™te calciul intracelular, stimulând producÈ›ia de oxid nitric prin acÈ›iunea enzimei numită sintaza oxidului nitric endotelial. Oxidul nitric este difuzat la nivelul celulelor netede vasculare producând vasodilatare.

Mecanismele de la baza efectelor cardiovasculare ale cofeinei includ și:
  • efectele antagonice asupra receptorilor de adenozină;
  • activarea sistemului nervos simpatic (eliberarea de catecolamine din medula adrenală);
  • stimularea cortexului adrenal (eliberarea de corticosteroizi);
  • efecte renale (diureză, natriureză, activarea sistemului renin-angiotensin-aldosteron);
  • inhibarea fosfodiesterazei (creÈ™terea nucleotidelor ciclice), deÈ™i contribuÈ›iile lor sunt contradictorii È™i depind de toleranÈ›a È™i variaÈ›iile genetice individuale ale persoanei.

Consumul moderat de cafea nu prezintă efecte dăunătoare asupra vaselor sangvine. De fapt, datorită faptului că efectele asupra tensiunii se manifestă 3 ore, nu afectează vasele pe termen lung, iar cercetările arată că aportul de cafea prezintă chiar efecte benefice asupra sănătăți inimii, reducând riscul de boli cardiovasculare. O meta-analiză cuprinzătoare publicată în jurnalul Circulation arată că aportul moderat de cafea (1-2 ceÈ™ti pe zi) nu prezintă efecte adverse pe termen lung, ba chiar poate avea efecte benefice.

Mai multe despre efectele cafelei, aici.

Tensiunea arterială

Cofeina este un element cu proprietăți psihoactive pentru creier, dar conferă un impuls È™i tensiunii arteriale, fiind o substanță ce determină creÈ™terea tensiunii. CreÈ™terea este una uÈ™oară, cu 5 mmHg, în funcÈ›ie de toleranÈ›a fiecărei persoane. În cazul persoanelor cu hipertensiune efectele se resimt mai uÈ™or. CreÈ™terea are loc pe termen scurt È™i efectele durează în medie 3 ore. În cazul persoanelor care nu consumă cafea des, poate cauza creÈ™terea tensiunii sistolice pe termen scurt cu până la 10 unități. În cazul celor care consumă des cafea, efectele sunt mult mai puÈ›in pronunÈ›ate.

Colesterolul

Cafeaua conÈ›ine compuÈ™i ce pot creÈ™te colesterolul, numiÈ›i diterpene, dar concentraÈ›ia lor depinde de modul în care cafeaua este preparată. Cafeaua preparată la ibric are o concentraÈ›ie mai mare de diterpene ce poate creÈ™te uÈ™or colesterolul rău, în timp ce cafeaua la filtru nu are efecte asupra nivelului de colesterol.

Bolile coronariene

Când vine vorba de relaÈ›ia dintre cafea È™i bolile coronariene, părerile sunt împărÈ›ite È™i contradictorii. Efectele depind de metoda de preparare a cafelei, timpul de fierbere, factori genetici ca polimorfismul genetic. Astfel, unii oameni pot fi mai sensibili la efectele cafelei decât alÈ›ii, conform unei meta-analize publicate în Journal of Clinical Nutrition and Dietetics (2016).

Aritmiile

Cercetările arată că nu sunt suficiente dovezi care să arate că aportul de cofeină are efecte aritmogene, dar se recomandă ca persoanele cu aritmii È™i boli cardiovasculare să limiteze consumul de cafea È™i băuturi cu anumit conÈ›inut de cofeină. Cofeina acÈ›ionează asupra enzimelor inimii ce stimulează intensitatea contracÈ›iilor. Poate facilita eliberarea de hormoni naturali ce acÈ›ionează asupra inimii stimulând eliberarea de norepinefrină, care produce efecte similare cu ale adrenalinei. După consumul unor cantități crescute de cofeină, aceasta poate creÈ™te cantitatea de calciu intracelular la nivelul inimii, lucru ce poate afecta acÈ›iunea de pompare a inimii.

În combinaÈ›ie cu stresul psihologic, cofeina poate duce la creÈ™terea tensiunii sistolice È™i diastolice, mai ales când vorbim de stres prelungit, ca stresul ocupaÈ›ional de la locul de muncă, de exemplu. De asemenea, consumul de cafea imediat după antrenamentele fizice sau înainte poate avea efecte adverse,  blocând receptorii de adenozină È™i abilitatea arterelor de a îmbunătăți fluxul sangvin ca răspuns la nevoile organismului în timpul activității fizice.

Modul în care fiecare organism metabolizează È™i tolerează cofeina este determinat de gene. VariaÈ›iile genetice individuale influenÈ›ează modul în care organismul reacÈ›ionează la acest stimulent. Astfel, persoanele care metabolizează greu cofeina pot resimÈ›i efectele pe o durată mai lungă È™i pot prezenta risc negativ asupra sistemului cardiovascular, comparativ cu persoanele care metabolizează mai repede cofeina.

În funcÈ›ie de moÈ™tenirea genetică, cofeina poate creÈ™te riscul cardiovascular, îl poate reduce sau nu are niciun efect. CompuÈ™ii bioactivi din cafea (magneziu, cofeină, diterpene, polifenoli, melanoidine, potasiu sau acizi alifatici) influenÈ›ează aceste efecte. Genele CYP1A2 transformă cafeina în araxantină È™i metaboliÈ›ii săi. Polimorfismul genetic al receptorului de adenozină este asociat cu consumul habitual de cofeină.

Conform recomandărilor generale, 200 mg de cofeină din cafea pe zi reprezintă cantitatea admisă È™i recomandată, conform Comisiei Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA), în timp ce 400 mg cofeină (3-4 cafele mici pe zi) este considerată doza maximă admisă de cofeină din orice sursă, inclusiv băuturi carbogazoase sau energizante. O cantitate mai mare poate cauza tremur sau palpitaÈ›ii chiar È™i persoanelor sănătoase, pe lângă alte efecte asupra sistemului nervos ca anxietate sau insomniile.

Astfel, limita È™i efectele cafelei depind de gene, de toleranÈ›a personală la cofeină, dar È™i de anumite medicamente administrate ce pot interacÈ›iona cu aportul de cafea. FiÈ›i atent la reacÈ›iile organismului È™i adaptaÈ›i consumul de cafea în funcÈ›ie de acesta pentru a preveni problemele de sănătate.

Data actualizare: 03-05-2017 | creare: 03-05-2017 | Vizite: 33143
Bibliografie
(1) Coffee consumption and coronary heart diseases: a mini-review, link: https://clinical-nutrition.imedpub.com/coffee-consumption-and-coronary-heart-diseases-a-minireview.php?aid=8319
(2) Caffeine’s Effects on Propagating Arrhythmias, link: https://www.ncurproceedings.org/ojs/index.php/NCUR2014/article/viewFile/954/459
(3) Long-Term Coffee Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2013/11/07/CIRCULATIONAHA.113.005925
(4) Scientific opinion on the safety of caffeine, European Food Safety Authority (EFSA), link: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150115.pdf
(5) Caffeine and arrhythmia, link: https://ajcn.nutrition.org/content/81/3/539.full
(6) Caffeine effects on the cardiovascular system, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202224/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cofeina îi ajută pe supravieÈ›uitorii cancerului să facă mai multă activitate fizică
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum