Componente mai puțin cunoscute, dar totuși esențiale, ale dietei mediteraneene
©
Autor: Airinei Camelia

În timp ce beneficiile consumului de fructe, legume, ulei de măsline È™i cereale au fost larg studiate, aspecte importante precum consumul de cereale integrale, leguminoase, nuci, seminÈ›e, ierburi È™i condimente, ouă È™i produse lactate, precum È™i vinul roÈ™u, au rămas mai puÈ›in explorate. Aceste componente dietetice oferă o gamă largă de nutrienÈ›i esenÈ›iali, inclusiv proteine, vitamine, minerale, acizi graÈ™i esenÈ›iali È™i fitochimicale cu proprietăți antioxidante È™i antiinflamatorii.
Studiul subliniază că metodele actuale de evaluare a beneficiilor nutriÈ›ionale È™i de sănătate ale dietei mediteraneene au limitări, deoarece nu iau în considerare întregul aport caloric zilnic È™i proporÈ›ia de macronutrienÈ›i. Mai mult, scorurile È™i indicii dietetici nu reuÈ™esc să capteze pe deplin aspectele culturale, comportamentale È™i culinare care caracterizează modelul dietetic mediteranean.
În ceea ce priveÈ™te ouăle, deÈ™i sunt percepute ca o sursă majoră de colesterol È™i un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, studiul evidenÈ›iază beneficiile lor nutriÈ›ionale, inclusiv aportul de proteine de înaltă calitate, vitamine È™i minerale. Produsele lactate, consumate în regiunile mediteraneene de cel puÈ›in 9.000 de ani, au fost limitate din cauza preocupărilor legate de acizii graÈ™i saturaÈ›i, deÈ™i dovezi recente sugerează efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare È™i a metabolismului.
Nucile È™i seminÈ›ele, parte integrantă a dietei mediteraneene, sunt asociate cu un risc redus de boli cardiometabolice, în ciuda unor rezultate mixte privind impactul lor asupra nivelurilor de LDL. Ierburile È™i condimentele, utilizate pentru a îmbunătăți gustul È™i aroma alimentelor, sunt bogate în fitochimicale cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii È™i anticancerigene.
Vinul roșu, consumat cu moderație, este considerat o componentă tradițională a dietei mediteraneene, deși ghidurile dietetice actuale recomandă excluderea alcoolului din dietă din cauza efectelor sale carcinogene și dăunătoare asupra sănătății. Cu toate acestea, studiile observaționale indică faptul că un consum moderat de alcool poate reduce semnificativ riscurile de boli cardiovasculare și mortalitatea generală.
În concluzie, revizuirea evidenÈ›iază necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare în evaluarea È™i caracterizarea dietei mediteraneene, luând în considerare toate componentele sale dietetice È™i impactul lor asupra sănătății, pentru a oferi recomandări nutriÈ›ionale mai precise È™i eficiente.
sursa: News Medical
Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 249
Bibliografie
Review explains lesser-known yet vital components of the Mediterranean diet, link: https://www.news-medical.net/news/20240325/Review-explains-lesser-known-yet-vital-components-of-the-Mediterranean-diet.aspxImage by galyafanaseva on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni